Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Jan Post en zijn vrouw reisden in december 2022 met de Indian Pacific door Australië. Een treinreis van vier dagen en drie nachten.

Frits van Buren bezocht het jaarlijkse stoomfestival bij de Stoomtrein Maldegem-Eeklo.

Paul van Baarle doet verslag van een fotodag bij Stichting v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij te Ouddorp (RTM).

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 23 juni 2023. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Reinier Zondervan gekozen:

Goes, 8 oktober 2022. Motorrijtuigen omC 909 en omC 910 onder de nieuwe seinbrug van de Stoomtrein Goes-Borsele. Foto: Reinier Zondervan.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Op reis met de SNE

Maxi-weekend Westfalica

Het is niet nodig om ver te reizen om de hobby te beoefenen. Zo zijn rond Minden in Duitsland diverse museumspoorlijnen te vinden met interessant materieel. De Stichting NVBS-Excursies schrijft daarom tussen vrijdag 25 en zondag 27 augustus 2023 een lang weekend uit waarin drie bezoeken worden gecombineerd.

Met een dieselloc van de Museumeisenbahn Minden wordt over de Wittlager Kreisbahn gereden tussen Bohmte en Holzhausen, met de historische diesel­motor­wagen VT03 van de Teuto-Express rijden we van Lengerich naar Gütersloh en met een railbus van Der Schaumburger maken we een retourrit tussen Rinteln en Stadhagen. Dit alles gaat vergezeld van fotostops, Kaffee und Kuchen en bij veel belangstelling staat ook een bezoek aan het Westfälisches Kleinbahn- und Dampflokmuseum op het programma. Bielefeld ligt in de buurt, dus de schaarse vrije tijd kan worden besteed aan tramverkenningen.

Het tarief voor deze excursie bedraagt € 400 voor leden op basis van een ge­deel­de tweepersoonskamer en € 460 voor een eenpersoonskamer. Meer informatie en de mogelijkheid om te boeken vind je vanaf vrijdag 9 juni op www.nvbs.com en in Op de Rails.

Deze reis is door de korte duur bijzonder geschikt voor leden (en niet-leden) die eens een keer een meerdaagse groepsreis willen proberen. Ook de vaste klanten zijn natuurlijk van harte welkom.

VT-03 uit 1926 van de Teuto-Express op de Teutoburger Wald-Eisenbahn tussen Lengerich en Gütersloh. Foto: T. Hakmann.

Verslag Koningsdagrit

Jan Bennis nam deel aan de Koningsdagrit met de 1251 naar de Bentheimer Eisenbahn. Zijn verslag staat online en is hier te vinden.

Excursiekalender

Op www.nvbs.com/excursies is het reisprogramma voortaan in tabelvorm weer­gegeven en is ook de start van de inschrijving vermeld. Je komt ook op deze pagina door vanaf de homepage van de NVBS op de groene knop ‘Excursies’ boven in je scherm te klikken.

Zoals in de kalender is te zien zijn van het Schönes Wochenende naar Freiburg (Breisgau) tussen 6 en 10 juli alle 50 plaatsen inmiddels vergeven. Plaatsing op de reservelijst is nog mogelijk.

Ronald Bokhove


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip!

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails thuis­gestuurd en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Download dit formulier (pdf). Vul het in en stuur het via de mail of de post naar onze leden­administratie.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


ALV 2023

In de Algemene Ledenvergadering van 6 mei 2023 in Deventer werden drie leden in het zonnetje gezet. Voorzitter Adriaan Pothuizen had de eer om Nico Spilt te benoemen tot lid van verdienste en vervolgens Guus Veenendaal en Sjoerd Bekhof te benoemen tot erelid. Een verslag van de ALV verschijnt in het juni­nummer van Op de Rails.

V.l.n.r. Sjoerd Bekhof, Adriaan Pothuizen, Guus Veenendaal, Nico Spilt.


Winkel zoekt tweede penningmeester

De NVBS-Winkel is op zoek naar een tweede penningmeester. Reden is dat de huidige tweede penning­meester om persoonlijke redenen zijn werkzaamheden neerlegt. We zoeken een vrijwilliger met kennis en ervaring met winkelsoftware en online boekhouden. Wij werken met MPlusKASSA, WooCommerce, en Exact, maar ervaring met andere pakketten is natuurlijk ook welkom.

