Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Locomotive 2020: Top 20

Elk jaar geeft het Amerikaanse tijdschrift ‘Trains’ een uitstekend rijk geïllustreerd en goed gedocumenteerd bewaarnummer uit over in de VS en Canada actieve, bijna uitsluitend dieselelektrische, locomotieven. Deze keer worden de eerste 20 jaar van deze eeuw in detail nader in beschouwing genomen. Zelfs de relatief recente ontwikkeling van hybride locomotieven wordt even besproken, die overigens wel tussen 10 en 15% minder schadelijke uitstoot produceren.

Ontwikkelingen zoals de overgang van gelijkstroom naar wisselstroom en de introductie van Europese producenten zoals Alstom en Siemens naast het verdwijnen van de markt van GM en Bombardier: alles komt aan het bod. Materieel- en kalendarische overzichten van de grote Noord-Amerikaanse maatschappijen completeren het een en ander. Neem wel de tijd voor dit 98 bladzijden tellende bewaarnummer, want er staan veel interessante artikelen in! Eén waarschuwing: zoeken naar stoom is bijna zinloos (een foto), idem naar reizigersvervoer met slechts twee foto’s van Amtrak.

Plaatsnummer Sm-720.118.2020


Echoes down the Canyon, a Western Pacific Journal: 1968-1986

Dit is een fotoboek uit 1967 van wat groter formaat (30x24cm) met helaas slechts 64 bladzijden, maar wel gevuld met prachtige zwart-witfoto’s. Sommige, vooral nachte­lijke, plaatjes lijken wel geschoten te zijn door de legendarische fotograaf O. Winston Link.

Western Pacific’s spoorwegnet strekte zich uit van Californië tot Utah, waar voor­name­lijk goederenvervoer overheen ging. De foto’s in dit boek hebben mooie composities en we zien hier niet alleen treinen, maar in ruime mate ook sfeervolle plaatjes van het personeel. De onder­schriften voegen wezenlijke informatie toe. Advies: lenen en een avondje genieten!

Plaatsnummer Sa-720.128


Rails to San Francisco Bay

Een qua inhoud uitermate gevarieerd fotoboek met dermate uitgebreide en interessante onderschriften, dat je bijna kan spreken van een geïllustreerd ‘tekstboek’. Wel twaalf bedrijven die rond de baai van San Francisco actief zijn komen aan de orde. Treinen, trams, interurbans, zelfs één bus, maar geen cable cars, daarvoor moet je andere boeken komen lenen.

Stoom, diesel en veel elektrisch voort­bewogen railvoertuigen komen langs­rijden, maar daarnaast varen er ook veel veer­boten rond in dit boek van 100 bladzijden uit 1991. De zwart-witfoto’s daarentegen gaan wel maar tot zo ongeveer 1960 en zijn daardoor wellicht nog interessanter. De mooiste foto staat op bladzijde 12: ‘gans het raderwerk staat stil…’ maar dan op zijn Amerikaans!

Plaatsnummer Sa-720.740


The one-spot twins

Dit boek van 128 pagina’s gaat over de eerste twee gekoppelde diesel­locomotieven die in de jaren dertig van de vorige eeuw prestigieuze sneltreinen zoals de Super Chief van Chicago naar Los Angeles trokken. Zij namen daarbij de plaats in van krachtige stoom­locomotieven. De naam betekent, naar mijn mening, de eeneiige tweeling, want de twee locs waren identiek. Het was een hele strijd om de overgang van de vertrouwde stoom naar de efficiëntere diesel te bereiken. Maar het is gelukt, hoewel zo nu en dan stoomlocomotieven toch wel moesten meehelpen.

In dit boek wordt de geschiedenis – ontwikkeling en inzet – uitgebreid en boeiend ‘van de wieg tot het graf’ beschreven. Mijn aanbeveling is om eerst alle (op één na zwart-wit) foto’s met de uitgebreide onderschriften te bekijken en te lezen. Daarna ga je meteen het boek helemaal lezen!

Plaatsnummer Sm-720.325


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Deze maand worden een aankoop en drie geschonken boeken besproken, alle drie over de Verenigde Staten.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s