Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle besteedt in twee artikelen aandacht aan het nationale tram­museum van Denemarken in Skjoldenæsholm. In deel 1 kwamen vorige maand het metersporige traject en de remises aan de orde. In deel 2 rijden we mee over het traject in normaalspoor.

In een serie artikelen behandelt Frits van Buren een aantal incidenten met op hol geslagen spoorwegmaterieel. In deel 5 aandacht voor een zwaar ongeval uit 2010 bij Oslo.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 juli 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Winkel, bibliotheek en archief zijn weer geopend. Vanaf half juli vervalt de reserveringsplicht voor een bezoek aan de winkel op zaterdag.
  • In onze vernieuwde webshop kun je dag en nacht terecht.
  • Verschillende afdelingen organiseren weer bijeenkomsten. Soms digitaal, zodat je vanaf thuis kunt meekijken.
  • Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Railvertier en Railbelevenissen

Als alternatief voor de bijeenkomsten die vanwege corona niet door kunnen gaan, zijn er afdelingen die speciale nieuwsbrieven rondsturen. Zo geeft de afdeling Den Haag de nieuwsbrief Railvertier uit, terwijl de afdeling Zeeland een nieuwsbrief met Railbelevenissen uitgeeft.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terecht­komen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de be­heer­ders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


SNE-jubileum

Op zaterdag 24 juli 2021 wordt in Arnhem een dubbel jubileum gevierd: 25 jaar Stichting NVBS-Excursies en 25 jaar tram in het Nederlands Openluchtmuseum. Aanmelden is nog mogelijk tot 4 juli.


Hoofdbestuur NVBS

In het Hoofdbestuur van de NVBS zijn wijzigingen opgetreden. Binnen de NVBS is hier informatie over verspreid via een stafnieuwsbrief. Ook op website van de NVBS is informatie opgenomen. Belangrijkste taak van dit bestuur is het or­ga­ni­se­ren van de Algemene Ledenvergadering op 18 september 2021.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in mei 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Paul van Baarle gekozen:

Rotterdam, 11 mei 2021. RET-tram 2132, in de kleuren van het Eurovision Songfestival, halteert bij NS-station Blaak. Foto: Paul van Baarle.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. In “normale tijden” is er bijna elke avond ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 juli 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.Op de Rails, juni 2021

NVBS-leden hebben het juninummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Transit door het buitenland – opkomst en ondergang van de corridortrein (deel 6 in de serie ‘Europees jaar van het spoor’). Door Ronald Bokhove.
  • Afscheid van de 11G- en 12G-trams. Door Hans de Haan.
  • NVBS-beeldbank passeert de 100.000 – een blik in de archieven van de SNR. Door René Jongerius.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails