Informatie over de voorjaarsreis in mei 2020

Op smalspoor door Noord-Spanje

Toegegeven, er kan eens een buitje vallen en voor wie op het strand wil liggen is de Middellandse Zee geschikter, maar wat mis je veel als je de Golf van Biskaje links laat liggen. Het noorden van Spanje is groen en toeristisch nog niet overlopen. Tussen Baskenland en Asturië liggen charmante kustplaatsen, pittoreske wijndorpjes en imposante bergtoppen.

En de trein is nooit ver weg, een net van meer dan 1350 kilometer smalspoor strekt zich uit langs de gehele noordkust. Veel steden hebben voorstadstreinen en de tram is ook in dit gebied aan een opmars bezig. Voor wie cultuur wil opsnuiven staan San Sebastián, Bilbao (met Guggenheim-museum) en Gijón op ontdekking te wachten.

Twee elektrische treinstellen van de Baskische Euskotren aan het perron in Bilbao-Atxuri, 3 februari 2015. Foto: Erik van Lunteren.

Die Spaanse noordkust staat centraal tussen woensdag 13 en zondag 24 mei 2019 als we met een rondreis het grootste deel van het meterspoor berijden.

Een bezoek aan de CAF-fabriek in Beasain waar de Sprinter Nieuwe Generatie van NS wordt vervaardigd zit er helaas niet in, maar we gaan wél naar de Train de la Rhune in de Pyreneeën, naar het Baskisch spoorwegmuseum, met een eigen getrokken trein van León naar Bilbao en linesiden in het Cantabrisch gebergte waar weldra de basistunnel onder de Pajares-pas wordt geopend. Om die bestemmingen te bereiken maken we gebruik van de comfortabele treindiensten van Euskotren, FEVE en RENFE.

Een dubbelsporige gelijkvloerse kruising vinden we in het net van de FEVE bij El Berrón waar op 31 augustus 2016 tweewagenstel 3537/6537 nadert. Foto: Han Duijve.

De reissom op basis van een gedeelde tweepersoonskamer komt voor leden op € 1575, een eenpersoonskamer op € 1900. De inschrijving start op vrijdag 14 februari als Op de Rails 2020-2 in de bus valt. Meer informatie met een dag-tot-dagprogramma en een link naar de nieuwe Reiswinkel waar geboekt kan worden is dan ook te vinden op www.nvbs.com.

Viva España zong de Belgische zangeres Samantha al in 1971, wij durven de weddenschap wel aan dat je het na afloop van de voorjaarsreis naar Noord-Spanje helemaal met haar eens bent. Wacht niet te lang met boeken, het kon wel eens druk worden!

Ronald Bokhove


Print Friendly, PDF & Email

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Informatie over de SNE

Reisprogramma 2020 (pdf)