Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Onze reporters Frits van Buren en Paul van Baarle schrijven over hun bezoeken aan de Belgische Kustlijn respectievelijk de Oostenrijkse Murtalbahn. Jan Roos haalt opnieuw herinneringen op. Dit keer aan het jaar 1961, toen hij als HTS-student praktijk­ervaring opdeed bij onder andere Werkspoor en Philips.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 27 augustus 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terecht­komen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de be­heer­ders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in juni 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Henk Dam gekozen:

Op 28 mei 2021 passeert DB-loc 193 366 met een goederentrein de overweg bij de Bovenste Molen in Venlo. De trein is op weg naar Rotterdam. Foto: Henk Dam.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Hoe de NVBS zich in natura liet betalen

Mechelen-Terneuzen en bier

26 augustus 1871 – dus nu 150 jaar geleden – werd de spoorlijn Mechelen-Terneuzen geopend. Hoewel de treinverbinding Terneuzen – Sint Niklaas al 70 jaar geleden werd beëindigd wordt dit feit in (Zeeuws)-Vlaanderen nu uitgebreid herdacht. Het Museum Hulst wijdt hier een tentoonstelling aan onder de naam “Spoorloos”. Zie www.museumhulst.nl/exposities.

Brouwerij “The Musketeers” in Sint-Gillis-Waas op 8 juli 2021. De oude steenbakkerij (het stenen gedeelte aan de linkerkant) bevat nu het Brouwerijcafé. Foto: Frits van Buren.

Brouwerij “The Musketeers” in het Belgische Sint-Gillis-Waas wilde een bier op de markt brengen met de naam “Spoorzoeker” en de flesjes voorzien van vijf ver­schillende etiketten met afbeeldingen van locomotieven.

Zo kwam deze brouwerij bij de NVBS terecht. De brouwerij had echter geen budget voor de betaling van de files van deze foto’s, maar een betaling in natura in de vorm van een krat bier per foto was geen enkel probleem. Dus werden de vijf kratten (80 kg) opgehaald en naar NVBS Centraal in Amersfoort vervoerd. Maar eerst werd er nog een foto gemaakt:

De vijf flesjes samen met “Spoorzoeker”-speculaas op de Cockerill-locomotief die staat opgesteld in het grensdorp De Klinge.

Axel Aansluiting met de rangerende locomotief NS 608 van goederen­trein 99275 van Sint-Niklaas naar Terneuzen. Datum: 30-03-1968. Foto: Roef Ankersmit. NEG101093-239-02

Portret van het locomotiefpersoneel en familie voor locomotief MT 29 met reizigerstrein 777 langs het perron van station Terneuzen. Datum: 19-08-1946. Foto: J.J. Overwater. NEG1598-2223

Groepsportret van de deelnemers aan de NVBS-excursie naar Zeeuws-Vlaanderen, voor stoomlocomotief MT 27 in Terneuzen. Datum: 06-06-1946. Foto: J. Voerman. NEG747-000

Stoomlocomotief MT 27 met een reizigerstrein langs het perron van station Hulst. De foto is gemaakt tijdens een NVBS-excursie. Datum: 06-06-1946. Foto: J.J. Overwater. NEG1598-2229

De locomotieven ZVTM 10, 27 en 13 bij het locomotievendepot te Drieschouwen (even ten zuiden van Axel). Datum: 14-11-1949. Foto: J.A. Bonthuis. NEG1598-1129

Het ruglabel van de flesjes met de vermelding waar de foto’s vandaan komen (rode pijl). Foto’s van de flesjes: Frits van Buren.

Dit bier kan ook de dorst lessen tijdens tal van activiteiten die georganiseerd worden zoals fiets- en wandeltochten. Een uitvoerig overzicht van activiteiten wordt getoond op www.deklompdeklingevzw.be/150jaarmechelen-terneuzen.

De foto’s op de etiketten komen uit de collectie van de Stichting NVBS Rail­verzamelingen. Klik op het negatiefnummer om een foto in de beeldbank te bekijken. Voor een foto op groot formaat moet je zijn ingelogd als NVBS-lid.

Frits van Buren


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 augustus 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails

Juli 2021

NVBS-leden hebben het julinummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Transit door het buitenland – opkomst en ondergang van de corridortrein (vervolg van deel 6 in de serie ‘Europees jaar van het spoor’). Door Ronald Bokhove.
  • Sporen in dienst van de bezet­ter. Eisenbahnsperren rond Hoek van Holland. Door Christian Quist.
  • 50 jaar HTM-trams in Leid­schen­dam. Door Paul Muré.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.