Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


The Bluebell Railway. Five decades of Achievement.

Dit fotoboek verscheen in 2010 bij het vijftigjarig bestaan van de Bluebell Railway, een van de oudste museum­spoorlijnen van het Verenigd Konink­rijk. De Bluebell Railway ligt in East Sussex, niet ver van Londen. De lijn is elf mijl (ruim 17 km) lang en loopt van Sheffield Park naar East Grinstead met tussenstops in Horsted Keynes en Kingscote.

Het boek, samengesteld door Michael Welch, bevat per jaar een of meer kleurenfoto’s voorzien van uitvoerige bijschriften. Of er bij de opening in 1960 van de Bluebell Railway 2000 mensen aanwezig waren weet ik niet, maar de perrons in Sheffield Park waren op de foto’s vol.

In 1964 raakte de kleine BR (Bluebell Railway) zijn aansluiting met de grote BR (British Rail) kwijt. In 1969 kreeg een zwarte locomotief van de kleine BR een bluebell-blauwe kleur. In 1985 kreeg Sheffield Park zo’n typisch Engelse voet­brug. Op een foto uit 1997 trekt Thomas the Tank Engine een trein, maar als je goed kijkt zie je dat hij geholpen wordt door een grote dieselneef. In 2005 lag er sneeuw in Sussex. In hetzelfde jaar werd een bekende locomotief, de Canadian Pacific, op een regenachtige nacht gefotografeerd.

En laat ik niet vergeten te vermelden dat alle locomotieven van de Bluebell Railway aangedreven worden met stoom, al dan niet met mooie stoompluimen. Voor een deel van het rangeerwerk had de museumlijn een diesellocomotiefje, dat in 2009 vervangen werd door een Class 73/1 dieselelektrische loc.

Plaatsnummer Co-480.197


Railways at the End of the World in Patagonia and the South Atlantic Islands

De schrijvers van dit boek, Martin Coombs and David Sinclair, hebben zich tot doel gesteld alle al dan niet verdwenen spoorwegen in het zuiden van Zuid-Amerika te beschrijven. Het gaat hierbij om Zuid-Amerika ten zuiden van de 35ste breedtegraad en de eilanden Ascension, Sint Helena, de Falkland-eilanden en Zuid-Georgië in de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Het boek bespreekt niet alleen de openbare lijnen voor passagiers en/of goederen, maar ook industriespoorwegen en tijdelijke lijnen gebruikt bij het bouwen van infrastructuur. Het boek verscheen in 2016 en is geïllustreerd met veel kaarten en foto’s. De auteurs houden twee websites bij met aanvullende informatie, kaarten enz., respectievelijk in het Engels en het Spaans.

Plaatsnummer Sa-770.077


The Railways. Nation, Network and People.

Dit dikke boek uit 2015 is – anders dan veel boeken verschenen na ongeveer 2010 – een boek waarin de tekst de hoofdzaak is. Er zijn weinig afbeeldingen, die vooral dienen ter ondersteuning van de tekst. De auteur, Simon Bradley, beschrijft de sociale geschiedenis van 200 jaar spoorwegen in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat over de gebruikers van de spoor­wegen, zowel de reizigers, de verzenders van goederen als het personeel, niet over de techniek.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is getiteld In the carriage en gaat over welke nieuwe mogelijk­heden de spoorwegen bieden aan de mensen in hun persoonlijk leven. Onderwerpen zijn onder andere: sneller reizen met meer comfort, het kunnen bijwonen van bijeenkomsten met tienduizenden bezoekers, verder van je werk kunnen wonen, maar ook over misdaden mogelijk gemaakt door de trein enz.

Het tweede deel, Down the line, gaat over de invloed van de infrastructuur op de omgeving, de invloed op wetenschap en techniek en de wetgeving. Veel aandacht wordt besteed aan de rol van de stations. Het laatste hoofdstuk van dit deel behandelt het enthousiasme dat de spoorwegen oproepen. Het hoofdstuk begint met een verhaal over de Bluebell Railway. Verder worden films, foto’s, boeken enz. besproken.

Een goed leesbaar en interessant boek. Het bevat een zeer uitgebreid register. Als losse bijlage zit achter in het boek de Bradshaw-kaart van de spoorwegen in Groot-Brittannië en Ierland.

Plaatsnummer Sa-480.388


Haunted London. Underground.

David Brandon en Alan Brooke ver­zamelden een groot aantal spook­verhalen die zich afspelen in en rond stations en niet meer gebruikte lijnen van de Londense Metro. In 2008 verscheen dit boek waarin deze verhalen verzameld zijn.

Zo is er een verhaal over het niet meer gebruikte station British Museum waar een Egyptisch spook rondwaart op zoek naar een mummie. In het station Bank-Monument – het station met de lange ondergrondse verbindingsgang tussen de beide delen – dwaalt de geest van Sarah Whitehead rond op zoek naar haar broer William, die ter dood veroordeeld was voor het oplichten van de Bank of England.

Het is opvallend hoeveel stations er zijn met een spook, maar misschien is dat het gevolg van de vele kerkhoven in Londen.

Plaatsnummer Ka-480.216


Tramway, le Livre. Images, Témoignages, Documents.

In december 2003 werd in de Franse stad Bordeaux het nieuwe tramnet geopend. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis werd dit boek uitgegeven. Het bestaat uit vijf delen. Het eerste deel bestaat uit foto’s van Vincent Monthiers, gevolgd door een deel met getuigenissen van mensen die betrokken waren bij het tot stand komen van dit tramnet en de werken er omheen. Het derde deel bevat portretten van personen meer direct betrokken bij het werk aan de drie lijnen waaruit het tramnet bestaat. Het vierde deel geeft een beeld van de omgeving waar de trams rijden.

Het laatste deel vertelt iets over het openbaar vervoer in heden en verleden. Tussen 1880 en 1958 reden in Bordeaux ook trams. Daarna alleen nog bussen en trolleybussen. Het boek is vooral een kijkboek.

Plaatsnummer Ta-504.003

In Bordeaux rijden ook trams zonder bovenleiding (APS-systeem). Ook zijn er inmiddels vier tramlijnen. Zie het artikel elders in dit nummer.


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s


Trams in Luxemburg

Het tweede deel van het boek Trambahn der Stadt Luxemburg is in de bibliotheek opgenomen. Voor het eerste deel zie NVBS Actueel van februari 2022. Het plaatsnummer van het tweede deel is Ta-415.007.2.

Beide boeken zijn ook te koop bij de NVBS. Zie de winkelrubriek van deze maand.