Ontmoeting boven de Bundesallee, 1984 en 2018

Schwebebahn Wuppertal

30 april was met Koninginnedag altijd een mooie vrije dag in Nederland om voor railhobbyisten net over de grens op een werkdag in Duitsland rond te kijken. Op die dag bezocht ik in 1984 Wuppertal, waar naast de Schwebebahn toen nog de tram in dienst was. Het tramnet bestond uit vier hoofdlijnen en een spits­versterkingslijn. Op een aantal plaatsen ontmoetten de tram en zweeftrein elkaar zoals in en boven de Bundesallee.

De dubbelgelede Düwag-tram van de serie 3801-3816 is een omgebouwde Großraumwagen uit 1954 op lijn 611 komend vanaf het eindpunt Gabelpunkt. Treinstel 7 van de Schwebebahn stamt uit een serie van 28 stuks type GTW 72 geleverd door MAN begin jaren 70. Het tramnet werd in 1985 ingekrompen en in 1987 opgeheven. De trams werden deels overgedaan aan het trambedrijf van Graz in Oostenrijk.

Op 12 september 2018 passeert op dezelfde – inmiddels tramloze – locatie zweeftrein 07 van het nieuwste type ‘Generation 15’ (GTW 15) geleverd door Vossloh-Kiepe. Kort hierna, op 18 november 2018, werd de Schwebebahn tot 1 augustus 2019 stilgelegd vanwege het spontaan afbreken van een stuk stroom­rail. De oudere GTW 72-treinstellen zijn daarna niet meer in dienst gekomen.

Zweven in het weekend

De tram van Wuppertal is geschiedenis maar degene die deze zweeftrein nog niet bezocht heeft kan de hartenwens “Einmal im Leben durch Wuppertal schweben” nog altijd vervullen.

Op 3 juli 2020 werd bekend dat de Schwebebahn na de zomervakantie uitsluitend nog in de weekenden zal zweven met doordeweeks vervangend busverkeer. Volgens WSW Wuppertaler Stadtwerke GmbH kan de normale dienstregeling niet meer volledig worden uitgevoerd door overmatige slijtage aan de wielen en andere problemen met de nieuwe GTW 15-treinstellen en zal de fabrikant hierop juridisch worden aangesproken.

Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: de Schwebebahn Wuppertal, die alleen nog in de weekenden zal zweven.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie