Code groen voor de SNE

Van Sneek tot Straatsburg: it giet oan

Na twee jaar van gedwongen thuiszitten en de zoveelste herhaling van Rail Away heeft de moedeloosheid plaatsgemaakt voor optimisme. Met het afschalen van de meeste COVID-maatregelen kunnen we weer op reis om gezamenlijk de hobby te beleven.

We blijven echter voorzichtig en met de ervaringen uit 2020 en 2021 in het achterhoofd hebben we voor de komende voorjaars- en zomermaanden een post-coronaprogramma ingepland dat ons van Sneek tot Straatsburg en van Luik tot Leipzig brengt. Onder alle voorbehoud, dat nog wel.

Spoorzoeken in Friesland

Het excursieseizoen start dit jaar op zaterdag 7 mei 2022 als we in Friesland gaan spoorzoeken in de regio Heerenveen – Lemmer – Sneek – Franeker – Leeuw­arden. De kenner weet dan dat we de restanten van de voormalige tram­weg­maat­schap­pij NTM met een bijpassende touringcar gaan opzoeken.

Later die maand gaan we wellicht de in november 2021 afgelaste jubileum­excursie ‘Haasje-over met de SNE’ tot uitvoering brengen om hiermee alsnog het 25-jarig bestaan van de Stichting luister bij te zetten. Je leest er meer over in de volgende editie van NVBS Actueel.

Sporen in Sint Nicolaasga met links het tramstation aan de lijn Heerenveen – Lemmer, 19 februari 1967. Foto: Roef Ankersmit (SNR).

Boemelen in de buurt

In de tweede helft van juni gaan we de grens over. Een rondje ‘Boemelen in de buurt’ brengt ons via regionale en lokale lijnen in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België. Te bezoeken regio’s zijn het Saarland, de Elzas en de Vogezen. Er zijn enkele excursies voorzien en waar we heen via Koblenz rijden gebeurt dat terug via Luik. Aanmelding voor deze afwisselende week is voorzien in april.

De SNCF-motorrijtuigen X73901 en X73902 rijden het Franse grensstation Sarreguemines binnen op weg van Saarbrücken naar Straatsburg, 12 september 2012. Foto: Raymond Kiès.

Het Schönes Wochenende vindt dit jaar eind juli, begin augustus plaats. We trekken oostwaarts – maar dát is geen verrassing – naar onze pleisterplaats Leipzig voor een trein- en een tramexcursie en met minimaal een vrije weekend­dag. De inschrijving voor deze korte klassieker start in mei.

Wandelen bij de zuiderburen

De vijfde Spoorwandelreis gaat in de eerste helft van september naar onze zuider­buren. Vanuit Namen in Wallonië worden enkele wandelingen in de heuvels gehouden met het spoor binnen handbereik. Ook staan twee museumlijnen (tram en trein) en een railfietsexcursie op de agenda. Opgave voor deze sportieve week is in juni mogelijk.

Loc NE 61 met vijf wagens op weg van Treignes naar Mariembourg op de Chemin de fer à vapeur des 3 vallées in Wallonië, 25 september 2021. Foto: © Gwenaël PIÉRART. www.flickr.com/photos/135235560@N07/albums

Via Op de Rails, de website www.nvbs.com/reizen en de volgende edities van NVBS Actueel berichten we natuurlijk over de actuele verwikkelingen. Aan jullie om kaart en kompas in huis te halen, wandelschoenen in te lopen en je te ver­heugen op leuke excursies en dagtrips. Het wachten heeft lang genoeg geduurd.

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE).

De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.


www.nvbs.com/reizen