Zoekplaatjes

Hierbij weer enkele foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

NEG5103-039. Een foto van Hans Kaper van loc NS 654 in Amsterdam op 11 maart 1957. Weet iemand de exacte locatie?

NEG1103-484. Een foto van Hans Kaper van een motorrijtuig van de RET op weg naar de sloper in Overschie. Waar precies in Overschie?

TR60301132. Van deze foto weten we helemaal niets. Achterop staat getypt ‘De Nieuwe Huizen Assen’ en met potlood geschreven: kan niet, heeft nooit een tram gereden door de Nieuwe Huizen. Vermoedelijk is het spoor van de EDS of de DSM op een onbekende locatie, maar het kan ook normaalspoor zijn. Eigenlijk hoeft het niet eens in Drenthe te zijn. Misschien kent iemand de huizen rechts van het spoor.

SPNSP1730. Op deze foto zien we W. Hupkes, die gefeliciteerd wordt door vermoedelijk zijn opvolger Den Hollander. Erachter zou mr. M.G. de Bruin te zien zijn. Het is een foto van NS-afdeling Propaganda. De vraag is of iemand de foto kent en weet wat de aanleiding was voor die handdruk, en zo mogelijk ook de datum.

NEG730-952. Een foto van Bonthuis van 15 juni 1960 in Hoek van Holland. Het eigendomskenmerk is niet van de SZD maar van welke maatschappij dan wel?

DIA101421-092-0455-36. Een foto van Luijendijk, gemaakt omstreeks 1980. Magazijnwagen NS 30849491104-0 van Elektrorail. Waar is dit?

De vorige zoekplaatjes

DIA102387-SHM-0051. Een foto van G. Kuschy. Op 25 augustus 1983 reed Bello met rijtuig NS C 5055 en goederenwagens. De vraag: waar reed deze trein en waarom? De foto is gemaakt in de boog bij Abbekerk-Lambertschaag, aldus Aernout Bos, Illya Vaes en Frans Kristensen. Bob Visser wijst erop dat deze foto niet in 1983 gemaakt kan zijn, omdat de gerestaureerde Bello pas in 1985 op de baan kwam. Robbert Veninga vult aan dat het hier gaat om een foto/filmrit georganiseerd door de Stichting Railreizen (Railreis 11). Deze rit vond plaats in de stromende regen op 25 september 1993. Erik Zwierstra vond informatie in Op de Rails 1993-11, pagina 372. Daarin staat dat er op 25 en 26 september 1993 ritten werden gemaakt met het pas gerestaureerde rijtuig HSM C 755, dat bij de NS dienst heeft gedaan als C 5055. Dit houten rijtuig, bijnaam Schapenhok, staat nu in het Spoorwegmuseum.

DIA004-0039. Een foto van J.F. Meijer van lijn 32 in Brussel op 17 november 1982. De vraag: waar in Brussel? Bas Eshuis, Rudi Lagerweij en Roger Evens melden dat de tram door de Terkamerenlaan rijdt, ter hoogte van de kruising met de Franklin Rooseveltlaan. De PCC 7124 is onderweg van de Houba de Strooper­laan (nu Stadion) naar het Wienerplein in Watermaal-Bosvoorde.

DIA004-0130. Nog een foto van J.F. Meijer. Een ‘Sonderfahrt’ in Mannheim op 29 mei 1987. Er werden ook locaties langs de OEG en in Heidelberg bezocht op deze dag. De vraag: waar is deze foto gemaakt? Bas Eshuis meldt dat deze foto is genomen op de sporen naar en van het oude depot Luzenberg aan de Akazien­straße 4, tot aan de Hafenbahnstraße. Deze afslag bevindt zich tussen de haltes Untermühlaustraße en Luzenberg (huidige lijnen 1 en 3 naar Schönau, resp. Sandhofen). Voor zover bekend wordt het oude depot al enkele decennia gebruikt voor het stallen van bussen.

xx

DIA012-1815 en DIA012-1818. Foto’s door G. van Maanen van de ‘Pullman Express’ in Zuid Limburg. Rond 19 en 20 augustus 1993 reed deze trein. Weet iemand wat meer over deze trein? Wie heeft het geregeld en wie waren de passagiers? Op deze vragen kwamen reacties van Theo van der Linden, Illya Vaes, Gérard van Teeffelen, Bart van ’t Grunewold en Pierre Keulen. Het gaat hier om de  ‘Brand Oriënt Express’. Deze reed op vrijdag 20 augustus 1993 ten behoeve van het jubileum van Brand Bierbrouwerij van Maastricht naar Wien Süd. De reizigers waren winnaars van een actie van de Brand Bierbrouwerij. De trein werd van Maastricht tot Heerlen getrokken door stoomloc 01 1075 van de SSN. In Heerlen nam een dieselloc van NS de trein over. In Duitsland ging het verder achter een E10. De foto met e-loc 1634 is gemaakt in Maastricht, waar de rijtuigen werden voorverwarmd. De foto met loc 6477 is gemaakt bij Eygels­hoven; de trein is onderweg van Heerlen via Haanrade naar Herzogenrath.

