Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of (als je lid bent) kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Turbotrain: A journey

Dit boek geschreven door Jason Shron, verscheen in 2007, losjes gekoppeld aan het verschijnen van een model van de TurboTrain. Het gaat over door United Aircraft Corporate Systems Centre (UAC) ontwikkelde TurboTrains. Dit zijn lichte snelle treinen met turbinemotoren, aangedreven met kerosine (“aircraft-type gas”), met een maximum­snelheid van ruim 250 km per uur. De Turbotrain heeft gereden bij Canadian National, later VIA Rail Canada, op het traject Toronto – Montreal, en bij AMTRAK op het traject New York – Boston.

UAC was een vliegtuigbouwer en had weinig verstand van treinen. Geen wonder dat de treinen veel kinderziekten hadden. Afgeleverd in 1968 duurde het jaren voordat ze zonder problemen reden. In Canada reden ze tot 1981, in de VS tot 1976. Ze waren geliefd bij de reizigers, maar minder bij de maatschappijen. Dat laatste omdat ze buitenbeentjes waren en duur in gebruik door de hoge olie­prijzen in de jaren 1970. Het boek bespreekt de geschiedenis van de treinen, zonder veel aandacht aan de technische aspecten. Het bevat veel foto’s.

Turbotrain is geen eenduidig begrip. Algemeen werd het in de jaren 1960 gebruikt voor lichte, snelle treinstellen zoals die op de rails verschenen in Frankrijk en de Verenigde Staten / Canada. Het boek behandelt alleen de UAC TurboTrain.

Plaatsnummer Sa-700.022


100 Jahre Köln-Bonner Eisenbahn 1895-1995

Deze publicatie is uitgegeven in 1995 door Häfen und Güterverkehr Köln, toen de eigenaar van de spoorlijnen die ooit behoorden tot de Köln-Bonner Eisen­bahnen (KBE), en geschreven door Joachim Berger.

De KBE bestond uit twee spoorlijnen en een verbindingsbaan. De belangrijkste lijn was de Rheinuferbahn van Keulen naar Bonn via Wesseling en had zowel personen- als goederenverkeer. De Vorgebirgsbahn liep ook van Keulen naar Bonn, maar dan via Brühl. Er was ook nog een verbindingsspoorlijn tussen Wesseling-Nord en Vochem (bij Brühl) voor goederen­verkeer.

Na 1960 ging het snel bergafwaarts met de KBE, maar uiteindelijk zijn de spoor­lijnen nog steeds in gebruik als onderdeel van de Stadtbahn Köln (lijnen 16 en 18). In dit boek kun je de geschiedenis tot 1995 in detail vinden.

Plaatsnummer Sa-440.715


Go easy Go Bahn: 200 Jahre Eisenbahn und Werbung

Om de een of andere reden heeft dit boek, samengesteld en uitgegeven door het DB Museum Nürnberg van de Deutsche Bahn geen titelblad. Het is verschenen naar aanleiding van een tentoonstelling in 2007-2008 met dezelfde titel als het boek. Het is een kloek boek van 33 bij 25 cm met 292 pagina’s.

Ongeveer tweederde wordt ingenomen door een aantal artikelen die een historisch overzicht geven van de reclame van de spoorwegen vanaf het begin tot 2008, gericht op het aantrekken van reizigers en stukgoederen. Deze bijdragen zijn met met vele afbeeldingen geïllustreerd, van paginagroot tot helaas zeer klein.

De rest van het boek gaat over reclamemaken in treinen en stations door anderen. Als toegift een bijdrage over Engelse spoorwegreclame. Interessant is een hoofdstuk over reclame bij de Deutsche Reichsbahn in de voormalige DDR. Als monopolist in een land waar de wachttijd voor men een auto kon kopen 10 jaar was, had men geen reclame nodig – maar dat gebeurde dus toch, in DDR-stijl.

De waarde van dit boek ligt in de vele afbeeldingen en de uitgebreide litera­tuur­opgaven.

Plaatsnummer Sx-430.089


Sugar and Railroads: A Cuban History, 1837 – 1959

Dit boek – verschenen in 1998 – van Oscar Zanetti and Alejandro Garcia is de Engelse vertaling van Caminos para el Azúcar uit 1987. De bibliotheek bezit zowel deze vertaling als het origineel.

Dit werk kan het best omschreven worden als een sociaal-economische geschiedenis van Cuba tot de revolutie van Fidel Castro in januari 1959 op basis van de ont­wikke­ling van de spoorwegen, die geheel anders verliep dan in andere landen.

De spoorwegen hier zijn gebouwd om de belangen van de eigenaren van de suikerplantages te dienen. Hun functie was vooral de suiker naar de havens te brengen zodat ze naar de Verenigde Staten geëxporteerd kon worden. In woorden van de vertalers: “De spoorwegen maakten Cuba noch modern, noch ontwikkeld”.

Plaatsnummers Sa-770.009.a (Spaans), Sa-770.009.b (Engels)


Trains to Victory: America’s Railroads in World War II

Donald J. Heimburger en John Kelly beschrijven in dit boek de prestaties van de Amerikaanse spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog. Het is verschenen in 2009 en is verdeeld in 13 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bevat een relatief korte tekst en verder foto’s en citaten uit de oorlogstijd.

De nadruk ligt op de foto’s. Ik schat dat er in het totaal meer dan 750 zijn. De kwaliteit van de foto’s is over het alge­meen zeer goed.

Plaatsnummer Sa-720.733


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.


Bibliotheek gaat weer open

Momenteel is de bibliotheek gesloten. Met ingang van 20 juni 2020 kan de bibliotheek onder bepaalde voorwaarden weer worden bezocht.