Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Landgoedstation Driebergen-Zeist

87 bladzijden met meer dan 200 foto’s en tekeningen; 2021

ProRail verbouwt de spoorlijn Utrecht-Arnhem, die grotendeels langs de A12 loopt, waarbij de gelijkvloerse kruisingen met overwegen omgebouwd worden tot tunnels en/of viaducten voor het weg­verkeer. De verbouwing bij station Driebergen-Zeist heeft in totaal vijf jaar geduurd en kwam ondanks tegenwerking van de zandhagedis en hazelworm toch nog negen maanden eerder gereed dan gepland. In dit prachtig uitgevoerde boek staat, ondanks het bescheiden aantal bladzijden, ongelofelijk veel informatie, waardoor het uitermate duidelijk wordt waar je met zo’n eigenlijk ‘bescheiden’ bovenbouwproject te maken krijgt.

Plaatsnummer Sb-131.015


Belgische fotoboeken

Omdat België eigenlijk ook een ‘brongebied’ is voor onze bibliotheek, worden deze maand drie mooi uitgevoerde tramfotoboeken uit één serie kort besproken:

De buurtspoorweg De Panne–Knokke
met de tram des tijds/avec le tram de jadis

94 bladzijden; 2020

Zoals ook al uit de titel blijkt, is dit mooi uitgevoerde en van veel zwart-witfoto’s en kleurige lokale kaarten voorziene fotoboek ook nog eens voorzien van tweetalige teksten bij de foto’s, die uitgebreid zijn en veel gedetailleerde informatie geven. Historische trajectinfo met cruciale data kun je ook in dit boek vinden. De foto’s betreffen de gehele historie tot nu toe. De NVBS organiseerde jaren geleden een excursie naar de Kusttram, die heel in­te­res­sant was en na lezing van dit boek ben je zeker gemotiveerd om dat nog eens te doen…

Plaatsnummer Ta-410.171

Verder lezen? Ta-410.021, Ta-410.032 en Ta-410.079. Ook in NVBS Actueel kwam de Kusttram enkele malen voorbij.


Lignes vicinales Bruxelles Ninove, Leerbeek, Halle

90 bladzijden; 2020

Lignes vicinales Bruxelles Waterloo, Braine-l’Alleud, Wavre, Uccle (Observatoire-Place Saint Job), Rhode-Saint-Genèse

100 bladzijden; 2020

Deze twee, alleen Franstalige, boeken tonen de tram in Brussel en de aan­grenzende randgemeentes. Omdat de teksten gelukkig redelijk eenvoudig zijn, valt er met gebruik van Google wel uit te komen. Mooie foto’s, waarvan enkele ook nog in kleur, completeren de overzichten, die het tijdvak eindigend in de jaren 70 van de vorige eeuw betreffen. Historische gegevens, zoals data van ingebruikname en sluiting en andere statistische gegevens staan achterin beide boeken weer­gegeven. Deze twee boeken zijn voor de tram­fanaten met Belgische voorkeur een ver­plicht nummer.

Plaatsnummer Ta-410.172

Plaatsnummer Ta-410.173

Verder lezen? Ta-410.040* (12 verschillende boeken/dvd’s)


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s