Zoekplaatjes

De vorige zoekplaatjes bleken nogal lastig te zijn, gezien de reacties die zowel in aantal als inhoudelijk aan de magere kant zijn. Alleen het raadsel van een draaistel is volledig opgelost. De rest misschien in de herkansing?

Ondertussen plaatsen we weer enkele andere foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

DIA167074-999-12. Hans Klomp maakte deze foto in West Brabant, maar noteerde geen datum of locatie. Dus de vraag: waar en wanneer was dit?

DIA167074-999-47. Nog een foto van Hans Klomp met hetzelfde verhaal: waar en wanneer was dit?

SPNSP5000. Deze dia is gemaakt op 11 september 1994. Het betreft een ontsporing door het te vroeg omzetten van een wissel. Waar is dit?

TR-HB-0427. J.P.Felix maakte deze foto van locomotief 2 van de Vicinaux Hollandais / Hollandsche Buurtspoorwegen, maar heeft de locatie niet genoteerd. Vermoedelijk ’s-Hertogenbosch of Tilburg, maar wie weet het precies?

NEG100-090. J.P. Felix maakte deze foto van motorrijtuig LTM 1 onderweg van Scheveningen naar Heerlen op 27 mei 1922. De vraag luidt: waar?

NEG244-988. Een foto van een onbekende fotograaf uit januari 1926 van motor­rijtuig GS 6. Ook hier de vraag: waar is dit?

De vorige zoekplaatjes

SPNSP4657. Deze foto uit 1920 toont een aantal politiemensen op een station. Welk station en waarom was hier een politiepost? Misschien een grensstation? Han van Lokhorst vond een foto waaruit blijkt dat er inderdaad mannen in politie-uniformen te zien zijn, maar daarmee is het raadsel nog niet opgelost.

SPNSP4644a. De vraag was: zou dit een draaistel is van een couchetterijtuig Plan N kunnen zijn? Ton van Mastrigt meldt dat bij de draaistellen van Plan N de dynamo werd aangedreven vanaf de buitenliggende as. Bij het draaistel op de foto is dat de binnenliggende as, de zijde waaraan ook het dwarsgeplaatste luchtreservoir is bevestigd. Het zou een draaistel van een rijtuig Plan D of K kunnen zijn. Dit wordt bevestigd door Martijn Haman. Die ging op onderzoek uit en vond in het Utrechts Archief deze foto van een draaistel van een rijtuig Plan D. Deze foto, uit 1950, is identiek aan de foto van het zoekplaatje. Bij inzoomen is nog te zien is dat het gaat om een draaistel type S.

SPNSP4651. Wagen NS 173212 op een onbekende locatie. Weet iemand waar? En is de datering 1959-1965 wat nauwkeuriger te maken? Volgens Hans Nahon is deze foto in elk geval na 26 augustus 1959 gemaakt. Toen kwam deze wagen in de getoonde uitvoering (met vaste stellingen voor betonblokken) in dienst.

SPNSP4662. De NS-directie is op inspectie met de omBC 2904. De man vooraan in het midden lijkt ons F.Q. den Hollander. Op de vraag of iemand een idee van de locatie en de datum heeft zijn geen reacties gekomen.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.Uit het familiealbum

Deze foto komt uit een familiealbum van een achternicht van mij. Haar (en mijn) familie stamt uit de contreinen van Goeree-Overflakkee. Het is niet onwaarschijnlijk dat er een familielid van ons op staat, maar verder hebben we geen idee. Kan iemand iets over deze foto vertellen? Klik erop om te vergroten. Mailen kan naar contact@nicospilt.com.

Nico Spilt