Meer informatie en inschrijven vanaf 12 mei 2023

Schönes Wochenende naar Freiburg

De vijfdaagse Schönes Wochenende-reis gaat op donderdag 6 juli 2023 naar het zuidwesten van Duitsland, naar Baden-Württemberg.

Op het programma staan een stadsrondrit in Freiburg met een historische tram, een grote rondrit van circa 400 kilometer met enkele reizigerstreinen en een gehuurde motorwagen NE-81 van de Schwäbische Alb-Bahn over reguliere lijnen, over goederenlijnen en over de spectaculaire Sauschwänzlebahn, en op maandag 10 juli voordat de thuisreis start een tramexcursie in het nabijgelegen Basel. Twee vrije dagen en een diner in de historische tramremise maken het programma compleet.

Een gedeelde tweepersoonskamer in het InterCity-hotel in Freiburg gaat er mét de bovenvermelde programma-onderdelen uit voor € 770. Belangstelling? Boeken kan vanaf vrijdag 12 mei in de SNE-Reiswinkel. Op www.nvbs.com/excursies is dan meer informatie beschikbaar met de dag-tot-dagbrochure.

Triebwagen type NE-81. Foto: Schwäbische Alb-Bahn.

Later dit jaar

Met het stalen ros langs de IJzeren Rijn

Op zaterdag 5 augustus 2023 organiseert de afdeling Zuid-Limburg in samen­werking met de SNE een fietstocht langs de IJzeren Rijn tussen Roermond en Dalheim. Meer informatie volgt, geïnteresseerden kunnen op vrijdag 16 juni 2023 bij de afdeling Zuid-Limburg in Heerlen al een plaats veilig stellen. Coen Thevissen uit Herkenbosch geeft dan een bijbehorende presentatie over deze internationale verbinding die al 30 jaar ligt te wachten op betere tijden.

Maxi-weekend Westfalica

Het is niet nodig om ver te reizen om de hobby te beoefenen. Rondom Minden in Duitsland zijn diverse museumspoorlijnen te vinden met interessant materieel. Op vrijdag 25 augustus 2023 vertrekt de SNE dan ook voor een lang weekend van drie dagen naar Westfalen om een drietal museumbedrijven te bezoeken.

Najaarsreis Polen

Op zaterdag 16 september 2023 start een vijftiendaagse reis naar Polen. Er zijn excursies voorzien met Nederlands materieel, met smalspoor en op een of meerdere tramnetten. Enkele overnachtingsplaatsen zijn Gorzów, Gdańsk, Kraków en Katowice. De reis wordt nu uitgestippeld, dus wijzigingen zijn zeker nog mogelijk.

Speuren naar Limburgse tramsporen

Op de zaterdagen 7 en 21 oktober 2023 gaan we voor de 24e keer spoorzoeken. De LTM staat centraal en we hebben Sjef Janssen bereid gevonden om ons langs de overblijfselen te gidsen. We rekenen op twee keer een volle bus tussen Roermond en Maastricht.

Excursie Stoomtrein Katwijk Leiden

De afgelopen zeven jaar is er veel gebeurd rond het Valkenburgse Meer. Het ‘rondje’ is bijna voltooid, er is veel materieel gerestaureerd en het binnenmuseum is volledig heringericht. Reden genoeg om op zaterdag 28 oktober 2023 koers te zetten naar de Stoomtrein Katwijk Leiden voor een exclusief smal­spoor­programma.

Foto-impressie 1251 op de Bentheimer Eisenbahn

Op 27 april 2023 is onder grote belangstelling met de 1251 van Railexperts vanuit Amersfoort naar de Bentheimer Eisenbahn gereden. Bijna 300 deelnemers (waaronder tientallen Duitsers en Britten) namen deel aan deze Koningsdagrit en ook onderweg waren veel liefhebbers langs de baan te zien. Doordat op de excursiedag de toestemming om op de vrije baan te fotograferen door de Bentheimer Eisenbahn werd ingetrokken, waren de fotomogelijkheden hier beperkt. Het verslag van deze rit volgt binnenkort, maar speciaal voor de lezers van NVBS Actueel is hier al een foto-impressie te vinden.

De 1251 en de deelnemers koesteren zich voor vertrek in Amersfoort in de voorjaarszon. Foto: Jan Bennis.

D22 van de Bentheimer Eisenbahn en e-loc 1251 langs het Coevorden-Vechtkanaal. Foto: Ronald Bokhove.

Excursietrein over het Coevorden-Vechtkanaal richting Laarwald. Foto: Erik van Lunteren.

D22 wordt afgekoppeld en naast de excursietrein geplaatst, Bad Bentheim Nord. Foto: Erik van Lunteren.

Bad Bentheim Nord waar de D22 naast de excursietrein wordt opgesteld. Foto: Geert Gorissen.

Excursietrein over het verbindingsspoor tussen Bentheimer Eisenbahn en Deutsche Bahn. Ook te zien een Lint van de BE en een 141 van DB. Foto: Han Duijve.

Excursietrein met de 1251 in Bad Bentheim gereed voor vertrek naar Amersfoort. Foto: Han Duijve.

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Meer over de SNE

Algemene informatie

Reis- en activiteitverslagen

Reiswinkel


www.nvbs.com/excursies



Verslag Winterreis 2023

Tussen 24 februari en 5 maart 2023 vond de Winterreis naar Zwitserland plaats die met 47 deelnemers geheel volgeboekt was. Met overnachtingen in St. Gallen, Martigny en Bern werd met diverse excursies, een Inter­railpas en vrije tijd het Alpenland weer grondig vanaf de rails verkend.

Martin Bos doet verslag.