De watertoren staat er nog

Blik vanaf het Varkenoordseviaduct in 1980 en 2019

Het Varkenoordseviaduct is gelegen tussen de stations Rotterdam Zuid en Rotterdam Stadion. Op 27 april 1980 waren de vele sporen vanaf het emplace­ment IJsselmonde naar het machinisten- en locomotievendepot Feijenoord hier gezichtsbepalend. Naast de voorbij rijdende DE 2330 staat op de achtergrond de van de 2400-serie afwijkende 2530 met sproeitrein. Deze laatste locomotief is nu nog te bewonderen bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Achter het imposante seinbordes langs de geëlektrificeerde hoofdsporen staat de watertoren die deel uitmaakte van de gasfabriek Feijenoord. Deze watertoren is een goed referentiepunt voor de foto van 39 jaar later.

Op 15 september 2019 is de watertoren nog altijd aanwezig als gemeentelijk monument in het Mallegatpark. Het oude Varkenoordseviaduct is vervangen door een nieuw exemplaar en dit is ook dichter bij station Rotterdam Zuid gebouwd. De aanleg van de nieuwe Willemspoortunnel heeft hier zo zijn sporen achter­gelaten, waarbij onder andere het depot Feijenoord is gesloten.

De geëlektrificeerde hoofdsporen waarop ook de hogesnelheids­treinen voorbij rijden bepalen nu het beeld. Eurostar 4001/4002 is onderweg van Amsterdam naar Brussel waar overgestapt kan worden naar Londen. Zodra de paspoort­controle op Nederlandse stations door de Britse overheid geaccepteerd wordt, kan deze reis zonder overstap gemaakt worden. Andersom zijn er al wel rechtstreekse treinen.

Een blik in de toekomst leert dat het uitzicht hier wederom flink zal kunnen veranderen. Mochten de plannen voor de bouw van een nieuw Feijenoord-voetbalstadion gerealiseerd worden, dan zal dit hier aan de rechterzijde gebouwd worden met een extra voetgangersbrug over de sporen.

Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand vergelijken we het uitzicht vanaf het Varkenoordseviaduct in 1980 en 2019.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie