Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of (als je lid bent) kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS — zodra deze weer open is.


Auto-Bahn: Kraftfahrzeugtransporte auf der Schiene einst und heute

Dit is een rijkgeïllustreerd ‘bewaarnummer’ van het Duitse tijdschrift Eisenbahn Journal uit 2010, dat 100 pagina’s telt. Samenstelling is door Udo Kandler. Het beschrijft de transporten per spoor van nieuwe West-en Oost-Duitse auto’s vanaf 1945.

De duidelijke artikelen zijn rijkelijk gelardeerd met plaatjes van oudere en nieuwere automodellen. Aanleveringen aan de gigantische transportschepen in met name Emden en Bremerhaven komen ook langs. Maar plaatjes van dwarsgeparkeerde Goggomobils op transportwagens zijn natuurlijk ook meer dan interessant. Een aan­genaam kijk- en leesboek!

Plaatsnummer: Sa-440.714


Die Eisenbahn ins Haus

Een boek door Johann Culemeyer uit 1939 in facsimile herdruk uit 1987, met een royale inleiding van de bekende Duitse spoorwegspecialist Alfred Gottwaldt. Dit kloeke boek met 317 bladzijden en 386 zwart-witillustraties (foto’s en tekeningen) is geschreven door een van de technisch directeuren van de Deutsche Reichsbahn.

Hij was de ontwerper van materieel om zeer zware en omvangrijke lasten te vervoeren op rails maar voor­namelijk op de weg. En die lasten gingen tot stoom­locomotieven, wagens en rijtuigen aan toe. Detail­foto’s en dito tekeningen geven een uitstekend inzicht in zijn ontwerpen, waaronder de beroemde Strassenroller.

De inleiding van Gottwaldt geeft een beknopte beschrijving van het oeuvre van deze eminente constructeur zoals dat later in het boek door Culemeyer zelf ook in detail, maar zeer duidelijk, ook voor de technisch geïnteresseerde leek, beschreven wordt. Een geweldig boeiend boek, maar je bent er wel even mee bezig om het tot je te nemen!

Plaatsnummer: Sm-430.497


Self-propelled cars of the CNR

Een boek over de Canadian National Railways door Anthony Clegg

Dit boek uit 2005 met 128 bladzijden en zo’n 200 zwart-wit- en kleurenfoto’s gaat over elektrische en dieseltreinstellen, bestaande uit een motorrijtuig waar een of meer rijtuigen aan kunnen worden gekoppeld. Omdat de conducteurs de hele trein moeten kunnen controleren, hebben ze rechte doorloopkoppen. Daarom lijken ze ook behoorlijk op wat groot uitgevallen Interurbans (regionale trams). Verder komt de Budd Diesel Car, een soort Ameri­kaan­se diesel-één, al dan niet gekoppeld tot tweetjes, goed aan bod.

Materieellijsten en -tekeningen zijn ook ruimschoots aanwezig. En de Canadese versie van de Duitse treinbus (u weet wel: de SchiStraBus) zie we op blz. 37 ook even langskomen. Teksten zijn zeer gedetailleerd op rijtuigniveau. Dus interessant voor de lief­hebber. De wagenvoerder reed net zo als zijn Nederlandse collega’s vroeger soms met een open deur, zie de foto op de titelpagina!

Plaatsnummer: Sm-710.010


Eisenbahn in Hessen 1829-1999

Drie delen, die samen wel 8 kilo wegen en 1142 blad­zijden beslaan, geschreven door Volker Rödel en Heinz Schomann. Hessen is de deelstaat met Kassel in het noorden, Darmstadt in het zuiden, Wiesbaden in het westen, Fulda in het oosten en Frankfurt in het midden.

In deel 1 wordt na een algemene historische inter­nationale inleiding, verder toegespitst op Duitsland de aandacht gevestigd op Hessen in het bijzonder. En dan zijn we pas op bladzijde 170. De rest van deel 1 (zo’n 230 pagina’s) gaat over het spoor, de trajecten, stations en de kunst­werken als bruggen en tunnels in Hessen. Alles uitgebreid en in detail en nog steeds leesbaar beschreven.

En dan zult u zich afvragen en waar gaan die twee andere delen dan over? Alle trajecten genummerd 001 tot en met 035 worden in deel 2.1 uitgebreid beschreven en verlucht met foto’s van alle stations en kunstwerken langs die routes. Hetzelfde voor de trajecten 036 tot en met 115 leest u in deel 2.2.

Dit alles staat in drie boeken in een zeer luxe uitvoering. Laatste weetje: ook in Duitsland hadden ze net als in Nederland standaardstations, want op blz. 489 staat een foto van station Sinntal-Jossa en dat staat ook in Calw in het Zwarte Woud en bestond ook als bouwpakket. En dat is maar één opgelost mysterie — dus leen deze boeken en vind er meer…

Plaatsnummers: Sb-440.071.1 (deel I), Sb-440.071.2.1 (deel 2.1) en Sb-440.071.2.2 (deel 2.2)


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

In verband met het coronavirus is de bibliotheek tot nader order gesloten. Voor boeken/dvd’s die daardoor te laat worden ingeleverd is uiteraard geen boete verschuldigd.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.