Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer het derde en laatste deel van het reisverslag dat Jan Post vanuit Australië naar ons stuurde. Hij bezocht daar een paar voormalige bosbouwlijnen.

Iedereen kan fotograferen, maar als je eens wat bijzonders wilt moet je het artikel van Paul van Baarle lezen. Hij geeft tips voor het fotograferen van stations tijdens ‘het blauwe uurtje’ van de dag.

Ciril van Hattum is gestopt met de fotorondzendingen, maar hij blijft actief voor NVBS Actueel. In de rubriek “Buiten-gewoon” brengt hij spoorse zaken voor het voetlicht die buiten het gewone liggen.

Deze maand is er extra veel verenigingsnieuws, onder andere over de website die inmiddels aardig op stoom begint te komen. Ook informatie over de Koningsdagrit op 27 april: dan kun je dieselen naar Medemblik.

In dit nummer vind je verder natuurlijk de gebruikelijke tips over leuke activiteiten van de NVBS en over interessante boeken die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 27 maart 2020. Hou in de tussentijd ook www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de aankondigingen op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Om te noteren

  • Zaterdag 29 februari 2020: uitverkoop NVBS-winkel. Voor veel artikelen gelden kortingen van 20 tot 50%, op oudere dvd’s tot 75%.
  • Zaterdag 4 april 2020. Filmisch railjournaal 2019. Voorstelling door het Railtheater Amsterdam in NVBS Centraal.
  • Maandag 27 april 2020. Koningsdag: met Plan U naar Medemblik.
  • Zaterdag 9 mei 2020: Algemene Ledenvergadering in Arnhem.
  • Van 13 t/m 24 mei 2020: voorjaarsreis naar Noord-Spanje.

Tenzij anders vermeld vinden bijeenkomsten plaats in NVBS Centraal in Amersfoort.

Railagenda

In de railagenda op de website van de NVBS melden we activiteiten op spoor- en tramgebied in binnen- en buitenland, inclusief modelbouw.


Lidmaatschapskaarten

De verzending van de nieuwe lidmaatschapskaarten zal naar alle waar­schijn­lijk­heid plaatsvinden in de maand april. De kaart komt mee met Op de Rails. Tot die tijd blijft je oude kaart nog geldig. Meer informatie.


De NVBS komt naar je toe

Foto: Nico Spilt.

Van 21 t/m 23 februari 2020 vond in Houten de internationale model­spoor­expositie RAIL 2020 plaats. De NVBS was hier met een informatie- en verkoop­stand aanwezig. De NVBS is ook aanwezig op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020 tijdens de Noord-Hollandse model­spoor­dagen in Alkmaar, en op zaterdag 28 en zondag 29 maart 2020 tijdens de landelijke model­spoor­dagen in Amersfoort.


Volledige beeldbank nu beschikbaar

Sinds kort is de volledige beeldbank beschikbaar via de website van de NVBS. De beeldbank is de digitale fotocollectie van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) en bestaat op dit moment uit meer dan 84.000 foto’s. De komende tijd zullen hier vele tienduizenden foto’s aan worden toegevoegd, totdat uiteindelijk vrijwel de hele fotocollectie digitaal toegankelijk is.

Het heeft helaas ruim een jaar geduurd voordat de beeldbank kon worden overgeheveld naar de nieuwe website van de NVBS. Via de oude website was de beeldbank nog wel te benaderen, maar niet door leden die na 1 januari 2019 lid zijn geworden. Dat probleem is nu dus opgelost.

Foto’s in de beeldbank komen vanzelf naar voren bij zoekopdrachten. Wil je de beeldbank in zijn geheel oproepen klik dan hier.

De gevonden foto’s krijg je op klein formaat te zien. NVBS-leden kunnen de foto’s ook op groot formaat bekijken als ze zijn ingelogd.

Meer informatie over de fotocollectie en de andere collecties van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).


Tramdocumentatie

Het aantal tramdocumentatie-catalogi op de NVBS-website is onlangs belangrijk uitgebreid. De volgende onderdelen zijn nu beschreven:

Friesland, Groningen, Drenthe Overijssel en N.O. Gelderland, Gelderse Achterhoek, Rivierenland, Utrecht, Amsterdam, Noord-Holland exclusief NZH,  Den Haag, Zuid-Holland exclusief Rotterdam en NZH, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en de tramlijnen van de Spoorwegbedrijven

De nog ontbrekende onderdelen – de stadstrams van Rotterdam en de NZH-tramlijnen met hun voorlopers – zullen in de loop van 2020 worden toegevoegd, terwijl aan de metro’s ook wordt gewerkt. Hiermee zal  via de NVBS-website de volledige Nederlandse tram- en metrodocumenten-verzameling ontsloten zijn.

Natuurlijk kunnen NVBS-leden en andere serieuze belangstellenden de  verzameling ook zelf komen bekijken. Maak daarvoor wel tevoren een afspraak met de beheerder, hij kan niet alle dagen aanwezig zijn! Stuur een berichtje aan documenttram@nvbs.com.


Geslaagde stoomquiz

Willy Gutlich (met poedelprijs), Jan de Bruin, Ton Pruissen, Gerard de Graaf, Marco Moerland (2e prijs) en Gerrit van Straaten (1e prijs).

Op zaterdagmiddag 8 februari 2020 werden zo’n 35 deelnemers geconfronteerd met vragen over allerlei aspecten van de stoomlocomotief. De quiz was georganiseerd door Ton Pruissen, Gerard de Graaf en Jan de Bruin. Ton trad op als presentator, terwijl Gerard en Jan de jury vormden die bij discussies een bindende uitspraak deed.

