Zoekplaatjes

Deze foto is door J.C. de Jongh gemaakt tussen Voorschoten en Voorburg. Het is een bekend punt, dat ook in films te zien is. De vraag is echter: waar is het precies?


Deze foto is door J.C. de Jongh gemaakt in Amsterdam Noord op 9 september 1956. Het bord IJsselmeer Express is niet eerder gefotografeerd. Weet iemand meer over deze tram NZH A24 + BY13 + BY4?  Deze tram draagt dienstletter L2. De dienstletter L1 werd altijd gebruikt voor de Marken Express.

De vorige zoekplaatjes

Dit is een foto van een konvooi diesellocomotieven (voormalig US Army Transportation Corps, NS-serie 600/2000) die op 24 augustus 1946 van Tilburg naar Haarlem werden over­gebracht. Het was de tweede trein over de net heropende Moerdijkbrug. De foto toont de voorste locomotief tijdens een afkoelpauze tussen Dordrecht en Rotterdam. De vraag was in welk station deze foto is gemaakt. Onafhankelijk van elkaar kwamen Gerrit Ekkel, Han de Graaf, Michiel Kreuze en Frank Pennin tot de bevinding dat het om Barendrecht gaat.

Deze dia, gemaakt door Hans Klomp, toont een bijzondere goederenwagen van de CFL in Wasserbillig op 7 augustus 1998. Het antwoord op de vraag om meer informatie over deze wagen bleek zich al in de administratie van de beeldbank te bevinden. Het betreft 40 82 CFL 955 1 002-3, wagenkenmerk Uk, M.T. wagon de service, depot Luxembourg, service electromecanique, equipe E.M.1, gare d’attache Luxembourg. Op het front van de wagen staat ‘manoeuvrer avec precaution’, wat ook is aangegeven met het symbool van het glas.

Een dia gemaakt door Theo Lash op 22 juli 1983. Te zien is een klein tweeassig open goederenwagentje, vermoedelijk afkomstig van een kolenmijn, opgemaakt met bloemen als statisch railmonument. Ook deze opname blijkt in Luxemburg te zijn gemaakt, om precies te zijn op het station van Ettelbruck. Dit kunnen we opmaken uit de reacties van Marc Schmitz (die een eigen foto meestuurde uit 2007), Huub Baardemans, Frans Kristensen (dankzij Erik Madsen van de Spoor­groep Luxemburg), Wouter van Doorn, Jan Haasdijk en Ben van Wevering. De Magirus-Deutz-vrachtwagen staat op de Place de la Gare. De lorrie stond bij spoor 2. Op de foto zie je het kantoorgedeelte van de goederen­loods, links buiten beeld stond het stationsgebouw. Op een ander perron (eilandperron met spoor 1 en 3) stond een soortgelijke lorrie als bloembak. Beide lorries zijn inmiddels verdwenen, net als het station zelf. Ettelbruck wordt momenteel flink onderhanden genomen.


Nico Spilt

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!