Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


“Gooische Moordenaar”

5-8 september 2001

Van 1882 tot 1947 heeft de Gooische Tram gereden. Hij verbond Amsterdam met Weesp, Naarden en Laren. Vanaf Laren was er een splitsing naar enerzijds Hilversum en anderzijds naar Blaricum en Huizen. De bijnaam van deze tram was Gooische Moordenaar. Deze bijnaam kreeg de tram na een aantal dodelijke ongeluk­ken.

Al voor de Tweede Wereldoorlog werd de tram stilgelegd omdat hij een grote hindernis was geworden voor het wegverkeer. Tijdens de oorlog ging hij weer rijden totdat hij in 1947 voorgoed verdween.

In 2001 reed voor drie dagen opnieuw een tram in Huizen, zij het op een kort stuk van de Naarderstraat. Het gebouw van de Rabobank diende als station. De tram werd getrokken door de enige stoomlocomotief van de Gooische Tram – nummer 18 – die bewaard is gebleven. Deze locomotief is gebouwd door Henschel en behoort nu tot de verzameling van de Stoomtram Hoorn Medemblik.

Het boek heeft een groot formaat — circa 34 bij 65 cm — en bestaat uit 110 pagina’s. Er zijn zes exemplaren van gemaakt. De inhoud bestaat uit kopieën van brieven en knipsels uit kranten en andere drukwerken die te maken hebben met het evenement: het laten rijden van een tram tijdens de drie dagen die de 15e Huizer Dagen vormden.

Plaatsnummer Ta-138.010


Op en om een klein stationnetje…

De geschiedenis van “het spoor” in een Twents dorp

Dit boek is in 2003 verschenen en is uitgegeven door de Stichting Historische Kring Losser. De schrijver is Georg van Slageren.

Het stationnetje in de titel is het station dat op 18 juli 1903 —100 jaar voor het verschijnen van dit boek — in Losser geopend werd. Het lag aan de spoorlijn Gronau (Duitsland) – Glane (grens) – Losser – Oldenzaal – Denekamp van de Nederlandsch Westfaalsche Spoorweg Maatschappij. De lijn werd geëxploiteerd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg­maatschappij (HSM).

In 1935 werd alle vervoer tussen Glane en Gronau gestaakt. Tussen Losser en Glane was tot mei 1937 nog wel goederen­vervoer. In 1942 werd de lijn tot Oldenzaal opgebroken om te kunnen voldoen aan de eis van de Duitse bezetter om 500 km rails te leveren voor de oorlog in Rusland (zie de foto’s op p. 131).

Na de oorlog werd de lijn Oldenzaal – Losser niet herbouwd, wel kwam er een directe verbinding Losser – Glanerbrug – Enschede (zie op p. 143 een foto van J.G.C. van de Meene gemaakt bij een NVBS-excursie in 1963). Maar uiteindelijk vertrok op 26 mei 1972 de laatste trein uit Losser. In 1975 werd het deel Losser – Glanerbrug opgebroken.

Plaatsnummer Sa-117.004


Métro RER: une histoire, un avenir

Dit zeer fraaie boek uit 2007 is gewijd aan de ontwikkeling van de Métro en de RER (Réseau Express Régional) van Parijs. De Métro verzorgt het openbaar vervoer in Parijs en de RER het vervoer van Parijs van en naar de dorpen en de steden in het Île de France.

Het boek bestaat uit drie delen: een algemeen deel dat de geschiedenis van de Metro en de RER beschrijft, een deel over de Métro en de RER als bedrijf en het derde deel over de treinen. De Métro wordt gerund door de RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens), de RER is het domein van de SCNF (Société Nationale des Chemins de Fer Françaises).

Plaatsnummer Ua-500.071


Paris Metro

Les Lignes 5 et 6 du métro de Paris en cabine de conduite

Deze dvd bevat twee cabineritten, een over lijn 5 en een over lijn 6. Lijkt saai, maar is het niet. De tunnels zijn verlicht en tijdens de stops van de metro’s op stations worden details over de stations vertoond. Het gesproken commentaar is interessant. Je kunt kiezen tussen Engels en Frans. Er wordt verteld over de betreffende lijn, de stations en wat er boven te zien is, dus ook waar je bent.

Lijn 5 loopt van de Place d’Italie in het zuiden naar Bobigny-Pablo Picasso in het noorden. De lijn verbindt de treinstations Gare du Nord/Gare de l’Est en Gare d’Austerlitz. Dit zijn belangrijke overstap­stations. Vanuit hier vertrekken de treinen naar het noorden en het oosten resp. naar het zuidwesten. Lijn 6 loopt van het metrostation Charles de Gaulle-Etoile – dat in het westen van Parijs onder de Arc de Triomphe ligt – naar Nation in het oosten.

Deze dvd is een aanrader voor liefhebbers van metro’s en Parijs. Het is overigens slechts een van de ruim 2500 dvd’s die de bibliotheek heeft.

Plaatsnummer Ua-500.072


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s