Tram-buitenbeentjes door de jaren heen

Schöneiche (bij Berlijn) in 1968 en 2019

De huidige Schöneicher-Rüdersdorfer Straßenbahn (SRS) bedient de metersporige tramlijn 88 ten oosten van Berlijn. De lijn heeft een lengte van 14 kilometer en loopt van het S-Bahnstation Friedrichshagen via Schöneiche naar Rüdersdorf. Zowel ten tijde van de voormalige DDR als na ‘die Wende’ (de Duitse hereniging) kenmerkt dit kleine trambedrijf zich door de inzet van ‘buitenbeentjes’ naast trams die ook in andere Duitse steden te vinden zijn.

Ten tijde van de DDR werden de standaard Gotha- en Reko-tweeassers ook in Schöneiche ingezet, maar het trambedrijf bouwde daarnaast zelf een aantal trams die in geen enkele andere stad konden worden aangetroffen.

Jacques Woltjes maakte deze dia in Schöneiche bij de halte Goethepark hoogst­waarschijnlijk op 15 mei 1968. Motorrijtuig 73 werd in 1966 gebouwd door de eigen werkplaats met onderdelen van het RAW Berlin-Schöneweide. In 1975 werd het rijtuig vernummerd in 62. Sinds 1996 is deze vierasser een museum­tram met het oorspronkelijke nummer 73. Het aanhangrijtuig is mogelijk de 112 en is ook een product uit de eigen werkplaats. De dia bevindt zich in de collectie van Wim van der Ent en van hem zijn ook de bijbehorende data.

Na de Duitse hereniging werd het wagenpark gemoderniseerd met tweedehands Tatra-trams van het standaardtype KT4D en KTNF6 (met lagevloermiddendeel) uit Cottbus en Düwag GT6-trams uit Heidelberg. Verrassend was daarna de keuze om twee Artic-prototypes van het trambedrijf van Helsinki over te nemen in 2018-2019 (nu genummerd 51 en 52). In 2020 volgde de aankoop van een derde Artic-lagevloertram (de 53) rechtstreeks bij fabrikant Škoda Transtech in Finland.

Met Artic-lagevloertram 52 staat ruim 51 jaar na de vorige dia – op 30 september 2019 – dus wederom een buitenbeentje aan de halte Goethepark. Het klassieke gebouwtje aan de rechterzijde is behouden gebleven en heeft weer kleur op de wanden gekregen. Links in het beeld staat nog altijd een medelingenbord op de straat­hoek. In Schöneiche lijkt het dat traditie en modernisering goed samen kunnen gaan – ook met tram-buitenbeentjes.

Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Schöneiche (bij Berlijn) in 1968 en 2019, door Paul van Baarle.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie