Nieuw in de bibliotheek


Mapping the Railways

The Journey of Britain’s Railways through maps from 1819 to the present day. Door David Spaven en Julian Holland.

Dit boek, in 2011 uitgegeven door de uitgeverij van de Londonse Times, is geen gewoon boek. De geschiedenis van de Britse spoorwegen wordt hier verteld aan de hand van 121 kaarten.

De eerste kaart in het boek is van 1819 en laat een stuk van Oost-Schotland zien waarop Robert Stephenson heeft aan­gegeven waar een kanaal of spoorlijn aangelegd kan worden zonder veel hoogteverschillen. Aan het eind van het boek vind je een kaart van het net in 2011. Daartussen is op kaarten en vele andere afbeeldingen de geschiedenis van de spoorwegen te zien.

Er is een kaart met een schaal van 60 inch voor 1 mijl (ca. 1:1100) waarop is te zien hoe groot het spooremplacement van York in 1851 al was. Een kaart uit 1872 laat de elf stations en hun toegangssporen in Londen zien, maar ook welke uitbreidingen gewenst zijn. Natuurlijk is er ook een kaart die de Grouping van 1923 laat zien. Relatief veel aandacht is er voor het rapport van Beeching en de gevolgen daarvan. Ook de mooie kaarten van Alan Jowett krijgen hun verdiende aandacht.

Elke kaart krijgt twee tot vier pagina’s. Vele zijn driemaal afgebeeld: eenmaal in hun geheel, dan een vergroot fragment en ook nog een fragment op ware grootte, vaak over twee pagina’s.

Lenen of reserveren: Sa-480.312


Trains of Discovery

Railroads and the legacy of Our National Parks. Door Alfred Runte.

Dit is de vijfde uitgebreide editie uit 2011 van een boek dat voor het eerst verscheen in 1984.

Het boek beschrijft de rol die de spoor­wegen in de Verenigde Staten speelden bij het tot stand komen en ook nu nog spelen bij het voortbestaan van nationale parken.

Kort gezegd: nationale parken trekken bezoekers en de spoorwegen willen hen er graag naartoe brengen.

Lenen of reserveren: Sa-720.139


Mijn eerste echte treinenboek

Door Peter van der Meer en Marcel van Ee.

Onlangs verscheen de vijfde, geheel gewijzigde druk van druk van dit boek “voor jong en oud”.

De inleidende tekst is duidelijk op jongeren gericht – vanaf 7 jaar volgens de auteurs – maar het boek is vooral een fotoboek. Ongeveer tweederde bestaat uit foto’s met soms uitgebreide bijschriften.

Doel van het boek is een overzicht te geven van ”het moderne materieel dat in 2018 en 2019 in Nederland rijdend te zien was”. Vele foto’s zijn dan ook in de laatste jaren gemaakt. Vooral bij het goederen­verkeer is veel variatie te zien.

Lenen of reserveren: Sa-100.085.c


Zug um Zug zur Einheit

Die deutschen Eisenbahnen und der Fall der Mauer. Door Klaus-J. Vetter.

In 2014, 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur, verscheen dit boek dat een beeld geeft van de jaren tussen het opengaan van de grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR in 1989 en het opgaan van de Deutsche Reichsbahn (DR) en de Deutsche Bundesbahn (DB) in de Deutsche Bahn in 1993.

De eerste hoofdstukken vertellen over de moeizame samenwerking tussen DR en DB bij het spoorverkeer tussen West- en Oost-Duitsland voor 1989, gevolgd door hoofd­stukken over de gebeurtenissen in oktober/november 1989, het langzame samengaan bij het reizigersverkeer en het openen van nieuwe verbindingen tussen oost en west. Maar er zijn ook hoofd­stukken over de grote terugval bij het goederenverkeer in Oost-Duitsland en het sluiten van vele verbindingen vooral vanaf 1995.

Het boek bevat ook enkele verhalen van direct betrokken spoorwegmensen.

Lenen of reserveren: Sa-450.334


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.