Van stationsgebouw tot hotel

Station Abcoude in 1984 en 2021

Het is kwart over vier op 23 maart 1984 en Hondekop NS 715 staat aan het perron van Abcoude. Het treinstel komt uit Amsterdam en is klaar om te ver­trekken naar Utrecht. De reden van deze ietwat donkere foto is het feit dat er op deze tijd telkens een Hondekop reed als stoptrein Amsterdam-Utrecht in plaats van de gebruikelijke V’tjes. Op de achtergrond is het stationsgebouw uit 1871 te zien. Dat was niet meer als zodanig in gebruik, want in 1977 werd links een nieuw gebouwtje voor de reizigers in gebruik genomen.

In verband met het viersporig maken van de lijn Amsterdam-Utrecht is er ook een onderdoorgang gemaakt om de gelijkvloerse overweg te vervangen en is een  aquaductje gebouwd ten behoeve van het riviertje de Gein. Ten noorden van het oude station is in 2006 een nieuw station in gebruik genomen. Deze foto dateert van zomer 2021. Het oude stationsgebouw is er nog, maar het vrije uitzicht wordt ontnomen door hoge stalen hekken. Beneden raast een VIRM voorbij richting Amsterdam.

Fons van der Jagt

De gele snorren van Gozen Doorn

De spoorlijn van Amsterdam naar Utrecht werd geopend op 18 december 1843. Abcoude kreeg toen een eenvoudig station, maar in 1871 verrees hier een volwaardig stationsgebouw. In 1977 verloor dit gebouw zijn stations­functie. Na jaren van verval werd het in 2015 nieuw leven ingeblazen. Na een grote renovatie werd hier hotel De Witte Dame in gevestigd. www.hoteldwd.nl

Vanaf het hotel loopt het Gozen Doorn-natuurpad naar Fort Abcoude. Dit pad is vernoemd naar de kunstenaar Gozen Doorn (1928-1999), die lang in Abcoude heeft gewoond. Na zijn opleiding aan de Grafische School in Amster­dam trad hij in dienst bij Werkspoor. Daar ontwierp hij stands en maakte hij illustraties voor brochures en reclamemateriaal. Ook ontwierp hij de gele snorren die de treinstellen van NS in de jaren 60 kregen als ver­vanging van de rode band op hun neus. Een ander bekend ontwerp is het logo (de rode hoed) van de firma Pakhoed. Later koos hij volledig voor een leven als beeldend kunstenaar. www.gozendoorn.nl

Nico Spilt


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: station Abcoude in 1984 en 2021.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie