Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

SPNSP0000. Locomotief NS 3747 is ontspoord, waarschijnlijk na een botsing. Wie weet iets over dit ongeval?

SPNSP1976. Een foto voor een folder over fietsen en wandelen met NS. De folder is in 1977 uitgegeven. Gevraagd de locatie van de foto.

SPNSP2668. Dixie avant la lettre: een toiletgebouwtje bij een station of dienst­woning langs het spoor. Vermoedelijk uit de jaren 50. Gevraagd wordt de locatie en mogelijk een betere datering.

SPNSP3261. Een foto van B.J. Sterkenburg uit de jaren 60 of 70 van een geheim­zinnig apparaat. Het heeft te maken met wielbanden. Wat is dit voor apparaat en waar diende het voor? Een nauwkeurige datering en de locatie ontbreken ook.

SPNSP3619. Deze foto komt van de afdeling Voorlichting van NS. Het is een nieuw viaduct waar een nieuwe of een omgelegde spoorlijn een landweg kruist. De foto is vermoedelijk rond 1960 gemaakt. Waar is deze foto gemaakt?

De vorige zoekplaatjes

DIA167074-667-31 werd gemaakt op 15 december 2007. De vraag was: waar is dit? We kwamen er al snel achter dat dit een zeer populaire bestemming is onder onze lezers, want de oplossingen stroomden binnen. In chronologische volgorde reageerden: Daniel van der Ree, Michiel Kreuze, Erik Swierstra, Paul Sturm, Frans Kristensen, Maurits van den Toorn, Wouter van Doorn, Rudi Lagerweij, Ko Lochtenberg, Adje van Daalen, Kees Jongkees, Jan Bogaarts, Bernard Heijne, Marcel van Dijk, Paul Bosman, Hans-Peter Gladtfeld, Frank Pennin, Rob Zoomer, Bas Eshuis, Huub Baardemans, Ben Loos, Oege Kleijne, Wout Hoijtink, Rob Kievit, Han Duijve, Pepijn Hendriks, Ad Vijge, Ben van Wevering, Frank Vester, Ton Bötticher, Elbert Conijn, Frans Boom, Marco Moerland, Wim Bruil, Wim van Elsacker. De foto is gemaakt bij het Hauptbahnhof Wanne-Eickel, eindpunt van tramlijn 306 van de Bochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen (BGS). De keerlus van de tram loopt om de grijze toren heen. Dat is een Luftschutzturm, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Meer hierover op www.bochumer-bunker.de.

DIA167074-999-10 toont treinstel 273 van het Spoorwegmuseum. De foto is gedateerd 18 augustus 1998, maar omdat de bomen kaal zijn kan die datum niet kloppen. De bekende vraag: waar en wanneer? Sjoerd Bekhof, Frank Pennin en Elbert Conijn melden dat het hier gaat om Apeldoorn, uit de tijd dat de boven­leiding daar nog aan hoge dwarsoverspanningen hing.

DIA167074-999-37 toont locomotief DB 219 136 (voormalige Oost-Duitse 119, gebouwd in Roemenië, bijnaam Karpatenschreck) in een werkplaats. De vraag: waar en wanneer? Over de locatie van deze foto verschillen de meningen. Sjoerd Bekhof, Klaas Vijfschagt, Jeroen Bruintjes en Frank Pennin noemen Saalfeld, terwijl Bart van ‘t Grunewold het houdt op Gera. Ton Stevenhagen en Coen Stoffelsma opperen Chemnitz, waar deze loc groot onderhoud kreeg, maar die werkplaats zag er volgens Jeroen Bruintjes van binnen heel anders uit. Mogelijk dateert de foto uit 1998.

De dia’s 167074-999-38 (boven) en 39 (onder) zijn gemaakt op een emplace­ment in de voormalige DDR. Te zien zijn de locomotieven 312 050, 204 664, 345 975 en 232 198. De dia’s moeten gemaakt zijn tussen 1993 en 2009, maar waar? Volgens Sjoerd Bekhof, Klaas Vijfschagt, Frank Pennin, Jeroen Bruintjes en Bart van ‘t Grunewold zijn deze foto’s gemaakt op Bw Saalfeld, onder andere herken­baar aan het roze gebouw rechts op de onderste foto. Waarschijnlijk dateren de foto’s van voor 2001.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.