TEE door Bunnik in 1977 en 2005

Rembrandt en de Sonderzug nach Pankow

Bunnik, 15 april 1977. Loc 1152 is met TEE 11 “Rembrandt” op weg van München naar Amsterdam. Erg lang is de trein niet. Kennelijk waren in Nederland twee rijtuigen genoeg voor de passagiers die een eersteklaskaartje met extra toeslag wilden betalen. In 1983 reed de “Rembrandt” voor het laatst, in 1987 kwam er ook een einde aan de “Rheingold”, waarmee de Trans Europ Express definitief verdween uit ons land.

Bunnik, 25 maart 2005. Loc 218 212 is met “TEE Rembrandt” op weg naar Amsterdam. Geen echte TEE, maar een gezelschapstrein georganiseerd door AKE-Eisenbahntouristik. Op de loc staat “Sonderzug nach Pankow”.

Sonderzug nach Pankow verwijst naar een lied uit 1983 van de West-Duitse rockzanger Udo Lindenberg. Hij schreef dit nadat het hem verboden werd om in Oost-Berlijn op te treden. Pankow is een wijk in Berlijn waar veel leden van het DDR-regime woonden, waaronder partijleider Erich Honecker waaraan het lied is opgedragen. Uiteindelijk kon Lindenberg één keer een concert geven in Oost-Berlijn, maar dit lied mocht hij niet spelen. Lees meer op Wikipedia.

De Sonderzug nach Pankow kwam er uiteindelijk wel: in 2003 reed er een trein met deze naam door het vroegere Oost-Duitsland, getrokken door loc 218 212 die eigenhandig door Udo Lindenberg was beschilderd. De loc bestaat nog steeds in deze uitdossing, maar is inmiddels defect. Ze staat bij station Amorbach, zie www.gleis1-amorbach.de.

Nico Spilt


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze keer aandacht voor twee treinen die door Bunnik kwamen gesneld: een TEE in 1977 en de Sonderzug nach Pankow in 2005.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie