Sonnenbergweg 16 wordt zichtbaar

Het Kamperlijntje in 1983 en 2020

Het Kamperlijntje is de dertien kilometer lange spoorlijn van Zwolle naar Kampen. Tot 9 december 2017 reden op deze lijn de dieseltreinen van de Nederlandse Spoorwegen en vanaf 10 december 2017 de elektrische treinen van Keolis onder de naam Blauwnet.

De elektrificatie in 2017 verliep niet volgens plan omdat de slappe ondergrond van de Mastenbroekerpolder de bovenleidingmasten liet zwiepen als er met de beoogde 140 kilometer per uur werd gereden. Foutje, bedankt. Terug naar een snelheid van 100 kilometer per uur en met krappe keertijden in Zwolle en Kampen kon het nieuwe station Zwolle Stadshagen pas op 15 december 2019 worden geopend.

Op 22 juli 1983 was de slappe ondergrond nog geen probleem en bromt Plan X treinstel 71 van de Nederlandse Spoorwegen gemoedelijk in tien minuten van Zwolle naar Kampen. Ter hoogte van IJsselmuiden verschuilt zich links achter de bomen een klassieke boerderij aan de Sonnenbergweg 16.

Zo’n 37 jaar na de vorige dia – op 1 juni 2020 – zijn de bomen aan de Sonnen­bergweg 16 verdwenen en laat de boerderij zich zien aan de treinreizigers van Keolis. FLIRT3-treinstel 7307 spoedt zich nu – met een tussenstop in Zwolle Stadshagen – in elf minuten over het Kamperlijntje.

De boerderij is weliswaar nu in volle glorie te bewonderen maar met de horizon­vervuiling van de bovenleidingmasten en oprukkende bebouwing aan zowel de Zwolse als de Kampense zijde is het landelijke karakter van deze zijlijn helaas steeds minder aanwezig.

Oh ja, de bovenleidingmasten stonden na het passeren van deze trein in ieder geval nog overeind!

Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: het Kamperlijntje in 1983 en 2020 door Paul van Baarle.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie