Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Voor degenen die graag op jacht gaan naar treinen en trams kan het op dit moment een lastige tijd zijn. Maar gelukkig hebben we een hobby die zich bij uitstek leent voor zittende activiteiten. Denk aan lezen – bestel eens een boek in onze webshop – of virtueel reizen via je beeldscherm. Het blijkt zelfs mogelijk om een digitale afdelings­bijeenkomst te organiseren, zoals je verderop kunt lezen.

In ieder geval is het volgens ons ook deze maand weer gelukt om een aardige nieuwsbrief samen te stellen, met artikelen waar je hopelijk wat inspiratie uit kunt opdoen. In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS – al zijn die tijdelijk wat beperkt – en over interessante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Voor de lezers die nog geen lid zijn van de NVBS: kijk eens naar onze speciale actie: een paar maanden Op de Rails gratis, zonder verplichtingen!

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 juni 2020. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


De NVBS en het coronavirus

De door de overheid afgekondigde maatregelen hebben ook gevolgen voor de NVBS:

  • Tot 1 september 2020 zijn alle bijeenkomsten geannuleerd.
  • De bibliotheek, de winkel en het SNR-archief kunnen vanaf zaterdag 20 juni 2020 weer (beperkt) worden bezocht. Alle voorwaarden en maatregelen zijn beschreven in een protocol.
  • De webwinkel is altijd geopend. Bij de verzending van bestellingen kan vertraging optreden.
  • Diverse reizen en excursies zijn vervallen of vinden later plaats. Zie het bericht van de SNE hieronder.
  • Zaterdag 24 oktober 2020: Algemene Ledenvergadering in Arnhem.

Houd de website in de gaten voor verdere ont­wikke­lingen.

Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om annu­leringen en andere wijzigingen direct door te geven via agenda@nvbs.com. Op die manier kunnen we de informatie op de website en in Op de Rails actueel houden.


Corona en de SNE

Het excursiejaar 2020 lijkt heel mager te worden, nu het SNE-bestuur heeft moeten besluiten om ook de Budgetreis Luxemburg en de Najaarsreis naar Wit-Rusland van de kalender te halen. Waar mogelijk worden deze reizen op een later moment ingehaald. Wij melden ons weer als we de excursievoorbereidingen kunnen opstarten en binnen afzienbare tijd weer reizen en excursies kunnen uitschrijven.

Kijk ook op onze webpagina voor het laatste excursienieuws en blijf gezond!

Ronald Bokhove


Foto van de maand

Uit de vele in de maand april bij Op de Rails aangemelde foto’s heeft de jury deze foto van Rob Dammers gekozen:

Op 13 augustus 2019 passeren ter hoogte van Neustadt, langs de Autobahn A3, met zo’n 300 km/uur de stellen 403 035 en 403 533 als ICE 815 van Dortmund Hbf naar Frankfurt am Main. Foto: Rob Dammers.

Over de foto van de maand

Op de Rails nodigt maandelijks foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar  fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Digitale afdelingsbijeenkomst in Rotterdam

Op donderdagavond 14 mei 2020 werd als proef door de NVBS-afdeling Rotterdam een digitale bijeenkomst georganiseerd ter vervanging van het door coronamaatregelen geannuleerde samenkomen.

Voor deze digitale bijeenkomst werd gebruikgemaakt van het programma Microsoft Teams dat eenvoudig werkt door toezending van een link aan de deelnemers. Deelnemers met een Windows-computer hoeven niets anders te doen dan op de link te klikken bij aanvang van de bijeenkomst. Op Apple-computers/iPads moet van tevoren de Microsoft Teams-app gedownload worden om de link te laten werken. Deelnemers zonder microfoon of camera kunnen zonder enig bezwaar meekijken en luisteren, maar niet in beeld komen en meepraten.

In het ‘oude normaal’ treffen gemiddeld 30 deelnemers elkaar op een Rotter­damse afdelingsbijeenkomst. Bij deze digitale bijeenkomst waren er 21 vooraf geïnteresseerden waarvan er uiteindelijk 17 deelnamen. Niet slecht voor een eerste proef en er konden nu deelnemers verwelkomd worden die normaliter niet op een afdelingsbijeenkomst komen. Onder de deelnemers waren leden met ruime ervaring in digitaal vergaderen, beeldbellen etc., maar ook genoeg leden die hierin de eerste stap zetten.

Hoewel een digitale bijeenkomst het samenkomen van voorheen niet kan ver­vangen, werd dit initiatief door de deelnemers als positief ervaren. De discipline om niet door elkaar heen te praten was dan ook prima. Verbeterpuntjes kwamen uiteraard tijdens de proef ook naar voren. Het was nu bijvoorbeeld zeer amusant dat klokslag negen uur bij een foto met een houten seinhuis het geluid van een koekoeksklok bij een ieder uit de luidsprekers kwam. Bij een grote groep deel­nemers wil (en kun) je mogelijk een kakofonie van thuis-uurwerken voor­komen.

Naast een uitwisseling van ervaringen was er een presentatie van de voorzitter en initiator van deze avond, Frans Blanker-Halstein, over trams in Polen en van de secretaris Paul van Baarle een ‘Toen en Nu’ over de spoorlijn Groningen – (Bad) Nieuweschans.

De proef was geslaagd en krijgt mogelijk een vervolg. En hoe smaakte de koffie tijdens deze bijeenkomst? Wel, zoals thuis!

Paul van Baarle


Maak gratis kennis met Op de Rails

Nu we allemaal veel thuiszitten in deze coronatijd, wil NVBS een gebaar maken naar alle railenthousiasten. In de komende maanden kun je het maandblad Op de Rails gratis toegestuurd krijgen als pdf. Elke maand 48 pagina’s leesplezier!

Normaal is het maandblad alleen voor NVBS-leden. Het blad wordt aan het eind van elke maand gemaild. De actie eindigt eind juli 2020.

Klik hier om je aan te melden. Deze aanmelding verplicht je tot niets.

Meer voordelen

Leden van de NVBS ontvangen elke maand het blad Op de Rails. Maar er zijn meer voordelen. Lees alles over het lidmaatschap van de NVBS.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 juni 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, mei 2020

NVBS-leden hebben het meinummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • De Schweizerische Südostbahn. Door Frans Blanker en Gerrit Nieuwenhuis.
  • De mijnspoorwegen in Neder­lands-Indië. Door Gerard de Graaf.
  • Nieuw begin voor de tram in Rusland. Door Luc Koenot.
  • Klassieke spoorkaartjes. Een blik in de archieven van de SNR door Gerrit van Straaten.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buitenland, en natuurlijk over de NVBS zelf. Er is deze maand ook een speciale railquiz (zie blz. 246).

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.