Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Ton Pruissen bracht twee keer een bezoek aan het smalspoornet rond Opalenitza in Polen, in mei 1969 en in april 1985. Het eerste bezoek verliep niet erg soepel: hij werd dagelijks door de politie opgepakt. Frits van Buren beschrijft het door Matra ontwikkelde VAL-systeem zoals dat bij de metro in Lille en andere steden wordt gebruikt.

In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 juli 2020. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Om te noteren

Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om wijzigingen direct door te geven via agenda@nvbs.com. Op die manier kunnen we de informatie op de website en in Op de Rails actueel houden.


Foto van de maand

Uit de vele in de maand mei bij Op de Rails aangemelde foto’s heeft de jury deze foto gekozen:

In Doetinchem passeert op 29 april 2020 een GTW van Breng de spoorbrug over de Oude IJssel. Foto: Marcel Timmer.

Over de foto van de maand

Op de Rails nodigt maandelijks foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar  fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Photoshoppers gezocht

Wij zoeken enthousiaste NVBS’ers met gevoel voor mooie beelden

De werkgroep digitalisering van de SNR (Stichting NVBS Railverzamelingen) werkt al enkele jaren aan de opbouw van een beeldbank. In die beeldbank kunnen huidige en toekomstige NVBS’ers zoeken en kijken naar foto’s en dia’s die andere leden in het verleden maakten. Zo worden beelden uit het verleden veilig bewaard voor de toekomst.

In 2020 is digitale fotografie de normaalste zaak van de wereld. Maar in een niet zo ver verleden werden foto’s en dia’s op een andere manier gemaakt. Zo hebben we in onze archieven veel afgedrukte foto’s, maar ook negatieven en dia’s. Vaak gemaakt door enthousiaste NVBS-leden over tal van onderwerpen rond treinen en trams. Soms ook beelden uit andere bronnen. Kwetsbaar materiaal is dat. Ook niet zo eenvoudig te bekijken.

Daarom zijn we onze collecties aan het digitaliseren. Dat gaat in een aantal stappen. Eerst wordt het oorspronkelijke materiaal voorzichtig gescand. In de tweede fase worden de ruwe scanbeelden opgepoetst om er een zo mooi en duidelijk mogelijk beeld van te maken. In vaktaal: photoshoppen. De volgende stap is het meta-dateren: duidelijk beschrijven wat er te zien is, door wie het beeld gemaakt is, op welke datum enzovoort. Na een laatste kwaliteitscontrole worden de beelden opgenomen in de NVBS-beeldbank, en kunnen de leden die op zoek zijn naar informatie die gericht vinden.

We zijn hiermee al een aantal jaren bezig, en inmiddels zijn rond 100.000 afbeeldingen in de beeldbank te vinden. Maar daarmee is het werk nog lang niet af. Er zijn heel wat collecties die wachten om aangepakt te worden. En de SNR verwerft ook regelmatig nieuwe verzamelingen.

Daarom is de werkgroep digitalisering op zoek naar leden met gevoel voor mooie beelden. Om in het team photoshoppers te werken aan het zo toonbaar mogelijk maken van gescande beelden. Dat vraagt om mensen die niet alleen om kunnen gaan met software voor beeldverwerking, maar ook gevoel hebben voor een mooi beeld. En die aan de slag gaan met het rechtzetten van het beeld, het repareren van krasjes en andere beschadigingen, het verbeteren van kleur, helderheid en contrast. Werk dat tijd en geduld vraagt om tot een goed resultaat te komen.

Wij zijn op zoek naar een of twee enthousiaste leden, die hier hun tijd en energie aan kunnen en willen besteden. Dat kan eenvoudig vanuit eigen huis, wat in deze tijd beslist een voordeel is. Vereist is een goede pc met HD-scherm. Ook een recente versie van Adobe Photoshop Elements is nodig. De werkgroep digitalisering beschikt over een apparaatje (Spyder) om het beeldscherm te kalibreren.

Lijkt het u wel mooi werk, heeft u voldoende tijd ter beschikking en wilt u er meer van weten, neem dan contact op met René Jongerius voor meer informatie over het Photoshoppen of met Erik Vrind (tel. 0651807273) voor algemene informatie over de werkgroep digitalisering.

Lees meer over het werk van de SNR


2021: Europees Jaar van het Spoor

De Europese Commissie heeft voorgesteld om 2021 uit te roepen tot het Europees Jaar van het Spoor, omdat er in dat jaar een aantal belangrijke verjaardagen te vieren zijn, zoals de 175ste verjaardag van de allereerste spoorverbinding tussen twee EU-hoofdsteden (Parijs–Brussel), evenals 40 jaar TGV en 30 jaar ICE. Het plan moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Meer lezen.

Een extra reden voor een feestje in 2021 is het 90-jarige bestaan van de NVBS. Daar horen we vast ook nog meer over.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 juli 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, juni 2020

NVBS-leden hebben het juninummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Hogesnelheidslijnen in Japan. Door Henry van Amstel.
  • Geel-grijze treinen. Door Tim Goorman.
  • Naar een efficiënter spoor­gebruik. Door Rob Goverde.
  • Tram en Stadtbahn in Hannover. Door Maurits van den Toorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.