Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


De Indische Mijnspoorwegen

Door Gerard de Graaf, 2021, 196 blz.

Ons lid Gerard de Graaf heeft met dit boek een magnum opus, zeg maar een standaardwerk geschreven over de mijnspoorwegen in het ‘oude Indië’.

Welk onderwerp er ook aangesneden wordt: de beschrijving is gedetailleerd, maar toch zo ‘luchtig’ gebracht, dat het uitermate leesbare kost is voor ons, spoorliefhebbers.

Interessante foto’s met uitgebreide onderschriften completeren het geheel. Begrijpelijke technische beschrijvingen en duidelijke tekeningen en kaarten maken het boek verder zeer toegankelijk. Je kunt zien dat er zeer veel gedegen onderzoek vooraf in dit boek verwerkt is.

Naast het feit dat het een prachtig historisch bedrijfstakoverzicht is, geeft het ook een boeiend tijdsbeeld van ‘onze’ laatste koloniale activiteiten. Lenen dus, zou ik zeggen!

Plaatsnummer Ia-300.002.

Het boek is ook te koop in de winkel van de NVBS. Lees de bespreking in NVBS Actueel juni 2021.


Old trolley postcards

16 bladzijden, 1987

Ook al staan hier ‘slechts’ 24 briefkaarten met betrekking tot Amerikaanse trams op origineel formaat uit de eerste helft van de vorige eeuw in, ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om uitgebreid te bekijken. Achterin staan in de beknopte bijschriften wetenswaardigheden van de des­betreffende tramwegnetten.

De tweelaags Broadway Battleship uit New York vind ik wel de meest opvallende briefkaart! Maar wat die ovale poorten in Springfield Illinois op briefkaart 21 zijn, weet ik niet, u wellicht? Soort bovenleiding zoals tussen Ut en Hvs misschien?

Plaatsnummer Ta-720.104.


Double Track, the vision becomes reality

2000, 50 blz.

In Engeland lopen drie hoofdlijnen vanuit Londen naar het noorden. De middelste, de Great Central Railway (GCR) langs Leicester, raakte in onbruik in de late jaren zestig van de vorige eeuw.

En zoals in Engeland zaken veel beter dan op het continent bewaard blijven, werd er al snel een stichting in het leven geroepen om delen weer als dubbel­sporige museumlijn te laten herleven. En sinds 2000 rijden er weer stoom­treinen.

In dit prachtig uitgevoerde en rijk geïllustreerde boek wordt kort de geschiedenis verhaald en daarna in detail verteld hoe de sloop werd tegengehouden van de oorspronkelijke route en hoe die daarna weer opnieuw werd opgebouwd. Foto’s, kaarten en emplacementstekeningen completeren het geheel voor het heden en verleden.

En het is nog heel leerzaam ook! Weet u wat een fishplate is en waarom die zo heet? Je leest het helaas niet in dit boek, maar ik ben gaan zoeken, en… het zijn de verbindingsstrips van de ene rail naar de volgende. Maar die vis dan? Komt uit het franse woord fiche, hetgeen strip betekent!

Met dit boek beleef je mooie momenten, dus kom het maar lenen…

Plaatsnummer Co-480.172.


Britain’s 100 Best Railway Stations

Door Simon Jenkins, 2017, 326 blz.

Een mooi uitgevoerd fotoboek met interessante artikelen per station. En niet met allerlei gortdroge niet-terzake-doende, dus loze informatie.

Neen, enerzijds zijn de foto’s artistiek van hoog niveau en de teksten aanvullend zoals bij Carnforth een plaatje van de filmopname uit 1945 met Leslie Howard en de voor mij althans onbekende actrice Celia Johnson in de film Brief Encounter met David Lean als regisseur.

Natuurlijk zijn de stations allemaal topgaaf gerestaureerd, maar ja in Engeland weten we wat bewaren is! Zelfs het station Loughborough uit het hierboven beschreven book Double Track kun je vinden. Kijk eens voordat u de tekst leest op blz 98, naar de foto ernaast, dan heeft u vast wel dezelfde herinnering als ik van, waar doet me dat aan denken…

Het boek is verdeeld in geografische onderdelen, maar die hoofdstuk­titel­bladzijden zijn alleen al het nader bekijken waard. Oh ja, vergeet niet het koninklijke urinoir op blz. 171!

Voor dit boek moet je alle tijd nemen om te kijken en te lezen, dus komt u maar…

Plaatsnummer Sb-480.102.


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s