Brand Oriënt Express

De organisatie van het Limburgse deel van de reis was in handen van Pierre Keulen, toen werkzaam bij NS, tegenwoordig bestuurslid van de NVBS-afdeling Zuid-Limburg. Pierre stuurde ons dit persoonlijke verslag:

Het betreft een chartertrein van de Brand Bierbrouwerijen in Wijlre t.g.v. een prijsvraag bij de aankoop van een krat bier van de Brand. De prijs was voor 100 gelukkigen: een reis per Oriënt Expres van Maastricht naar Wenen. Het traject van Maastricht naar Heerlen werd uitbesteed aan de SSN met de levering van een stoomloc.

Als groepsleider van het lokale planburo van NS in Maastricht was ik vanaf het begin van de campagne heel erg nauw betrokken bij de planning van deze trein voor het Limburgse gedeelte. Ik herinner me nog dat de trein moest vertrekken vanaf station Wijlre aan de Miljoenenlijn. Echter de Miljoenenlijn was toen al gesloten en buitendienst gesteld, hetgeen betekende dat de lijn geopend moest worden, hetgeen ontzettend veel geld zou kosten. Toen werd besloten om de trein vanaf Maastricht te laten vertrekken.

Toen begon het circus te draaien: ik mocht iedere maand naar de vergadering in de brouwerij gaan om de vorderingen te bespreken, uiteraard onder het genot van een pilsje met na afloop altijd in een restaurant waar Brand getapt werd een diner. De planning over de dienstregeling verliep via Utrecht. Ik moest wel perronsporen in Maastricht en Heerlen vastleggen en het rangeer­proces aanpassen in Maastricht, want de trein werd al de dag van tevoren aangeleverd in Maastricht met de stoomloc. Stoomlocs vergen nogal wat aanpassingen zoals het waternemen, en de kolenrestanten en de as moesten apart worden opgevangen in een container i.v.m. het milieu.

Met de dienstregelingen in Duitsland en Oostenrijk had ik niets te maken, dit deed Utrecht. Waar ik wel mee te maken had was de lengte van de trein i.v.m. de overnachting. Alles moest tot in de finesses worden gepland. De trein moest worden samengesteld uit rijtuigen van de voormalig Oriënt Express incl. twee WR-rijtuigen (restauratierijtuigen) Deze rijtuigen stonden in Parijs opgesteld op het emplacement Paris Ourqu. En ik mocht mee samen met mijn Utrechtse collega en twee managers van Brand. We zijn toen ‘s morgens in Luik in de trein gestapt. In Parijs hebben de managers de 1e-klasrijtuigen uitgezocht alsmede de twee WR-rijtuigen.

Destijds bemande de Wagon Lits (WL) deze rijtuigen en er was nog een probleem wie de WR-rijtuigen mocht bemensen. Daarom had WL ons uitgenodigd voor een zesgangendiner in een WR-rijtuig. Uiteindelijk werd de keus gemaakt voor de Franse WL. Het was overigens een heerlijk etentje. Het was nog gezellig geworden in het WR-rijtuig en hierdoor misten we in Parijs onze trein terug naar Luik. Geen probleem: mijn Utrechtse collega regelde nog vier plaatsen in een trein met uitsluitend 1e klasrijtuigen naar Brussel. In het WR-rijtuig hebben we nog nagesproken onder het genot van….

Op de donderdag kwam de trein getrokken door een stoomloc van de SSN naar Maastricht met de rijtuigen in de juiste gevraagde samenstelling, want ik had geen gelegenheid om ‘s nachts met deze trein te gaan rangeren. Er kwam echter een verrassing mee waar niemand iets van wist. Er reed namelijk aan de loc een extra slaaprijtuig mee. Weldra kwamen we erachter dat dit rijtuig bestemd was voor de Franse bemanning van de keukens. Zij konden in dit rijtuig slapen. Een typische Franse werkwijze die ik al vaker mee heb gemaakt met Lourdestreinen. Geen communicatie.

Foto 1815 is genomen in de vroege ochtend van de vrijdag vanaf het eiland­perron in Maastricht, de trein incl. de e-loc stond op spoor 11. De e-loc diende ervoor om de trein te verwarmen voor de Franse crew. Omdat ik nauw betrokken was mocht ik ‘s morgens meereizen in de trein tot Heerlen. In Heerlen werd de trein met een dieselloc van Heerlen naar Herzogenrath gereden, waar de DB de trein overnam tot Wenen.

‘s Avonds kwam de trein aan in Wenen waar de winnaars nog een paar dagen verwend werden. Per vliegtuig werden ze teruggebracht naar Nederland. De Franse crew met hun slaaptrein werden aan een nachttrein gekoppeld naar Parijs, zodat zij ook weer thuis geraakten.

Overigens de winnaars werden op de donderdag vooraf allemaal onder­gebracht in Maastrichtse hotels incl. vervoer met taxi’s van en naar het station. Als dank van Brand werd het gehele personeel dat had meegewerkt aan het slagen van deze trein uitgenodigd om een avond in het proeflokaal te genieten van het Limburgse bier. Ook bijvoorbeeld de treindienstleiders, de seinhuiswachters de machinisten en conducteurs werden uitgenodigd.

Pierre Keulen, gepensioneerd NS’ er

Loc 01 1075 van de SSN met de Brand Oriënt Express op weg van Maastricht naar Heerlen bij Schin op Geul, 20 augustus 1993. Foto: Bart van ’t Grunewold.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.