Net als een stoomlocomotief kwam de quiz langzaam op gang. De organisa­toren hadden duidelijk niet gerekend op een hoge opkomst, vandaar dat er op het laatste moment nog vragenformulieren moesten worden bijgemaakt. Maar toen kon de eerste stoomquiz uit de geschiedenis van de NVBS van start gaan.

De vragen varieerden van ‘met wat algemene ontwikkeling wel te doen’ (aan welke locomotief denk je bij het nummer Stairway to Heaven), via ‘dat moet je ook maar toevallig eens ergens gelezen hebben’ (welke uitvinding mocht op de Wereldtentoonstelling van 1958 niet worden getoond) tot ‘dat weet toch niemand’ (hoe heet het bochtje aan het uiteinde van een oververhitterelement).

De quiz bestond uit dertig vragen waarmee in totaal 143 punten waren te ver­dienen. De hoogste scores werden behaald door Marco Moerland (104) en Gerrit van Straaten (105), die hiermee de tweede en eerste prijs wonnen: bonnen te besteden in de NVBS-winkel. Marco beheert bij de SNR de collectie tram­kaartjes en Gerrit is beheerder van de collectie trein­kaartjes. Wie veel over stoom­locomotieven te weten wil komen, doet er kennelijk goed aan om vervoerbewijzen te gaan verzamelen.

De poedelprijs was voor Willy Gutlich (8 punten). Die kreeg het fraaie door Ton Pruissen samengestelde boek ‘De bouw van Mallet-locomotieven voor Java bij Hanomag’ (in de bibliotheek Ci-430.233).

Of deze zeer geslaagde quiz een vervolg krijgt is nog niet bekend.

Nico Spilt


Foto van de maand

De eerste winnaar van de foto van de maand is bekend. Uit de vele in de maand januari bij Op de Rails aangemelde foto’s heeft de jury een foto van Bob Visser gekozen. De foto toont NS 20, de Kameel, die op 28 december 2019 bij zijn tocht van Amersfoort Pon (Leusden) naar Amersfoort  het gebouw van wachtpost 47 passeert. De Kameel reed die dag vier keer op en neer in het kader van de door de NVBS georganiseerde Oliebollenrit. Bob gefeliciteerd!

Foto: Bob Visser.

Over de foto van de maand

Op de Rails nodigt maandelijks foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar  fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-Winkel.


Wisselexpositie rail- en busvervoer

In een van de vitrines in NVBS Centraal is een wisselexpositie ingericht door Rien van Herpen. Daarover schrijft hij het volgende:

Elke rail- en busliefhebber beleeft de hobby op zijn eigen manier. Vaak leidt de trambelangstelling ook naar andere vormen van vervoer zoals busvervoer. Velen verzamelen in de loop der tijd materiaal en voorwerpen die betrekking hebben op het eigen interessegebied. Sommige van die zaken vormen na verloop van tijd een (soms waardevolle) verzameling. De waarde ligt vaak vooral in de samen­hang of in het belang dat men er zelf aan toekent. Soms is een verzameling uniek en historisch van belang, en soms betreft het alleen zaken waaraan men vooral persoonlijke herinneringen heeft.

Ik heb altijd een belangstelling gehad voor veel aspecten van het rail- en busvervoer in Nederland, België en Duitsland. Activiteiten op het gebied van spoor, tram en bus variëren dan ook van het maken en fotograferen tot het verzamelen van dienst­regelingen, tijdschriften en modelbussen. De belangstelling voor het railvervoer is begonnen in 1975, die voor het busvervoer vooral in het begin van de jaren 80, toen alle kleine busbedrijven werden over­genomen door de grote streek­vervoer­­bedrijven.

In deze tentoonstelling is een aantal tamelijk willekeurig gekozen dienst­regelingen te zien die in de loop van de tijd zijn uitgegeven. Helaas zijn de laatste jaren dienst­regelingen meestal alleen nog op internet te vinden. Gelukkig geeft een enkel bedrijf ze nog uit maar dat wordt ook steeds minder. Misschien niet altijd heel bijzonder of waardevol, maar des­ondanks leuk om ook eens aan anderen te laten zien. Veel kijkplezier!

Heeft u nog oude busdienstregelingen en doet u er niets mee: ik houd mij aanbevolen.

Rien van Herpen (medewerker NVBS-bibliotheek), mvanherpen@gmail.com

Lees meer over de wisselexposities in NVBS Centraal.


Interessante links

De NVBS heeft een aantal websites geselecteerd die voor belang­stellenden in spoor- en tramwegen interessant kunnen zijn. Het gaat om websites van museum­organisaties en railbedrijven, maar ook om sites van bijvoorbeeld NVBS-leden. Bekijk het overzicht.

Jouw eigen site?

Heb je zelf een website die je in dit overzicht wilt laten opnemen? Mail dan naar internetdienst@nvbs.com en beschrijf in een korte zin waar je website over gaat. Uiteraard moet je site een relatie hebben met de railhobby.


Meer dan 60 jaar lid

Op 13 februari 2020, op de verenigingsavond van de afdeling Rotterdam, werd de heer J. Buskes in het zonnetje gezet door voorzitter Frans Blanker-Halstein. Dit in verband met een meer dan 60 jaar lang lidmaatschap van de NVBS. Foto: Paul van Baarle.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 maart 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, februari 2020

NVBS-leden hebben het februari­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • Van stukgoed tot container. Deel 9 in de serie over 180 jaar spoorwegen in Nederland. Door Rudi Liebrand en Gerrit Nieuwenhuis.
  • Eindelijk dan toch: de Uithoflijn. Door Tim Boric en Maurits van den Toorn.
  • Materieeloverzichten Nederland, stand 1 januari 2020.
  • De elektrische tram in Ossen­drecht. Door Dirk Eveleens Maarse.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf. Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.