Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Die Bagdadbahn

Geschichte und Gegenwart einer berühmten Eisenbahnlinie

Dit boek uit 1988 gaat over de bewogen ge­schiedenis van de spoorlijn Istanbul — Bagdad — Basra. Het boek bestaat uit twee delen: Manfred Pohl beschrijft de geschiedenis van de lijn en Jürgen Lodemann reisde in de jaren 1980 tweemaal over het Turkse deel van de lijn en beschrijft zijn reizen. In de laatste jaren van de 19e eeuw begon de bouw bij Istanbul en pas in 1940 wordt bij Basra de Persische Golf bereikt. De val van Ottomaanse Rijk — zowel Turkije als Irak behoorden bij dit rijk — de Eerste Wereld­oorlog en de politieke verwikkelingen daarna vertraagden de aanleg. Het boek bevat veel goede foto’s, de meeste in kleur.

Plaatsnummer Sa-950.001


Sieben Bergbahnpioniere

Dit kleine boekje uit 2005 bespreekt zeven Zwitsers die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van bergspoorwegen. Hiertoe worden gerekend tandradbanen, kabel­spoor­wegen (funiculaires) en kabelbanen. De besproken pioniers zijn Niklaus Riggenbach, Carl Roman Abt, Emil Strub, Eduard Locher, Frans Josef Bucher, Josef Durrer en Karl Garaventa. De eerste vier ontwikkelden ieder een eigen tandradsysteem, waarbij het systeem Abt het bekendste was en het meest gebruikt werd. Bucher en Strub waren zakenlieden die op veel gebieden werkzaam waren. Hun belangrijkste bijdrage bij bergspoorwegen was de ontwikkeling van een rem, de ”Schienen­klemm­zangen­bremse”. Deze rem klemt zich vast op de rails wanneer de kabel breekt bij een kabelspoorweg. Hun firma bouwde veel kabelspoorbanen en berghotels. Garaventa tenslotte stichtte een bedrijf dat zeer groot werd met het bouwen van kabelbanen (tegenwoordig Dobbelmayer/Garaventa-Gruppe).

Plaatsnummer Bi-460.001


The Great Northern Railway (Ireland)

Edward M. Patterson beschrijft een van de drie spoorwegen met de naam Great Northern Railway. ”Zijn” maatschappij is de Ierse die zowel in Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort, als in de Ierse Republiek reed. De twee andere zijn een Britse en een in de Verenigde Staten. De Ierse kwam voort uit een aantal kleinere spoorwegondernemingen die in 40 jaar samenklonterden tot de succesrijke GNR(I). De drukke verbinding Dublin – Belfast behoorde tot GNR(I). Na de stichting van de Ierse Republiek (1921) kwam de klad erin, daar zij nu te maken kreeg met twee landen, het Verenigde Koninkrijk en de Ierse Rupubliek, maar ook de opkomst van de auto speelde een belangrijke rol. In 1958 kwam het einde. De GNR(I) werd in tweeën gesplitst. Het boek beschrijft de voorlopers en de samenvoegingen, maar ook het materieel en de infrastructuur. Er zijn veel foto’s en een uitgebreid register ont­breekt niet. Dit is de tweede editie van het boek, verschenen in 2005.

Plaatsnummer Sa-486.030


Chicago Surface Lines

An illustrated History, Third Edition

Dit boek, geschreven door Alan R. Lind, is de derde editie uit 1979 van een standaardwerk over de ”bovengrondse” van Chicago. Het behandelt de tramwegen voor het lokaal openbaar vervoer inclusief de voorlopers. De Chicago Surface Lines (CSL) was een van de grootste tramsystemen ter wereld. Tijdens de Grote Depressie (1929) voerde de CLS trolley­bussen en autobussen in. Na de Tweede Wereld­oorlog begon de vervanging van tram­lijnen door buslijnen. Het boek is zeer compleet, met veel gegevens verwerkt in tabellen. Het behandelt de periode 1837-1947 en bevat circa 600 foto’s.

Plaatsnummer Ua-720.039.b


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s