Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Frits van Buren maakte een wandeling door de Rupelstreek in België, op zoek naar tunnels en andere overblijfselen uit de tijd van de steenbakkerijen in dat gebied. Paul van Baarle bezocht op 21 september 2021 de Wachaubahn in Neder-Oostenrijk. De Wachau-regio staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 december 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

 • Winkel, bibliotheek en archief kun je bezoeken, rekeninghoudend met de coronaregels.
 • Onze leden kunnen boeken en dvd’s ook bestellen in de webshop.
 • Op diverse plaatsen vinden afdelingsbijeenkomsten plaats, voor zover de corona­maatregelen het toelaten.
 • Zondag 19 december 2021: ruil- en verkoopbeurs. Zie het bericht hieronder.
 • Zaterdag 8 januari 2022: nieuwjaarsreceptie in NVBS Centraal.
 • Zaterdag 14 mei 2022: algemene leden­vergadering in Amersfoort.

Railreizen en excursies

Het geplande afscheid van SGM in december kan helaas niet doorgaan. Ook de traditionele Oliebollenrit vervalt. In februari volgend jaar vindt de tiendaagse Winterreis 2022 plaats, bestemming Zwitserland. Inschrijven kan tot 20 december. Lees verder.

Mis niks met onze railtips

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips op onze website. Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld met leuke tips en interessante gebeurtenissen.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in oktober 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Rob de Haan gekozen:

IJsselstein, 28 oktober 2021. Sneltramstel 6071 is zojuist vertrokken van de beginhalte, om via Nieuwegein naar Utrecht CS te rijden. Foto: Rob de Haan.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Ruil- en verkoopbeurs

Zondag 19 december 2021 is er in NVBS Centraal van 12.00 tot 15.00 uur een ruil- en verkoopbeurs door en voor leden van de NVBS. De beurs is bedoeld voor spoor- en tramcuriosa. Denk hierbij aan trein- en trambordjes, vervoersbewijzen, uniformknopen, affiches, petten en modelspoorartikelen.

Het is geen boeken­beurs; boeken zijn niet verboden, maar het aantal moet per standhouder beperkt blijven tot maximaal vijf boeken en/of tien dvd’s. Voor tijdschriften wordt ook enige terughoudendheid gevraagd opdat niet alleen papieren zaken worden aangeboden.

Een aanmelder krijgt een eigen tafel die hij eventueel met een ander lid kan delen. De ruimte laat circa tien tafels toe. Er is dus een maximum aan het aantal deelnemers. Bij aanmelding is een globale opgave nodig van wat u wilt ruilen of verkopen, en de herkomst van curiosa moet bekend zijn.

Opgeven als standhouder kan tot en met donderdag 16 december 2020 bij Karel Hoorn, hoornkarel@gmail.com of per telefoon 070-5111365. Zonder opgave (en bevestiging) kan geen tafel verstrekt worden. Er zijn geen kosten aan een tafel verbonden.

‘Standhouders’ kunnen vanaf 11.40 uur hun tafel inrichten. Na 15.30 uur moet de ruimte weer zo zijn als u hem heeft aangetroffen; niet-verkochte zaken mogen niet worden achtergelaten.

De beurs is voor leden vrij toegankelijk. De winkel en bibliotheek zijn op deze zondag open van 12.00 tot 16.00 uur.


Uitslag 90-jaren-spel

De oproep voor het NVBS 90-jaren-spel, waarbij het de bedoeling was 90 stations aan te doen in zo weinig mogelijk tijd, heeft vijftien reacties van veertien deelnemers opgeleverd. Zij zijn allen zeer creatief geweest. De totale reistijden varieerden van 6 uur 31 minuten tot 10 uur en 38 minuten.

Drie oplossingen omvatten deeltrajecten in Duitsland en liefst vier deelnemers is het gelukt aan te komen in het vertrekstation, waarbij in één geval via Duitsland werd gereisd. Dit betrof de oplossing van P. van Gerdingen die met een totale reistijd van 7 uur en 24 minuten de tweede plaats behaalde.

De snelste tijd van 6 uur en 31 minuten betrof de oplossing van Ad Vijge, wiens reis in Venlo begon, vervolgens via het Ruhrgebied verliep en via Arnhem in Ede-Wageningen eindigde. Van harte proficiat!

De jury: Ad Kuijper, Sjoerd Bekhof, Nico Spilt en Marius Hekker.


Uit de afdelingen

De afdeling Apeldoorn heeft een nieuwe locatie gevonden voor haar bijeen­komsten. De tot nog toe gebruikte locatie in Ugchelen is met het openbaar vervoer niet of nauwelijks te bereiken. Met ingang van 26 januari 2022 vinden de bijeenkomsten plaats in wijkcentrum “Het Bolwerk”, Ravelijn 55 in Apeldoorn. Dit is recht tegenover station Apeldoorn Osseveld. www.nvbs.com/apeldoorn/

Ook de afdeling Utrecht heeft een nieuwe locatie gevonden. Na een onderbreking van bijna twee jaar begint de afdeling op 10 januari 2022 met een nieuw programma. Dat gebeurt op een locatie met een ruime zaal: Coffeemania op station Utrecht Overvecht (Tiberdreef 10). www.nvbs.com/utrecht

De afdeling Rijnland zette op 20 oktober 2021 drie leden in het zonnetje die 60 jaar of langer lid zijn van de NVBS: R. Braun, H.G. van Duim en P.J. Kleton. www.nvbs.com/rijnland

Op enkele uitzonderingen na zijn ook de andere afdelingen weer actief met het organiseren van activiteiten. Uiteraard rekening houdend met de coronaperikelen waar we nog steeds mee te maken hebben. Voor meer informatie zie de agenda op www.nvbs.com.


Vrijwilligers gezocht

Binnen de NVBS hebben de spoor- en tramliefhebbers zich verenigd. Zij vinden doorgaans het ‘buiten­gebeuren’ de aardigste tijdsbesteding. En veelal: het in beeld en documentatie vastleggen daarvan. Elk jaar weer ziet de NVBS de vaak mooie resultaten daarvan. In het behoud en in het ordenen van die grote oogst speelt de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) een cruciale rol.

De SNR is op zoek naar een aantal vrijwilligers:

 • Beheerder vervoerbewijzen spoorwegen Nederland
 • Vrijwilliger foto tram overig buitenland
 • Photoshoppers

Klik hier voor meer informatie over deze vacatures en over andere mogelijkheden om je als vrijwilliger voor de NVBS in te zetten.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwilligers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 december 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.Op de Rails

NVBS-leden hebben het november­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

 • Een Rotterdammer vertelt. Interview met NVBS’er John Krijgsman*. Door Maurits van den Toorn en Gerrit Nieuwen­huis.
 • Bureau Materieeltekeningen online. Een blik in de archieven van de SNR. Door René Jongerius.
 • De Rijn-Spoorweg (deel 1). Pionier in spoorwegland. Door Rudi Liebrand.
 • Trams van Arnhem naar Kievitsdel. Door Otto Dijkstra en Tim Boric.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

* Lees ook John Krijgsman zoekt de grenzen op in NVBS Actueel, juni 2018.

Lees meer over Op de RailsJos Beerman overleden

Op 12 november 2021 is Jos Beerman overleden. Jos was sinds 1956 lid van de NVBS en is lang actief geweest in de afdeling Amsterdam. Ook heeft hij artikelen geschreven voor Op de Rails. Jos heeft 25 jaar als metro­bestuurder gewerkt bij het GVB, totdat hij in 2002 met pensioen ging.

In een interview in NVBS Actueel, oktober 2018, zei hij: “Lange reizen maak ik niet meer, maar ik ga nog wel regel­matig op pad zolang het kan. Ik heb mooie jaren meegemaakt!” Jos is 86 jaar geworden.

Jos Beerman op bezoek bij de SHM in Hoorn, 29 april 2016. Links zijn goede vriend Luud Albers, die in september 2021 overleed. Foto: Nico Spilt.