Van open ruimte naar Zaanse huisjes

Zaandam in 1983 en 2014

Op 5 augustus 1983 rijdt NS-loc 1133 met een gevarieerde serie blauwe rijtuigen door het nieuwe station Zaandam. Te zien zijn onder andere rijtuigen Plan N, K en E als spitstrein van Amsterdam naar Schagen.

In die jaren had NS tekort aan materieel en werden spitsuurtreinen samengesteld uit allerlei voorhanden rijtuigen. Spitsuurmaterieel dat ‘s morgens uit het noorden kwam en Amsterdam als bestemming had, werd overdag op de Watergraafsmeer gestald en ging in de avondspits weer terug.

Maar ook werden er andere oplossingen bedacht. De toen nog rijdende dagtrein uit Kopenhagen ging ‘s avonds na aankomst in Amsterdam naar Alkmaar. De volgende ochtend reed dit materieel in de spits als forensentrein weer naar Amsterdam, om vervolgens met lege koffie­bekers en uitgelezen ochtendbladen naar Kopenhagen te gaan.

Op 28 september 2014 sta ik weer in de spits in Zaandam. Het materieeltekort is blijkbaar opgeheven en aan het materieel is niet meer te zien of het uitsluitend in de spits gebruikt wordt. In mijn notitieboekje staat dat dit de NS 8701 moet zijn.

Op de open ruimte links op de vorige foto was een onoverdekt busstation aan­gelegd. Maar de gemeente Zaanstad heeft daar nu een serie imitatie-Zaanse huisjes gebouwd. Het gebouw helemaal links is het stadhuis van Zaanstad en het bus­station ligt er nu overdekt onder.

Fons van der Jagt


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Fons van der Jagt was in 1983 en 2014 met zijn camera aanwezig in Zaandam.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie