Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Een rijtuig dat als noodwoning bij Bosch en Duin heeft gestaan, is dankzij de MBS gered. Het gaat om het laatste exemplaar van de grootste serie 3e klas lokaal­spoor­rijtuigen van Neder­land. Arjen Pilot doet hiervan verslag.

Frits van Buren bezocht de Stoomtrein Dendermonde-Puurs. Deze voert toeris­tische ritten uit over een door de NMBS niet meer gebruikt deel van spoorlijn 52 Antwerpen – Dendermonde.

Paul van Baarle bezocht met een 9-Euro-Ticket de Ruhrbahn in Essen. Essen zet op het meterspoor nog dagelijks Stadtbahn M-trams in, en op het normaalspoor is het jongste materieel al meer dan 30 jaar oud.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 augustus 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Stichting NVBS-Excursies

Er zijn nog plaatsen vrij voor het spoorzoeken in Friesland op zaterdag 24 september 2022. Aanmelden kan nog tot 3 september. Kijk op deze pagina voor meer informatie en voor het inschrijven.

Ger Broekema nam voor het eerst deel aan een meerdaagse reis van de SNE. Lees hier hoe hij Boemelen in de buurt heeft ervaren en hoe deze zevendaagse reis voor menig deelnemer een achtdaagse werd.


Afdeling ‘t Gooi

Vanaf september 2022 kan de NVBS-afdeling ’t Gooi, na een periode van zo’n twee jaar, weer bijeenkomsten organiseren. Er is een nieuw bestuur gevormd en er is ook een nieuwe locatie gevonden: Wijkcentrum St. Joseph, Minckelersstraat 71, Hilversum. Meer informatie over de afdeling ‘t Gooi.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Bob Visser gekozen:

Op 25 maart 2022 rijdt loc 6002 van Railexperts met een keteltrein over Zijkanaal F in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. De trein zal hier worden beladen met ethylbutylether, om vervolgens naar een raffinaderij bij Vohburg an der Donau (Beieren) te worden vervoerd. Foto: Bob Visser.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Tram-materieeltekeningen

Compleet overzicht tram-materieeltekeningen is nu online beschikbaar

Sinds 1 juli 2022 is het aantal op de website van de NVBS gepubliceerde catalogi van materieel­tekeningen van de Nederlandse trambedrijven uitgebreid tot heel Nederland. Tot die datum waren alleen de lijsten voor Noord-, Oost- en Midden-Nederland plus Amsterdam online beschikbaar. Hier en daar zijn de bestaande lijsten aangevuld; zo is de lijst AOM/GTA/GVB met 10% gegroeid tot 332 stuks.

Behalve tekeningen van veel kleinere trambedrijven zijn in het bijzonder belang­rijk de toevoegingen van de NZH (inclusief voorlopers) met maar liefst 1276 tekeningen, Den Haag 214, Rotterdam 210, RTM Eilandennet 188, ZVTM 207 en het trammaterieel van NRS/SS en HSM 148. Er zijn nu in totaal bijna 4500 tekeningen opgenomen. Alleen van 25 kleine paardentrambedrijven zijn (nog) geen tekeningen aanwezig.

Een belangrijke uitbreiding van de catalogus spoorweg-materieeltekeningen is later dit jaar te verwachten.

De catalogi zijn in te zien op deze pagina.

Bekijken of bestellen

Zoals bekend zijn de tekeningen voor leden en andere serieus geïnteresseerden te bezichtigen. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak met de beheerder: Frits Spee, per e-mail materieeltek@nvbs.com of telefoon 06-12918888.

Het is mogelijk om van de meeste tekeningen tegen een vergoeding een afdruk voor eigen gebruik te bestellen bij de beheerder. Hierbij past wel de opmerking dat sommige tekeningen te slecht zijn om vervoerd en/of gekopieerd te worden. Het is niet meer mogelijk om afdrukken te laten maken van blauwdrukken, de benodigde apparatuur is niet meer aanwezig. Het in de archiefruimte foto­graferen van tekeningen is als regel wel toegestaan.

Voor andere doelen dan privégebruik, bijvoorbeeld publicatie, is toestemming van het SNR-bestuur nodig.

Dirk Eveleens Maarse


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 augustus 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het juli­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Goederendienst Nederland: stand van zaken juni 2022. Door Emiel de Block.
  • Plaatsbewijzen en de Tweede Wereldoorlog. Door Gerrit van Straaten.
  • Het spoor en de haven van Antwerpen (vervolg). Door Paul van den Boorn.
  • De ontwikkeling van de tram­halte. Door Tim Boric.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails



Vacature: teamlid administratie

Penningmeester en leden­administrateur zoeken versterking

Voor verbetering van de dienst­verlening en om in te springen bij ziekte of vakantie zoeken wij versterking. Samen met de penning­meester van het Hoofd­bestuur en leden­administrateur verzorg je de administratie van onze vereniging. Je hoofdtaak is het maken van over­zichten in Excel, o.a. voor de afdelingen en voor de contributie-inning. Daarnaast verzorg je een deel van de financiële administratie en spring je in bij de leden­administratie.

We zoeken een ordelijke en accurate werker. Vaardigheid in het werken met Excel is een noodzaak: aller­hande controles en sorteringen zijn nodig voor het maken van foutloze overzichten op maat. Ervaring met ons boekhoud­pakket Exact Online is meegenomen, maar geen ‘must’ – we zorgen dat je goed wordt ingewerkt.

Het gaat hier om een nieuwe functie binnen onze vereniging. De precieze taak­verdeling zullen we werkende weg samen invullen. De benodigde inzet is enkele uren per week, in de periode van de jaarlijks contributie-inning meer.

Heb je belangstelling, of wil je eerst meer informatie, neem dan contact op met de penningmeester, René Jongerius, 06-2245 0331, penningmeester@nvbs.com.