Een Portugees station in 1971 en 2017

Porto Trindade

Het is 16 april 1971 en Fons van der Jagt staat op het station Trindade in Porto. Er komt een trein binnenrijden, getrokken door smalspoorstoomloc CP E 141. Dit is een in 1931 door Henschel gebouwde 1D1-tenderloc uit de serie 141-144.

Van zijn Portugese vriend Joäo Braga kreeg Fons een foto van de situatie ruim veertig jaar later: 15 april 2017. De smalspoortreinen zijn vervangen door normaal­sporige metro’s. In de donkerbruine bakstenen muur is nog net een stukje van de boog van de tunnelingang te zien waar in 1971 de stoomtrein uitkwam. Het witte gebouw waar de sneltram doorheen rijdt is het huidige overdekte station Porto Trindade. Het is geen kopstation meer. Het gebouw met de witte balkonnetjes, rechts van het midden, is ook te zien op de foto uit 1971. De rotsmuur helemaal rechts is verlaagd. Er is een bakstenen muur opgetrokken en er zijn bomen geplant.

Als toegift een foto die Fons van der Jagt ook op 16 april 1971 maakte. Hierop zien we de Portugese smalspoorversie van de door Allan in Rotterdam gebouwde “Blauwe Engel”. Duidelijk is te zien dat Porto Trindade toen nog een kopstation was. Fons nam deel aan een NVBS-reis waar hij in NVBS Actueel van oktober 2017 al eens over schreef.


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Deze keer aandacht voor de grote veranderingen die het station Trindade in de stad Porto heeft ondergaan: van eindpunt van smalspoorlijntjes waarop nog stoomlocs reden naar een modern metrostation.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie