‘Wie in alten Zeiten’

Museumsbahn Buckower Kleinbahn

Paul van Baarle verzorgde een railtip voor betere tijden over de Buckower Kleinbahn. Deze museumspoorlijn tussen Müncheberg (Mark) en Buckow (Märkische Schweiz) bevindt zich 50 kilometer ten oosten van Berlijn.

Er wordt veelal gereden met elektrische treinstellen bestaande uit een motor- en stuurstandrijtuig waarvan men elk drie stuks bezit. Deze werden in 1930 gebouwd door HAWA (Hannoversche Waggonfabrik AG) maar deze veteranen werden tussen 1980 en 1982 volledig herbouwd door Reichsbahn­ausbesserungs­werk (Raw) Roman Chwalek in Berlin Schöneweide.

Daarnaast beschikt men nog over diverse diesellocomotieven, e-locs van de nabijgelegen Strausberger Eisenbahn en – als vreemde eend in de bijt – een elektrisch motorrijtuig uit 1920 van de Zwitserse Chemin de fer Orbe–Chavornay.

Van toen naar nu

In 1867 kwam de ‘Preußische Ostbahn’ tussen Berlijn en Küstrin (nu Kostrzyn in Polen) over Müncheberg in bedrijf. Buckow kreeg zijn spoorverbinding met Müncheberg in 1897, oorspronkelijk nog als smalspoorlijn met een spoorwijdte van 750 millimeter. In 1930 werd de lijn omgespoord naar normaalspoor en schafte de toen opgerichte Buckower Kleinbahn AG de eerder genoemde HAWA-treinstellen aan.

De Deutsche Reichsbahn nam in 1949 de lijn over en maakte deze onderdeel van de S-Bahn Berlin. De door Raw Berlin-Schöneweide herbouwde treinstellen gingen in 1993 buiten dienst. Daarna volgde slechts een sporadisch personenverkeer met dieseltreinstellen totdat in 1998 Deutsche Bahn AG de lijn sloot. In 2002 startte de museale elektrische exploitatie van de spoorlijn.

Van Müncheberg naar Buckow

Het voormalige stationsgebouw van Müncheberg uit 1867 herinnert aan de gloriedagen van de ‘Preußische Ostbahn’.

Minder glorieus in Müncheberg oogt de voetgangerstunnel naar spoor 7 waar de museumlijn richting Buckow vertrekt.

Aankomst te Müncheberg van treinstel 279 006 + 279 005. De motorrijtuigen waren bij de Buckower Kleinbahn genummerd 1-3 en werden bij de Deutsche Reichsbahn ondergebracht in de ET 188-serie, later samen met de stuur­stand­rijtuigen in de 279-serie. Bij de DB volgde tijdelijk een nieuwe vernummering.

‘Jong geleerd is oud gedaan’ en ook bij deze museumlijn heeft de jeugd de toekomst.

Treinstel 279 006 + 279 005 vertrekt te Buckow waar ook de werkplaats en het museum zijn gevestigd. Kort daarvoor was – ‘wie in alten Zeiten’ – het gereed­staan van de trein naar Müncheberg al uitgebreid door een blikkerige stem uit de luidsprekers aangekondigd.

Het rijseizoen

Vooralsnog zal 1 mei 2020 de eerste rijdag van het seizoen zijn, maar met de onvoorspelbare ontwikkelingen rond het coronavirus kan dit uiteraard later worden dit jaar.

Er wordt gereden in de weekenden en op feestdagen. Op een rijdag vinden zeven retourslagen plaats. Een kaartje is onder andere bij de conducteur te koop voor € 5 (retourtarief voor een volwassene). Een daguitstap vanuit Berlijn naar deze museumlijn is van harte aanbevolen.

Paul van Baarle. De foto’s zijn gemaakt op 29 september 2019.


Print Friendly, PDF & Email

Meer informatie

Vanaf Berlin Lichtenberg is Münche­berg (Mark) elk uur per trein te bereiken met RB26 (richting Kostrzyn) van de NEB Nieder­barnimer Eisenbahn.

Een afdruk van Google Maps rondom Berlijn met daarin aangegeven het bijna vijf kilometer lange traject van Müncheberg naar Buckow.

Handige links

Museumsbahn Buckower Kleinbahn e.V. met dienstregeling, historie, materieeloverzicht etc.

Museumsbahn Buckower Kleinbahn e.V. met aankondigingen van speciale dagen op Facebook

Buckower Kleinbahn op Preußische Ostbahn.de

Buckower Kleinbahn op Wikipedia

Bahnhof Müncheberg (Mark) op Wikipedia

Kneipp-Kurstadt Buckow (Märkische Schweiz)