Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of (als je lid bent) kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


A picture album of steam locomotives in China

Dit is een prachtig uitgevoerd foto­boek met 289 bladzijden en met meer dan 300 foto’s in kleur en in zwart/wit van Chinese stoom­locomo­tieven tot 2001. Gelukkig zijn de bijschriften naast in het Chinees ook in het Engels. Naast de oudste Chinese machines zijn in aparte hoofdstukken geïmporteerde machines te zien uit Engeland, USA, Japan, Duitsland, Frankrijk, België, Tsjechoslowakije, Rusland, Zwitserland en Polen. Daarnaast natuurlijk ook eigen ontwerpen. De bijschriften zijn beknopt, maar geven toch best wel behoorlijk wat informatie. Ook de lijsten geven veel informatie

Plaatsnummer Sm-920.002


The Subterranean Railway

How the London Underground was built and how it changed the city forever

Een boeiende en zeer degelijke en kleur­rijke presentatie op dvd, die ook nog goed te verstaan is, door Christian Wolmar. Die vertelt op bijzondere plekken in Londen – met talrijke boeiende en prachtig opgenomen begeleidende korte films – over de ontstaansgeschiedenis en verdere ontwikkeling van de Underground. Vanaf de eerste ondiep gebouwde tot aan de diep geboorde ondergrondse spoorwegen, ze komen allemaal ruimschoots aan bod.

Het geheel duurt alles bij elkaar één uur en drie kwartier. Vooral de historische korte films zijn van een dermate goede kwaliteit, dat deze dvd een lust voor het oog is.

Plaatsnummer Ua-480.070


Torf und Kies

Osterdampf 1999; Ton und Lehm mit Pferdebahnen; Zuckerrübenkampagne in Kujawien; Wirsitzer Kreisbahn

Turf, grind, klei, leem en suikerbieten zijn naast passagiers de lading van smal­spoor­treintjes in het Polen van meer dan 20 jaar geleden. In deze box zitten vijf (!) dvd’s, die met totaal meer dan vijf uur beeld – weliswaar met karig commentaar en achtergrondmuziek – een uitgebreid beeld geven van met stoom, diesel en zelfs paarden getrokken smalspoortreintjes, want klein zijn ze over het algemeen wel. Alleen de film Oster­dampf is zonder geluid.

Van cineast Joachim Kaddatz hebben wij in de bibliotheek 39 dvd’s met interessante films over trams en vaak smalspoortreinen in afgelegen voornamelijk wat minder bezochte landen. Kijk er een en je bent verkocht, dus kom je terug voor de volgende…

Plaatsnummer Sa-541.032.3


Schienen Weichen Schwellen

Das Fundament der Bahn

Het gaat over rails, rail­beves­tig­ingen, wissels en dwars­liggers. Een in het Duits geschreven, prachtig uitgevoerd, rijk geïllustreerd Zwitsers boek van 144 bladzijden met ook nog een dvd van 24 minuten met Duitse ondertitels. En het gaat alleen maar over de aanleg en ver­schij­nings­­vormen van het spoor, de techniek en de aanleg ervan. Ook de historische ontwikkeling van het een en ander komt aan bod. De hoofd­stuk­indeling in tijdvakken werkt daar heel instructief aan mee. Een mooi boek en zo beknopt, dat na je lezing en het kijken van de dvd een gedegen basiskennis hebt van het fenomeen bovenbouw!

Plaatsnummer Sb-460.067


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.


Bibliotheek weer geopend

De bibliotheek in Amersfoort kan onder bepaalde voorwaarden weer worden bezocht.