Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of (als je lid bent) kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Electric Railways and Tramways, their construction and operation

Dit is een heel bijzonder boek en het wordt alleen uit­geleend na overleg. Bijzonder? Ja, want: 1. uit 1897; 2. telt wel 658 bladzijden en is ‘verlucht’ met 503 afbeeldingen, voornamelijk tekeningen, maar ook heel vroege foto’s en 3. het weegt bijna 3 kilo.

Alle aspecten van de elektrische trams en treinen rond de eeuwwisseling 1900 komen aan bod: elektrisch, mecha­nisch, maar ook organisatorisch en zelfs administratief. Maar de nadruk ligt echt wel op (elektro)techniek.

Het is een boek waar je tijd voor moet nemen, maar het is ook nog heel begrijpelijk voor de leek geschreven door Philip Dawson. Tenslotte is het goed te weten dat het boek, met toestemming, is opgedragen aan Lord Kelvin (mis­schien herinnert u zich nog wel die meneer van min 273 graden Celsius).

Als uitsmijter: voor en achter zijn 40 bladzijden met advertenties opgenomen!

Plaatsnummer Sm-000.108


Die SWDE. 1947 bis 1952: Eisenbahn in der französischen Besatzungszone.

SWDE: Südwestdeutschen Eisen­bahnen. Wij hebben hier een E(isenbahn)K(urier) Special, met 98 bladzijden van de hand van Hans Jürgen Wenzel.

Het onderwerp is de na-oorlogse ontwikkeling in het door Frankrijk bezette deel van West-Duitsland, globaal Hessen rond Koblenz en Baden-Württemberg tot aan de Bodensee en Karlsruhe in het centrum. En natuurlijk inclusief Saarland, wat later in 1957 tot verdriet van Frankrijk weer bij Duitsland kwam.

Er is nog veel stoom, maar bij de uitgebreide wederopbouw wordt ook elektrificatie ingevoerd. En wist u dat er twee Gläserne Züge zijn: niet alleen de bekende elektrische, maar op blz. 73 wordt ook nog een soort diesel­eentje ten tonele gevoerd.

Dienstregelingen, materieeloverzichten, ze zitten er bij. En wat mij als Meccano-man ook nog het hart sneller deed kloppen: een echte kolentip op blz. 79. Dit betreft een installatie om steenkolenwagons te legen in tenders. Wat een interessant boek!

Plaatsnummer Sa-440.731


Ruhr-Sieg-Strecke und Dillstrecke

Dit is een bewaarnummer, een Sonderausgabe van Eisenbahn Journal uit 2018. Het gebied in kwestie lijkt wel enigszins op dat van het hierboven beschreven boek. Maar hier is de oorlogs-ellende helemaal weg en het betreft ook een veel langere periode.

Veel historische stoombeelden, maar ook ruimschoots aandacht voor veel zestiger jaren elektrificatie en dus moderne elektrische locs. Toch tel ik veel meer stoom dan elektrische tractie.

Op blz. 56 staat Bw Altenhundem (hoe verzin je de naam!), waar een openlucht-stoomlocomotievenloods staat aan een draaischijf. Heel bijzonder!

De diesel-Gläserne Zug, die in het vorige boek door mij ontdekt werd, rijdt hier ook weer en wel op blz. 77.

Dit is vooral een mooi fotoboek met best wel bijzondere plaatjes.

Plaatsnummer Sa-440.732


50 jaar VriendenDienst

De vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum werd opgericht in 1970, dus bestaat nu 50 jaar.

Het ‘huisorgaan’ heeft in dat kader een speciaal herdenkingsnummer gemaakt van 48 bladzijden vol met vergader- en excursie-herinneringen en verhalen over de mede met hulp van de Vereniging gerestaureerde objecten uit het museum.

Diverse bekende en onbekende (bestuurs)leden passeren hier ook nog de revue, zowel aan het woord als op foto’s.

Hopelijk kan op 31 oktober 2020 de uitgestelde jaarvergadering en vriendenrit in de mat.’46 plaats­vinden. Vrienden, ik wens u dan een goede reis!

Plaatsnummer Co-100.067

Meer informatie over de Vrienden van het Spoorwegmuseum: vriendennsm.nl


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.Gratis tijdschriften

De bibliotheek ontvangt regelmatig overtollige tijdschriften van leden. Na completering van onze eigen verzameling geven wij de on­verkoopbare restanten weg. Nu liggen er bij ons bij de ingang nog vele exemplaren van MatBlad, Strassen­bahn Magazin, Der Stadt­verkehr, Trains, Eisenbahn Kurier, Modern Tramway Magazine en The Railway Magazine. Het gaat vaak erg snel weg, dus…