Test je railkennis!

Railquiz 2023

In de coronajaren 2020 en 2021 heeft de redactie van Op de Rails voor enige alternatieve hobbybeleving gezorgd in de vorm van de OdR-Railquiz. Nadat aan de quiz van 2021 door maar liefst 97 NVBS-ers werd deelgenomen, is de redactie enthousiast op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging, bedoeld voor 2022.

Echter, toen de coronamaatregelen in 2022 niet meer van kracht waren is ervan afgezien de lezers deze editie van de quiz aan te bieden. Omdat het jammer zou zijn als deze uitdaging op de plank zou blijven liggen. is besloten deze quiz nu op te nemen in NVBS Actueel, en wel als Railquiz 2023. Waar nodig zijn de opgaven geactualiseerd naar de huidige situatie.

De samensteller van de Railquizzen (Rob de Vries, lid van het OdR-redactieteam) heeft deze keer een quiz gemaakt met een lastig in te schatten moeilijkheids­graad. Wel hebben wij zo’n idee dat de opgave vrij pittig is en dat u hiermee dus ‘wel even zoet zult zijn’. Niettemin hopen we op een nóg groter aantal in­zen­din­gen.

Nadat de edities 2020 en 2021 van de Railquiz zich beide in Nederland afspeelden gaan we dit jaar ook eens over de grens kijken. In deze Railquiz 2023 krijgt u 55 kaartfragmenten voorgeschoteld, die betrekking hebben op steden in heel veel verschillende landen. De opgave is bij elk plaatje aan te geven in welke stad (c.q. regio) de afgebeelde situatie te vinden is.

Mogelijk komen sommige fragmenten u onmiddellijk bekend voor, terwijl u bij andere wat meer moeite moet doen om de juiste locatie te achterhalen: graven in uw geheugen en/of zoeken op – al dan niet digitale – kaarten. Dit onder het bekende quizmotto “die zoeken we op”.

Spelregels

1. De lijnen die op de fragmenten voorkomen kunnen tram- of metrolijnen zijn, maar ook spoorlijnen (voorstadslijnen of lijnen van een regionaal netwerk). In enkele gevallen betreft het combinaties van tram-, metro- en/of spoorlijnen.

2. Alle lijnen zijn schematisch weergegeven, en de plaatjes zijn dus niet nood­zakelijkerwijze exact in overeenstemming met de geografische ligging of richting van de sporen; wel is het noorden altijd (ongeveer) boven. En om niet te veel weg te geven zijn eventuele letters die als prefix voor een lijnnummer staan weggelaten (bijvoorbeeld lijnen als U2, S2, M2, L2, T2 of R2 worden in deze quiz allemaal aangeduid als lijn 2).

3. De meeste lijnen zijn zwart, op een witte ondergrond; van kleuren wordt alleen gebruik gemaakt bij situaties waar de betreffende lijnen niet met een nummer of letter worden aangeduid.

4. Sommige steden komen meer dan één keer voor.

5. De kaartjes bevatten voldoende informatie om de stad of regio te kunnen identificeren, maar om de plaatjes niet te complex te maken zijn soms enkele lijnen weggelaten (bijv. minder relevante lijnen of spitsdiensten).

6. Lijnen waarop tijdelijk niet wordt gereden zijn niet weggelaten.

7. De situaties waren – voor zover bekend – correct in juni 2023; eventuele latere wijzigingen in de lijnenloop zijn niet meer verwerkt.

Score

Deelnemen kan ook (en wordt zelfs aangemoedigd) indien u niet alle situaties heeft gevonden. De puntentelling is simpel: u scoort 2 punten voor elk goed antwoord (juiste stad c.q. regio), maar indien er sprake is van één specifieke locatie (bijv. station, plein, knooppunt, kruispunt) dan scoort de juiste plaatsnaam 1 punt, en de correcte naam of omschrijving van de locatie 1 punt extra (de locatie kan ook bijvoorbeeld ‘centrum’ zijn). Bij gelijke totaalscores geeft het tijdstip van inzenden de doorslag (hoe eerder hoe beter).

Om misverstanden te voorkomen: het gaat er (uiteraard) om dat u per gevonden antwoord duidelijk maakt om welke situatie het gaat, en – waar van toepassing – om welk netwerk (bijv. tram/metro/subway/trein/U-Bahn/S-Bahn). Dat kan op een aantal manieren, afhankelijk van de situatie. Voorbeelden:

  • plaatsnaam, station (CS/Hbf etc.)/knooppunt/plein etc.;
  • plaatsnaam, straat A, straat B;
  • plaatsnaam, ‘centrum’;
  • naam/aanduiding regio;
  • ‘gehele net’.

Inzenden/uitslag/prijzen

Er zijn tegoedbonnen voor de NVBS-winkel te winnen. Stuur uw oplossing per email naar railquiz@nvbs.com. Noem in uw mail alle door u gevonden antwoorden (één per regel, met op elke regel opgavenummer + antwoord).

Inzenden is mogelijk tot en met 30 september 2023. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Oplossing en uitslag zullen worden gepubliceerd in het oktobernummer van NVBS Actueel.

Samensteller en redactie wensen u veel succes en plezier bij het oplossen!


[printfriendly]

Kaartfragmenten

Hieronder de 55 kaartfragmenten die bij de quiz horen.

Klik hier voor een grotere versie in pdf-formaat.