Inschrijven vanaf 8 april 2022

Spoorzoeken in Friesland en Boemelen in de buurt

Het excursiejaar 2022 komt binnenkort op gang met de 22e editie van ‘Sporen uit het verleden’ en een boemelreis door vijf Europese landen. Inschrijving voor deze excursies start op vrijdag 8 april 2022 als ook Op de Rails op de deurmat zou kunnen vallen.

Inschrijving via de SNE-Reiswinkel gaat gemakkelijk en snel, probeer het eens via www.nvbs.com/reizen. O ja, en wacht niet te lang met boeken, het kon wel eens druk worden.

Sporen ut it forline

Onder deze Friese benaming gaan we op zaterdag 7 mei 2022 tussen Heeren­veen, Lemmer, Sneek, Franeker en Leeuwarden op zoek naar de restanten van het ooit zo uitgebreide tramnet van de NTM.

We starten in Heerenveen om 10.00 uur en voordat we rond 18.30 uur in Leeuw­arden arriveren, rijden we in FRAM-streekbus 1671 door het weide­land­schap, wandelen we stukjes over het voormalige baanvak, nuttigen we koffie met gebak (en ’s middags bier met bitterballen) en bewonderen we de resterende stations­gebouwen. NTM-kenner Wytze Wijbenga geeft op veel locaties tekst en uitleg en het Speurboekje toont het ‘toen’, terwijl vanuit de bus het ‘thans’ valt te zien.

De ledenprijs bedraagt € 49. Vol is vol, maar bij grote belangstelling volgt later dit jaar een herhalingsexcursie.

Tramdyk bij Eesterga ten noorden van Lemmer, 26 juni 2021. Foto: Ronald Bokhove.

Stationsgebouw Uitwellingerga tussen Joure en Sneek, 26 juni 2021. Foto: Ronald Bokhove.

Boemelen in de buurt

Wie van boemelen houdt, komt op de 7-daagse boemelreis naar Duitsland, Frankrijk en Luxemburg volop aan zijn trekken. We beginnen met een ICE en IC op weg naar Koblenz, maar dan is het gedaan met de lange-afstandstreinen als we met regio- en vooral stoptreinen naar Saarbrücken, Straatsburg en Luxem­burg rijden. In elk van deze plaatsen wordt twee keer overnacht en is veel vrije tijd beschikbaar. De terugreis voert door België.

Excursies worden gehouden bij de Ostertalbahn (Köf met rijtuigen) in de buurt van Saarbrücken en bij de Luxemburgse museumlijn nabij Fond-de-Gras (stoom bij de voormalige ijzermijnen). Vertrek is op zaterdag 18 juni en terugkeer in Nederland op vrijdag 24 juni 2022.

De ledenprijs bedraagt € 665 op basis van een gedeelde tweepersoonskamers. De eenpersoonskamertoeslag komt op € 210. Ga mee met de SNE!

Trein van de Ostertalbahn met Köf 11098 en bijpassende rijtuigen, 27 augustus 2017. Foto Erhard Pitzius.

Museumsfeer in het Luxemburgse Fond-de-Gras met stoomloc 507 en railbus 551.669, 1 mei 2011. Foto: Karl Noben (Wikipedia).

En Haasje-over?

De jubileumexcursie ‘Haasje-over’ ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de SNE zal nog niet in mei van dit jaar worden gehouden. Het organiseren heeft de nodige personele, materiële en logistieke voeten in aarde. Maar ooit gaat het er van komen, beloofd is immers beloofd.

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE).

De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.


www.nvbs.com/reizen