De Hartveldseweg in Diemen

Bij de Gooische in 1939 en 2023

Het is het laatste jaar van de Gooische motortrams en we bevinden ons op de Hartveldseweg in Diemen. Een driewagentram, bestaande uit een motorwagen uit de serie 10-19 en twee bijwagens serie 50-59 is op weg naar Laren. Foto uit het Historisch archief Diemen.

Na beëindiging van de tramdienst zijn vijf bijwagens verkocht aan de NZH, waar zij nog tot de opheffing van ook die tram dienst hebben gedaan achter de gelede 601-620. Eén motorwagen (de 14) ging uiteindelijk na als noodwoning in het Tramdorp te Hilversum te hebben gefunctioneerd naar de SHM, en hoewel het rijtuig de monumentale A-status heeft, staat het sinds 1995 in de opslag bij Tata Steel – over eventuele restauratie is nog niets bekend.

Op hetzelfde punt komt op 8 februari 2023 de 3030 van het GVB ons tegemoet op weg naar Sloterdijk. Nadat de rails van de Gooische verwijderd waren bleef deze weg railloos en maakte ze onderdeel uit van de A1 naar Amersfoort, tot die snelweg tot groot genoegen van de omwonenden werd omgelegd achter het dorp langs. In 1990 keerde de tram hier terug in de vorm van lijn 9, vanaf 2018 vervangen door lijn 19.

Peter Eijkman


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: bij de Gooische in 1939 en 2023.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie