Nieuws uit & over de NVBS

Rotterdam Zuid, 11 februari 2021. Eurostar op weg naar Londen. Beeld: Paul van Baarle.

Van de redactie

Precies zes jaar geleden, in december 2015, verscheen het eerste nummer van NVBS Actueel. Dat nummer werd gestuurd naar enkele honderden belang­stellenden. Inmiddels zijn er ruim 2700 abonnees die elke maand deze nieuws­brief in de mail krijgen. Dit dankzij de vele vaste en incidentele medewerkers, waarvan je een aantal namen ziet in het colofon op de voorpagina. Bij de redactieleden ontbreekt Marius Hekker, die vooral in de beginperiode een belangrijke rol heeft gespeeld bij de techniek achter deze digitale nieuwsbrief. Hij is helaas met zijn activiteiten voor de NVBS gestopt.

In dit nummer onder andere aandacht voor de Sprinters (SGM) die per 12 december 2021 buiten dienst zijn gegaan. Paul van Baarle zet ze per seizoen nog een keer in het zonnetje. Frits van Buren bekeek Belgische spoorwegaffiches in de tentoonstelling “Lines & Tracks” in het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in La Louvière (België).

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 28 januari 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Winkel, bibliotheek en archief zijn in verband met de coronamaatregelen in elk geval t/m 14 januari 2022 gesloten.
  • Leden kunnen boeken en dvd’s bestellen in de webshop.
  • Afdelingsbijeenkomsten vinden alleen nog plaats voor zover de corona­­maatregelen het toelaten. Raadpleeg de website voor het laatste nieuws.
  • De nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2022 gaat niet door.
  • Februari 2022: winterreis naar Zwitserland.
  • Zaterdag 14 mei 2022: algemene leden­vergadering in Arnhem.

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips op onze website. Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld met leuke tips en interessante gebeurtenissen.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in november 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Hans Wiskerke gekozen:

Arriva GTW 10369 is op 9 november 2021 bij Wehl onderweg van Arnhem Centraal naar Winterswijk. Foto: Hans Wiskerke.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Wisselexpositie: spoor en tram in Zeeland

Kees Wielemaker heeft als geboren en getogen Zeeuw altijd bijzondere belang­stelling gehad voor de spoor- en tramwegen in Zeeland. Die interesse heeft ertoe geleid dat hij in de loop van de jaren materiaal heeft verzameld dat hierop betrekking heeft. Een deel hiervan staat nu uitgestald in een vitrine in NVBS Centraal.

Meer over deze en andere wisselexposities.


Rien Brus 60 jaar lid

Zaterdag 18 december 2021 kreeg Rien Brus de felicitatiebrief, de NVBS-speld en de cadeaubon die bij een 60-jarig NVBS-lidmaatschap horen overhandigd door Frans Sabben, voorzitter van de afdeling Noord-Holland Noord. Een kort maar gezellig bezoek in de open lucht, waarbij natuurlijk het tuinspoor van Rien ook even bekeken moest worden. Met een extra fles wijn namens de afdeling en de beste wensen voor de kerst en het nieuwe jaar werd afscheid genomen.

Rien Brus en Frans Sabben.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwilligers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 28 januari 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het december­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • 65 jaar geleden: NS in 1956. Door Peter van der Vlist.
  • De Rijn-Spoorweg (vervolg van OdR 2021-11). Door Rudi Liebrand.
  • Tram en Stadtbahn in Freiburg. Door Maurits van den Toorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails