Thuisblijven is geen optie

Reisprogramma 2020

Wie het reisprogramma 2020 van de Stichting NVBS-Excursies bekijkt, ziet dat thuisblijven geen optie is. Met een voorjaarsreis naar het smalspoor in Noord-Spanje, een zoektocht naar nieuwe tramsteden in Frankrijk, een budgetreis naar Luxemburg, een avontuurlijke najaarsreis naar Wit-Rusland en een Schönes Wochenende naar Niedersachsen gaat het credo ‘voor elk wat wils’ weer helemaal op.

De Winterreis naar Frankrijk, Italië en Zwitserland is inmiddels volgeboekt, maar voor de overige reizen ben je van harte welkom. In Noord-Spanje staat een uitgebreid smalspoornet van 1250 km lengte te wachten, dat we voor een groot deel berijden. Het landschap is groen, de stadjes zijn charmant en de bergen hoog, en dat alles in een gebied dat toeristisch nog niet overlopen is. Met vrije tijd en trekpleisters als Bilbao en Gijon is het ware vakantiegevoel dus nooit ver weg.

Driedelig treinstel serie 3800 van de FEVE op weg van Santander naar Liérganes, 19 september 2007. Foto: Wikipedia.

Begin juli trekken we van west naar oost door Frankrijk, met het dit jaar geopende tramnetwerk van Caen als primeur. Andere tramsteden die bezocht (kunnen) worden zijn Dijon en Besançon.

Luxemburg is in augustus de bestemming van een korte driedaagse budgetreis, waarbij op de heenweg de Belgische Chemin de fer du Bocq met het jaarlijkse stoomfestival op het programma staat.

In september zoeken we het avontuur op met een tweeweekse reis naar Wit-Rusland. Grote delen van het spoornet worden bereden, deels in reguliere en deels met extra treinen. We snuiven nog wat ‘oostbloksfeer’ op en zorgen ook voor toeristische bezoeken, zoals de hoofdstad Minsk, het fort van Brest en enkele imposante kastelen. De heen- en terugreis voert met reguliere treinen door Polen.

Bij een van de treinexcursies zal een dubbelloc van het type 2TE10M worden ingezet, zoals hier loc 2849 in het Wit-Russische Vitesk. Foto: Wikipedia.

Voor het Schönes Wochenende in oktober hebben we ons oog laten vallen op Hannover (tramexcursie) en de deelstaat Niedersachsen (bezoek aan de museum­lijnen van Bruchhausen-Vilsen).

Al deze reizen en een eerste glimp van de dagexcursies in 2020 staan vermeld op de website van de NVBS. Hier is ook de brochure met de reisdata, de geschatte reissommen en de publicatiemaanden te vinden. We rekenen erop dat we hier­mee de reislust nog verder aanwakkeren!

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Informatie over de SNE

Reisprogramma 2020 (pdf)