Van weide vennen naar Weidevenne

Purmerend in 1971 en 2007

Na vijf dagen in een kantoortuin gezeten te hebben met ruisende airconditioning, rokende collega’s, koffiecorners en andere ongemakken, ging ik er op een mooie dag maar eens op de fiets vandoor. Op 13 juni 1971 sta ik hier bij de overweg van de Melkweg in het gehucht Purmerland en komt de NS 134 mij brommend tege­moet.

Ik woonde toen in een van de hoge flatgebouwen links van de trein. De kleine boompjes aan de horizon staan langs het Noordhollandsch Kanaal en daar ligt ook de N235 ofwel Jaagweg, waar in de berm de tram van Amsterdam Noord naar Purmerend reed.

In de zomer van 2010 sta ik ongeveer op dezelfde plek waar ik in 1971 stond. Maar nu enkele meters hoger, op het perron van het in 2007 geopende station Weidevenne. Het traject Enkhuizen – Zaandam is geëlektrificeerd en is groten­deels dubbelsporig geworden. Het eenvoudige bruggetje over de sloot is ver­vangen door een betonnen viaductje waar nu ook een fietspad onder loopt. Let op het stevige hekwerk dat nu op de plaats staat van de houten bordjes, rechts van de diesel.

Het weidse uitzicht is verdwenen. Rechts is het winkelcentrum Weidevenne verrezen waarvan net de oprit naar het parkeerdek te zien is. Wie zei ook weer: Nederland wordt volgebouwd…?

Fons van der Jagt


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Purmerend in 1971 en 2007.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie