Een opvallende spoorwegkruising in Zwitserland

Knooppunt Kerzers

In Zwitserland zijn veel interessante spoorlijnen te vinden. In de plaats Kerzers ten westen van Bern bevindt zich een opvallende kruising. Het station ligt aan de kruising van de spoorlijn Bern – Neuchâtel van de BLS en de spoorlijn Palézieux – Lyss van de SBB.

De lijn van Bern naar Neuchâtel werd op 1 juli 1901 in gebruik genomen. De lijn van Palézieux naar Lyss op 12 juni 1876. Bij de kruising werd een fraai seinhuis gebouwd, dat nog wel aanwezig is, maar niet meer wordt gebruikt.

De kruising van Kerzers in de richting van Bern. Links het spoor naar Lyss en naar rechts het spoor naar Palézieux.

Een BLS-trein uit Bern rijdt over de kruising naar het perron voor de richting Neuchâtel.

Met het invoeren van de S-Bahn Bern is er een nieuw patroon in de bediening van Kerzers ontstaan. De BLS rijdt vanuit Bern treinen naar Ins en Neuchâtel en naar Lyss. Voor de laatste bestemming wordt het afbuigend spoor gebruikt.

Het stationsgebouw van Kerzers met aan het perron de trein naar Lyss. Links het seinhuis en een rangeersein (niet meer in gebruik).

De SBB rijdt de trein vanuit Palézieux naar Kerzers. In Kerzers keert de trein aan het perron voor de richting Neuchâtel. Deze verbinding maakt deel uit van de S-Bahn van Freiburg, in het Frans de RER.

De SBB rijdt weer terug naar Palézieux via het verbindingsspoor.

Een NINA-treinstel van BLS aan het perron richting Neuchâtel.

Tekst en foto’s (27 april 2023): Gerrit Nieuwenhuis.


[printfriendly]

Kerzers

Wie met de trein van Utrecht naar Kerzers wil, moet daar zo’n tien uur voor uittrekken. Het kan zowel via Keulen als Parijs. Een goede reisplanner is www.bahn.com.

Kerzers ligt bij de kruising van de spoorlijnen Bern – Neuchâtel van de BLS (Bern-Lötschberg-Simplon) en Palézieux – Lyss van de SBB (Schweizerische Bundesbahnen). Klik op het kaartje voor een vergroting.