Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


The Railways of New Zealand: A journey through history

Geoffrey B. Churchman & Tony Hurst

Pas in 1863 werd de eerste spoorweg in Nieuw Zeeland geopend, een lijntje van slechts 7 km van Christchurch naar Ferrymead. In 1870 was er 74 km gelegd, in drie verschillende spoorwijdtes. In hetzelfde jaar werd in een wet vastgelegd dat de spoorwijdte voor Nieuw Zeeland 1067 mm (kaapspoor) zal zijn. De aanleg van kaapspoor is goedkoper dan de aanleg van ”normaalspoor” (1435 mm) zoals in Nederland gebruikt, wat in een dunbevolkt bergachtig land zoals Nieuw Zeeland van belang is.

In 1952 was er ongeveer 5700 km spoorlijn. Daarna liep de lengte van het spoornet weer terug naar ruim 4000 km. Het werd in 1990, het jaar dit boek verscheen, vooral voor goederenverkeer gebruikt. Daarnaast was er nog toeristisch personenverkeer. Dit is in grote lijnen nog steeds zo. Het boek bespreekt het hele net, met veel goede foto’s.

Plaatsnummer Sa-820.029


Great Train disasters: the world’s worst railway accidents

Geoffrey Kichenside

Hoewel de spoorwegen het veiligste vervoermiddel op het land is, zijn er toch in de twee eeuwen dat we er gebruik van kunnen maken ongevallen gebeurd en boeken over die ongevallen geschreven. De bibliotheek heeft er meer dan honderd van! Toch viel dit boek dat onlangs aan de collectie is toegevoegd op door het formaat – breder dan hoog of in boekenjargon oblong – en door de indeling.

De schrijver ordent de ongevallen die hij beschrijft naar oorzaak. De oorzaken die hij onderscheidt zijn: fouten van machinisten; fouten gemaakt bij de bediening van seinen en wissels; de gevaren bij het rijden op spoorlijn met enkelspoor; te hoge snelheid van de trein; problemen bij de weg (bruggen, spoordijken en dergelijke); vuur, overstromingen en sneeuw. Er zijn aparte hoofdstukken over raadselachtige ongelukken en tijdens de kerstdagen. Drie ongelukken in Neder­land* worden besproken: Harmelen, Schiedam en Weesp.

Het boek bevat veel foto’s die door het grote formaat (24 bij 30 cm) en het oblong-formaat goed tot hun recht komen.

Plaatsnummer Sa-000.313

*) Zie hiervoor ook Spoorwegongevallen in Nederland door René Jongerius.


Last of a Breed: A Rio Grande finale at Helper, Utah

Mike Danneman

Een ”helper” is in de spoor­weg­taal van de Verenigde Staten een extra locomotief die gebruikt wordt om een zware trein te helpen een helling op te komen. Dit boek gaat over een plaats in de staat Utah waar een aantal locomotieven voor die taak gestationeerd waren om juist die helpende taak uit te voeren. De plaats werd groot door de Denver & Rio Grande Western Railroad en werd Helper genoemd, naar de functie van de daar geplaatste locomotieven.

Langzamerhand kwamen er sterkere locomotieven en dus werd de behoefte aan helpers om de zware ”Dirt Trains” de helling op te slepen kleiner. Uiteindelijk kon het altijd zonder, maar onverwacht bleef er een over, de 5371, de laatste van zijn soort.

Het is een zeer leesbaar en lezenswaardig boek over het leven met zware goederentreinen in een afgelegen spoorwegstadje in de woestijn van Utah. Lees het en leer wat een ”Dirt Train” is.

Plaatsnummer Sa-720.737


Der Karlsruher Spiegelwagen: Werdegang eines besonderen Strassenbahnwagens

Wolfram-Christian Geyer, Ulrich Honervogt, Klaus Mäuer, Markus Weineich

De uitgever van dit boek is het ”Treffpunkt Schienennahverkehr Karlsruhe e.V.” oftewel de vereniging van tramliefhebbers in Karlsruhe. Het bevat een uitgebreide beschrijving van de “spiegeltram”, een tweeassig tramtype, dat vanaf 1929 tot het begin van de jaren 70 in Karlsruhe rondreed. Enige motorwagens en aan­hang­wagens zijn bewaard gebleven.

Het boek is zeer uitgebreid en ge­detail­leerd. Van alle trams en bijwagens is de levensloop beschreven tot het jaar 2007, het jaar waarin het boek verscheen. Er zijn ongeveer 500 foto’s opgenomen, de meeste nemen een halve pagina van dit A4-boek in beslag.

Plaatsnummer Ta-440.147


Gerhard Riesthuis

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s