Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle nam deel aan een fotorit met stoomloc E2 1040 bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Jan Post bezocht Sydney en bericht over de bijzondere trams die daar rijden. Frits van Buren bracht een bezoek aan het Belgische spoorwegmuseum in Schaarbeek.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 februari 2023. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Bert Stortenbeker gekozen:

Hollandsche Rading, 20 december 2010. SGM 2961 is als trein 5034/5745 op weg van Dordrecht via Leiden en Weesp naar Utrecht. Foto: Bert Stortenbeker, www.stortenbeker.eu.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Nieuwjaarsbijeenkomst

Beelden van de nieuwjaarsreceptie van de NVBS op zaterdag 7 januari 2023 in Amersfoort. Met toespraak van NVBS-voorzitter Adriaan Pothuizen.


Op smalspoor door Noord-Spanje

Inschrijven vanaf 10 februari

In 2020 heeft de Stichting NVBS-Excursies een voorjaarsreis uitgeschreven naar het Noord-Spaanse smalspoor die door de corona-pandemie moest worden afgelast. Drie jaar later gaat het er alsnog van komen. Een peiling onder de inschrijvers van 2020 wijst op een (onverminderd) grote belangstelling. Omdat zich daarnaast ook flink wat andere reislustigen hebben gemeld, heeft de SNE besloten met twee groepen op pad te gaan die twee dagen na elkaar een identiek programma volgen.

Het FEVE-station van León met aan het perron de tweewagenstellen 2428 en 2605 op 9 april 2008. Foto: Wikipedia.

Het programma is in grote lijnen gelijk aan de plannen voor 2020. Pleister­plaatsen zijn Bordeaux, San Sebastián, Vitoria-Gasteiz (tram, 2 nachten), Santander, Gijón (2 nachten), León, Bilbao (tram, 2 nachten) en Hendaye. Er wordt een bezoek gebracht aan de tandradlijn Train de la Rhune in de Franse Pyreneeën, aan het Baskisch spoorwegmuseum in Azpeitia, aan een lokaal spoorwegmuseum in Cistierna en er wordt een bus gehuurd om het treinverkeer op de Pajares-pas tussen Gijón en León gade te slaan. Dit laatste onderdeel is nog onder voorbehoud, want de opening van de basistunnel staat inmiddels gepland voor mei 2023. De overige verplaatsingen vinden (vrijwel) uitsluitend per trein plaats, goed voor vele uren meterspoorgenot op de netten van RENFE-FEVE en Euskotren.

CAF-tram 404 van Euskotren in de straten van Bilbao nabij de halte San Mamés, 1 juni 2012. Foto: Mario Roberto Durán Ortiz.

Groep A vertrekt op zaterdag 13 mei 2023 onder leiding van Ronald Bokhove en groep B volgt op maandag 15 mei met Rob Zoomer als reisleider. Terugkeer in Nederland op woensdag 24 respectievelijk vrijdag 26 mei. Het gehele programma met boekingsmogelijkheid is vanaf 10 februari te vinden op www.nvbs.com. We streven naar een groepsgrootte tussen 25 en 35 deelnemers.

Verslag Oliebollenrit 2022

De laatste excursie van 2022 bracht liefst 140 liefhebbers op de been. De stichting RoMeO had drie trams op de baan gebracht waarmee op vrijdag 30 december Rotterdam werd doorkruist. Lees het verslag van Rob Zoomer en bekijk de foto’s van Ronald Boers en Dennis te Dorsthorst. Klik hier.

Ronald Bokhove


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 februari 2023.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het januari­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Voorwoord van NVBS-voorzitter Adriaan Pothuizen.
  • Limburg. Regionale spoorwegen in Nederland, deel 5. Door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie.
  • Sporen op de Lüneburger Heide. Door Rudi Liebrand. Met filmpje.
  • Trams in Maastricht. Door Paul van den Boorn.
  • Trams in de Messestadt Leipzig. Door Maurits van den Toorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Volgende maand

In het februarinummer van Op de Rails onder andere artikelen over Vectron-locomotieven, voorstads­treinen in Rome en het vervolg van het artikel over trams in Maastricht.

Lees meer over Op de Rails.