Een verschil van dag en nacht

Hoek van Holland Haven – spoor 3 in 2015 en 2020

Soms hoeven er niet veel jaren verschil te zijn om een ander beeld te laten zien op dezelfde locatie. Op de Hoekse Lijn van Rotterdam naar Hoek van Holland reden tot en met 31 maart 2017 de treinen van de Nederlandse Spoorwegen.

Normaliter reden in Hoek van Holland Haven de sprinters over de doorgaande sporen 1 en 2 naar Hoek van Holland Strand of hadden daar rechts in de boog hun eindpunt. Mogelijk vanwege roestrijden vertrok echter op 10 juni 2015 tegen middernacht SGMm 2972 vanaf het kopspoor 3 langs het stationsgebouw. Het treinpersoneel was hier zo vriendelijk hun eindpuntrust buiten het beeld van de fotograaf door te brengen.

Inmiddels weten we dat de verbouwing van de Hoekse Lijn tot metrolijn niet plaatsvond in de beoogde vijf maanden, maar in twee jaar en zes maanden met opening op 30 september 2019. Op 19 mei 2020 staan de RET metrostellen 5708+5720 als lijn B naar Nesselande op het kopspoor langs het stationsgebouw.

Dit is een tijdelijke situatie. Aan de rechterzijde waar voorheen de doorgaande sporen 1 en 2 lagen, is nu nog een zandvlakte met een nieuwe metrohalte in aanbouw. Die zal in gebruik worden genomen zodra de verlenging naar het nieuwe eindpunt Hoek van Holland Strand gereed is – beoogd in zomer 2022. Dat zal dan het einde betekenen van spoor 3 en de mogelijkheid de metro samen met stationsgebouw op de foto vast te leggen.

Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Hoek van Holland Haven – spoor 3 in 2015 en 2020, door Paul van Baarle.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie