Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle bezocht in oktober 2020 de Pinzgauer Lokalbahn, een smal­spoor­lijn in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land, en blikt terug naar hoe het was in mei 2001.

Frits van Buren beschrijft een aantal incidenten met op drift geraakte treinen en ander spoormaterieel. In deel 2 van deze serie komen enkele ongevallen uit Frankrijk en België aan de orde.

De Duitse Autobahn wordt nog weleens beschouwd als een uitvinding van Adolf Hitler. Historisch klopt dat niet, maar Hitler had er wel mee te maken. Die had nog wel meer ideeën, zoals een net van gigantische treinen: de Breitspurbahn.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 april 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Winkel, bibliotheek en archief zijn weer geopend. Voor een bezoek op zaterdag moet je je van tevoren aanmelden. De winkelopening op de derde donderdag van de maand is voorlopig vervallen.
  • Onze webshop is altijd geopend (de vernieuwde webshop wordt binnenkort in gebruik genomen).
  • Verschillende afdelingen hebben weer bijeenkomsten op het programma staan. Soms digitaal, zodat je vanaf thuis kunt meekijken.
  • Wat is er verder, ondanks de coronabeperkingen, te doen? Bekijk het in de railagenda.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terechtkomen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de beheerders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in februari 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Victor Bos gekozen:

Warken (Zutphen – Vorden), 11 februari 2021. GTW 263 op de Berkelbrug als stoptrein van Winterswijk naar Zutphen. Foto: Victor Bos.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


90 jaar NVBS

Een gedenkwaardig moment, onze vereniging bestond 90 jaar op 28 februari 2021. Echt vieren van deze verjaardag zit er helaas voorlopig nog niet in. Wel kunnen we nu terugkijken op en mijmeren over alles wat wij als lid in welke rol dan ook hebben gedaan en meegemaakt in en met de vereniging.

Vanzelfsprekend zal dat voor een ieder persoonlijk zijn. Gezien de veel voor­komende langjarige lid­maatschappen van de vereniging zal het aantal belevenissen in het algemeen aanzienlijk zijn naast het iedere maand ontvangen en lezen van Op de Rails.

Naast veel interessante afdelingsbijeenkomsten en spoorwandelexcursies met zeer verzorgde speur­boekjes waren voor mij het stoomafscheid van de toen nog Deutsche Bundesbahn in Rheine op 10 september 1977 en de Schienenbusrit vanuit mijn woonplaats Roermond over de IJzeren Rijn richting Dalheim en verder op Koninginnedag 1984 hoogtepunten. Maar er was heel veel meer en herinne­ringen zijn zoals gezegd altijd persoonlijk.

Wat betreft het 90-jarig jubileum is het de bedoeling dit jubileum op bescheiden wijze te vieren mede gezien de bestaande onzekerheden. De gedachten gaan onder andere uit naar een fotowedstrijd verspreid over een langere periode van medio 2021 – medio 2022 met een aantal thema’s.

Laten we tot slot hopen dat in september bij de aanvang van het nieuwe seizoen de draad van fysieke afdelingsbijeenkomsten en excursies weer opgepakt kan worden.

Blijft allen gezond! – Marius Hekker, voorzitter NVBS

Lees meer over de NVBS en over de voordelen van het lidmaatschap.


Jeugdlidmaatschap voor Thijs Marsman

Ook deze maand heeft het hoofdbestuur een jonge treinenthousiast een gratis jeugdlidmaatschap voor een jaar cadeau gedaan. Dit keer gaat het om Thijs Marsman uit Swalmen, in Zuid-Limburg. Hij zou graag een keer een NVBS-bijeenkomst in Heerlen bezoeken, maar door de coronasituatie is dat nog niet mogelijk geweest.

Thijs is 15 jaar en heeft met zijn grootouders per trein het hele land doorgereisd. Dat heeft gemaakt dat de spoorwegen hem erg zijn gaan bezighouden. Hij pakt af en toe een trein en laat zich dan rondrijden, ziet wel waar hij terecht komt en is ‘s avonds altijd weer thuis. Daarbij maakt hij foto’s en video’s. Sommige foto’s staan ook op zijn mondkapjes afgedrukt! Zijn video’s zijn te bekijken op YouTube en zijn foto’s op treinposities.nl/fotos/tieske05.

Zijn passie is zo groot dat hij zich vast heeft voorgenomen na de havo de machinistenopleiding te gaan doen bij het STC in Rotterdam. Zijn voorkeur heeft het personenvervoer, maar eventueel wil hij ook goederentreinen besturen. Om alvast een spaarpotje te maken voor zijn opleiding werkt hij nu als vakkenvuller bij AH.

Thijs is nog niet bij NVBS Centraal geweest, maar zodra dat mogelijk is wil hij dat graag doen. Hij vroeg ook naar een jongerengroep, maar een actieve afdeling Jongeren is er op dit moment helaas niet.

Venlo, 13 september 2019. Treinstel 5041 van Connexxion. Foto: Thijs Marsman.


Afdeling Rotterdam zoekt bestuurslid

De afdeling Rotterdam zoekt een bestuurslid ter versterking van het afdelings­bestuur. Reden is het naderende afscheid van een van de bestuurs­leden. De taken van het bestuur bestaan vooral uit het organiseren van onze verenigings­avonden in Miniworld Rotterdam. De taken en functies verdelen we onderling binnen het bestuur op basis van ieders voorkeur. De taak­belasting bedraagt ruwweg twaalf tot veertien avonden per jaar inclusief de afdelings­avonden, ofwel net iets meer dan een avond per maand.

Als je hier wat voor voelt of nadere informatie wil hebben, neem dan contact op met de afdeling Rotterdam, bereikbaar via rotterdam@nvbs.com of telefonisch met voorzitter Frans Blanker op telefoon 06–10018944.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 april 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, maart 2021

NVBS-leden hebben het maart­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Liberalisering van het Europese railgoederenvervoer (deel 3 uit de serie over het Europees jaar van het spoor). Door Wouter Radstake.
  • De stamboom van de NS 1200 (deel 2). Door Peter van der Mark.
  • Van Dubbelrail naar Amstel­tram. Door Tim Boric.
  • Vacantiekaarten. Een blik in de archieven van de SNR. Door Gerrit van Straaten.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails