Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Definitief Ontwerp Uithoflijn

Ontwerp van de tram­verbin­ding Utrecht CS–De Uithof.

Dit is de ‘publieksversie’ 2.0 uit 2013, uitgegeven door Bestuur Regio Utrecht en de Gemeente Utrecht (109 pagina’s). In deze versie zijn de laatste wijzigingen in het stations­gebied, verruiming tracé vanwege mogelijke storing van medische apparatuur in het AZU en de verschuiving van het opstel­terrein achter het transferium Uithof verwerkt.

Na een gedegen algemene inleiding wordt elk van de vijf tracédelen kort besproken en daarna in detailtekeningen ‘meter voor meter’ weergegeven. Door de vele detail- en bijbehorende overzichtskaarten raak je echt nooit het spoor bijster.

Nu de Uithoftramlijn eindelijk gereedgekomen is en rijdt, is het interessant om deze uitgebreide brochure te bestuderen en daarna met de tram een keer heen en weer te rijden om te zien hoe het nu uiteindelijk geworden is. Goede reis!

Lenen of reserveren: Tb-131.001

(De Uithof is inmiddels vanwege de gewenste “internationale uitstraling” omgedoopt tot Utrecht Science Park – red.)


Der Rote Pfeil und seine Verwandten

Dvd van 39 minuten plus 6 minuten ‘voorproefjes’ van andere dvd’s van de Duitse uitgever Desti.

De rode pijlen zijn elektrische een- en tweewagenstellen behorende tot de Zwitserse ‘Hundeköpfe’ oftewel een buitenlandse verre tak van onze honde­kop­familie. Zij werden eind jaren dertig gebouwd en ze zijn gelukkig behouden voor bijzondere toeristische ritten. Dus mooie opnamen in het fotogenieke Zwitserland.

In 1946 reed Winston Churchill in een ‘tweetje’ met restaurant tijdens een staatsbezoek aldaar. Als je goed oplet ziet je dat ook nog even op deze dvd. Daarnaast ook nog andere historische opnamen. Wat ook opvalt is dat de wagenvoerder er als een buschauffeur voorin zit achter een stuur waarmede hij de snelheid regelt.

Als toetje zoals gezegd ook nog wat stukjes uit andere dvd’s van Desti. Echt een onderhoudende dvd, lenen dus!

Lenen of reserveren: Sm-460.143


Small Island by Little Train, a narrow-gauge adventure

Door Chris Arnot, 2017, 320 blz.

In dit vlotgeschreven boek met veel geestige anekdotes neemt de schrijver je mee langs 17 smalspoortrajecten met stoomtreinen door heel Engeland. En niet alleen de bekende lijnen in Wales zoals Welsh Highland, Ffestinog, Snowdon en Talyllyn, maar ook de, voor mij althans, wat onbekendere lijnen zoals de Schotse Leadhills and Wanlockhead Railway.

Natuurlijk komt het minitreintje Romney, Hythe and Dymechurch ook aan de orde, maar wist u dat het in Tweede Wereld­oorlog rondreed met een kanon op een platte goederenwagen? Volgens mij krijg je dan visioenen over Dad’s Army!

Veel kaartjes en foto’s zowel zwart-wit als in kleur completeren dit boek, maar verwacht vooral geen gedetailleerde technische beschrijvingen. Het blijft lichte ontspanningsliteratuur.

Lenen of reserveren: Ka-480.159


Vom Bahndamm zum Parkplatz

Bahnimpressionen aus dem Rheinland – gestern und heute.

Een fotoboek uit 2017 van Axel Johansson met 112 pagina’s, waarop steeds twee foto’s staan van toen – de jaren 70 en 80 in de vorige eeuw – en nu (in 2007).

De foto’s zijn voorzien van duidelijke en gedegen onderschriften. Het is overigens wel schrikbarend hoeveel sporen er in die dertig jaar zijn opgebroken en plaatsen vaak onherkenbaar veranderd zijn. Maar ook is het raar om een perron met overkapping zo maar tien meter naast het spoor zien staan.

En wist u, dat de 99-dagen-keizer Friedrich III in Keulen naast de Hohenzollernbrug bij de uitbreiding van vier naar zes sporen zo maar even zo’n tien meter opzij moest worden verplaatst?

Natuurlijk zijn het oude spoormaterieel en ook de automobielen van vroeger het bekijken waard. Op elke foto is het weer een leuk zoekplaatje om dezelfde gebouwen weer terug te vinden. Succes ermee!

Lenen of reserveren: Sb-440.068


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.