De bedoeling is om bij gebleken geschiktheid tijdens vakantie of ziekte de eerste penningmeester in alle zaken te kunnen vervangen. In de dagelijkse gang van zaken zal een verdeling van taken tussen beide penningmeesters overeen gekomen worden. Accuratesse en het kunnen samenwerken binnen een team van rond 30 vrijwilligers horen hierbij. Als u hier wat voor voelt, of nadere informatie wil hebben, kunt u contact opnemen met de beheerder van de NVBS-Winkel, Karel Hoorn, tel. 070-5111365, of stuur een mail naar hoornkarel@gmail.com.


Wisselexpositie: spoorwegfilatelie

In een van de vitrines in NVBS Centraal heeft Ronald Slaman een nieuwe tentoonstelling ingericht. Ronald (1976) is sinds 2014 lid van de NVBS. Over de tentoonstelling schrijft hij:

“Naast mijn hobby spoorwegen heb ik nog een aantal andere hobby’s. Een van deze hobby’s is filatelie. Naast een aantal verzamelingen van landen (Nederland 1852-1950, Neder­lands-Indië en Nederlands-Nieuw-Guinea) verzamel ik ook postzegels van over de gehele wereld met als onderwerp ‘Spoorwegen’. In feite alles wat op rail staat en/of rijdt. Van dit onderwerp verzamel ik ook poststukken, postwaardestukken en poststempels, maar dan alleen uit Nederland. Anders wordt het onderwerp te groot.”

De vitrines in NVBS Centraal zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van de winkel, de bibliotheek en het archief.


Nederlandse Raildagen op 15 en 16 september

Het succes van de Duitse ‘Tag der Schiene’ krijgt Europese en al dit jaar ook Nederlandse navolging. De railsector organiseert op vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2023 de Nederlandse Raildagen.

Onder aanvoering van koepelorganisatie Railforum gaan bijna alle railbedrijven open dagen houden. Bedrijven, bouwprojecten, werkplaatsen en stations kunnen door iedereen worden bezocht, en er komen vast ook wel leuke ritjes.

De NVBS (kennispartner binnen Railforum) gaat op die dagen ook activiteiten organiseren. Zelfstandig, en in samenwerking met andere deelnemende partijen. In Amersfoort, maar als het even kan ook op plaatsen waar een NVBS-afdeling iets kan en wil doen. Daarvoor kunnen we veel extra handen van leden gebruiken als vrijwilliger tijdens die dagen. Houd die dagen vast vrij, en meld je aan zodra die vraag wordt gesteld!

Wàt we gaan doen is nog in ontwikkeling. We richten onze inspanning op het laten zien van een vernieuwde NVBS (“NVBS 2.0”) met een ook vernieuwd “Op de Rails”. Siebrand Braaksma zal optreden als coördinator van de NVBS-activiteiten tijdens deze dagen. Vanuit het bestuur is Sjors van Dongen hiermee actief. Op 15 en 16 september moet heel Nederland kunnen zien hoe boeiend de railsector (inclusief NVBS) is!

Meer informatie op raildagen.nl


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 juni 2023.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het meinummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Metro aan zee. Door Tim Boric.
  • Railgoederenvervoer in Amsterdam (vervolg). Door Rudi Liebrand.
  • Spoorwegen in en om Amster­dam (vervolg). Door Michiel ten Broek.
  • De elektrificatie van het Midden­net. Door Peter van der Vlist.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 10 juni 2023. In dit nummer onder andere: spoor- en tramlijnen op de kaart; Railcoop, een maatschappelijk initiatief; rail­goederen­vervoer in Amsterdam (vervolg); Museum Tauernbahn; het trambedrijf van Alexandrië.

Lees meer over Op de Rails.


Aangeboden & gezocht

1. Aangeboden: het tijdschrift Locomotives International, nummers 1 t/m 86 – met veel stoom. Gratis op te halen in Delft.

2. Informatie gezocht over H.A. van Diggele en over de heer Ebbenhout (een van de eerste leden van de NVBS). Foto’s ook welkom.

3. Foto’s gezocht van de douane op station Venlo. Bijvoorbeeld mensen op het perron, wachtend bij de douane.

Reacties naar Ton Pruissen, tonpruissen@ziggo.nl.