Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Het leuke aan de railhobby is dat je daar op zo veel manieren invulling aan kunt geven. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de twee reisverslagen in dit nummer. Ten eerste een verslag vanuit “down under”, over een luxe reis door Australië van bijna 3000 kilometer. Ten tweede een winterreis door het land van Dracula, tijdens een bezoek aan twee bosspoorlijnen in Roemenië.

Toch liever wat anders? Lees dan het artikel over het reisprogramma 2020 van de SNE.

In dit nummer vind je verder zoals gebruikelijk tips over leuke activiteiten van de NVBS en over interessante boeken die je bij ons kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 januari 2020. Bezoek in de tussentijd ook www.nvbs.com en onze pagina op Facebook.

Nico Spilt

Wij wensen onze lezers een veilige jaarwisseling en een voorspoedig 2020! Foto: Paul van Baarle.


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de aankondigingen op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Om te noteren:

 • Zaterdag 28 december 2019: oliebollenrit met de Kameel (vol­geboekt). NVBS Centraal is geopend van 10.00-18.30 uur.
 • Zondag 29 december 2019: ruil- en verkoopbeurs.
 • Zaterdag 4 januari 2020: nieuwjaarsreceptie van de NVBS.
 • Zaterdag 18 januari 2020: boekpresentatie An Unexpected End to the Journey.
 • Zaterdag 8 februari 2020: stoomrailquiz door Ton Pruissen, Gerard de Graaf en Jan de Bruin.
 • Van 21 februari t/m 1 maart 2020: winterreis naar Frankrijk, Italië en Zwitserland (volgeboekt).
 • Zaterdag 29 februari 2020: uitverkoop NVBS-winkel.
 • Zaterdag 9 mei 2020: Algemene Ledenvergadering in Arnhem.

Tenzij anders vermeld vinden bijeenkomsten plaats in NVBS Centraal in Amersfoort.


Railagenda

In onze railagenda melden we activiteiten op spoor- en tramgebied in binnen- en buitenland, inclusief modelbouw. Deze railagenda werd voorheen via NVBS Actueel gepubliceerd, maar is verplaatst naar de website van de NVBS.


Railquiz

Op 23 november 2019 werd in NVBS Centraal de jaarlijkse railquiz gespeeld. Veertien teams werden door John Krijgsman op de pijnbank gelegd. Het uit het hoofd leren van OdR bleek niet voldoende om alle vragen te beantwoorden. De teamronde werd gewonnen door het team ‘Rotterdam’, bestaande uit Arjen Krabbenbosch, Cor Engelbert, Louis Deering en Marco Moerland. Bij de individuele ronde, waar menige vraag de wenkbrauwen deed fronsen, werd Sieger de Boer de winnaar.

John Krijgsman (links) met prijswinnaar Sieger de Boer. Foto: Sjoerd Bekhof.


Vacatures hoofdbestuur NVBS

Binnen de NVBS zijn enkele vacatures ontstaan voor leden van het hoofdbestuur.

Onze wensen

 • Bestuurlijke ervaring.
 • Gevoel voor de mogelijkheden en beperkingen die een organisatie die geheel uit vrijwilligers bestaat met zich meebrengt
 • Kennis van en affiniteit met de NVBS-organisatie.
 • Goede communicatieve eigenschappen.
 • Vermogen om in teamverband te werken.

Het aantrekkelijke van deze functies is het mede vormgeven aan het optimaal functioneren van de NVBS met zijn 4500 leden. Het aanpassen van de vereniging aan het snel veranderende tijdsbeeld speelt daarbij een belangrijke rol. Het hoofdbestuur opereert als een team, waarbij de activiteiten deels in overleg worden ingevuld.

Benodigde tijd

De bestuursvergaderingen vinden in principe maandelijks in Amersfoort plaats. Daarnaast zijn er een aantal malen per jaar nog andere vergaderingen. Veel werkzaamheden kunnen thuis worden uitgevoerd, waarbij de tijd flexibel kan worden ingevuld. De totaal benodigde tijd bedraagt ongeveer twee dagen per week. De kosten voor het reizen per OV (2de klasse) worden vergoed.

Interesse of meer informatie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het hoofdbestuur via een e-mail naar secretariaat@nvbs.com. Wil je direct je interesse kenbaar maken, stuur dan je CV en een korte motivatie naar secretariaat@nvbs.com.

Degenen die geschikte kandidaten kennen wordt gevraagd die onder de aandacht van het secretariaat te brengen.

Nieuwe bestuursleden worden door de ALV in mei 2020 voor een periode van 4 jaar benoemd met daarna de optie op een verlenging met 4 jaar. Voorafgaand aan de voordracht aan de ALV is er een inwerkperiode als aspirant-bestuurslid.

De NVBS kan altijd vrijwilligers ge­brui­ken. Beschik je over wat vrije tijd en wil je weten wat de mogelijkheden zijn, kijk dan hier.


Uit het filmarchief

In het filmarchief van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) bevinden zich meer dan duizend films, gemaakt door NVBS-leden. Een van die films laten we hieronder zien. Het is de film “Die Schwarzen Titanen” gemaakt door Sebo Rezvani in de periode 1968-1975. We zien hierin diverse Duitse stoom­locomotieven in actie, meestal in Duitsland maar ook in Nederland tijdens NVBS-excursies. Mogelijk zat er oorspronkelijk ook geluid bij, maar dat is niet meer te achterhalen. Weet jij meer over deze film? Mail dan naar filmarchief@nvbs.com.

Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten.

Meer films

Meer films uit de collectie van de SNR vind je in het filmarchief op de website van de NVBS.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.
Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 januari 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, december 2019

NVBS-leden hebben het december­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

 • 65 jaar geleden: de NS in 1954 – door Peter van der Vlist
 • NS-150, een jubileum om niet te vergeten (deel 7 van de serie 180 jaar spoorwegen in Nederland) – door Remmo Statius Muller
 • De wereldwijde inzet van de PCC-car – door Ciril van Hattum

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf. Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.