Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle bezocht op 12 september 2021 (Open Monumentendag) de his­torische locloods van Roosendaal waar een materieelshow werd georganiseerd.

Rudi Liebrand bezocht op 26 augustus 2021 het goederenemplacement Botlek bij Rotterdam en doet daarvan verslag.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 oktober 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terecht­komen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de be­heer­ders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


Algemene Ledenvergadering

Op zaterdag 18 september 2021 kon, bijna twee-en-een-half jaar na de vorige, weer een Algemene Ledenvergadering worden gehouden. In het Spoorweg­museum kwamen ruim 100 leden bijeen. Zo’n 25 leden vergaderden mee via een livestream. Klik hier voor een terugblik op deze ALV.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in augustus 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Hans Westerink gekozen:

Op 12 augustus 2021 rijdt een treinstel van Arriva (voormalige DB Baureihe 628) over het Novinský železniční-viaduct in Tsjechië. Foto: Hans Westerink.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Haasje-over met de jubilerende SNE

Op 13 november 1996 is de Stichting NVBS-Excursies opgericht. Een snelle rekensom leert dat de SNE over enkele weken 25 jaar oud is, reden om op zaterdag 13 november 2021 liefst drie excursietreinen op de baan te brengen die in een soort rupsbeweging dezelfde, nog geheime, route afleggen. Dit geeft de deelnemers de mogelijkheid om af en toe voorbijrijdende treinen te fotograferen en op gezette tijden van trein te wisselen.

Het materieel is afkomstig van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ingezet worden de tweewagenstellen 273 (Mat ’46) en 876 (Mat ’64) en een gelegenheids­combinatie bestaande uit motorpost 3031 met drie rijtuigen (plan E, plan W en een Benelux-stuurstand). Bij minder dan 200 belangstellenden laten we de 876 ‘in de tuin’, maar met een ledentarief van € 49 verwachten we dat het zover niet komt.

Omdat de coronapandemie nog niet voorbij is dient voor deelname aan het evenement een coronatoegangsbewijs te worden overlegd. Hiermee kunnen de deelnemers aantonen dat zij gevaccineerd, getest dan wel recentelijk hersteld zijn.

De inschrijving voor het evenement start op vrijdag 1 oktober als op de website van de NVBS meer informatie verschijnt met een verwijzing naar de Reiswinkel van de SNE waar direct kan worden geboekt. Ook in Op de Rails 2021-10 zal aandacht worden geschonken aan de jubileumexcursie. Gemeten aan het succes van het tramevenement in Arnhem rekenen wij weer op een grote opkomst.

Ronald Bokhove

Mat’46 273 tekende ook voor de Oliebollenrit van 2017. Hier staat het twee­wagen­stel op 29 december onder de kap van station Haarlem. Foto: Ronald Bokhove.


Uit de schatkamer van de SNR

Van Spoorbaan naar Startbaan

In Op de Rails van september 2021 staat een artikel over de relatie tussen spoor­wegen en luchtvaart; hierin komt ook de spooraansluiting van Schiphol ter sprake. Deze heeft vooral in de eerste jaren aanleiding gegeven tot diverse bijzondere vervoerbewijzen. In aanvulling op dat artikel hierbij enkele van die bijzondere kaartjes; veel meer zijn er te vinden in de collectie vervoerbewijzen van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

Afgebeeld zijn kaartjes voor de opening van het eerste deel van de Schiphollijn in 1978 (A0213), de verlenging naar Leiden in 1981 (A1638) en de opening van de Zuidtak in 1993 (00 015125). Speciale gecombineerde vervoerbewijzen van NS en GVB werden afgegeven op Schiphol: geldig voor een enkele reis per trein plus dagkaart Amsterdam (017799). Vooral bedoeld voor aangekomen luchtreizigers, maar er waren ook abonnementen (combi weekkaart MODEL).

Bekend is een aanschrijving uit 1945 van de NS waarin aangekondigd werd dat vanaf 1 januari 1946 op een aantal grotere stations gecombineerde vervoer­bewijzen NS/KLM zouden worden verkocht, rechtgevend op de treinreis naar Amsterdam CS plus de luchtreis, dus zonder vervoer Amsterdam CS naar Schip­hol. Dat kon per KLM Autobusbedrijf vanaf de KLM-terminal aan het Museum­­­plein.

Na opening van de Schiphollijn konden reisbureau’s speciale retourbiljetten afgeven aan klanten die bij hen een vliegvakantie geboekt hadden (910-351538).

Gerrit C. van Straaten, beheerder collectie vervoerbewijzen spoorwegen


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwilligers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 oktober 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het september­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Luchtvaart en spoorwegen (deel 8 in de serie ‘Europees jaar van het spoor’). Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • De oude DE3’en en de Emmer­lijn. Door Peter van der Vlist.
  • De Indonesische spoorwegen na 1945 (deel 1). Door Widoyoko en Gerard de Graaf.
  • Tram en post. Door Tim Boric en Marco Moerland.
  • Kennis bij de NVBS. Interview met ereleden Kees van de Meene en Roef Ankersmit. Door Rudi Liebrand en Gerrit Nieuwenhuis.

In dit nummer staat ook een wed­strijd in het kader van het 90-jarige bestaan van de NVBS. Opdracht: maak een reis waarbij je 90 stations aandoet in de kortst mogelijke tijd op basis van de actuele dienst­regeling. NVBS-leden kunnen tot 15 oktober meedoen aan dit NVBS 90-jaren-spel.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails


Kalender 2022

Tegelijk met Op de Rails verscheen ook de NVBS-kalender 2022. Voor NVBS-leden is de kalender gratis. Niet-leden kunnen de kalender bestellen voor 12,50 euro incl. verzending. De kalender kun je natuurlijk ook bestellen voor een andere railfan.

Lees meer over de NVBS-kalender


Luud Albers overleden

Wij kregen bericht van het overlijden op 19 september 2021 van Luud Albers. Hij is 90 jaar geworden.

Luud was bij zeer veel activiteiten betrokken, van tram tot trein. Hij fotografeerde veel delen van de spoorgeschiedenis van Nederland. Hij stimuleerde de oprichting van de STIBANS. Was “redder” van Boeda­pester B412 (Blauwe Tram), stoom­loc Bello, treinstel 252 en de TEE (nu in Nieuw-Vennep) en bewerk­stelligde het bewaren van mat.’24 in het Spoor­wegmuseum. En niet te ver­geten de boeken, foto’s, films en dia’s die hij maakte over het spoor­gebeuren.

In Op de Rails zullen we een uit­gebreid in memoriam van hem publi­ceren. Wij zijn hem dankbaar voor het vele werk dat hij ons naliet.

Hoofdbestuur NVBS