Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Trains

The Early Years / Die Anfänge der Eisenbahn / Les Débuts du Chemin de Fer

Dit fotoboek uit 2001 is 27 cm hoog en 30 cm breed en bevat ruim 400 foto’s uit de Hulton Getty Picture Collection. Deze collectie bevat tientallen miljoenen (pers)foto’s vanaf het begin van de 19e eeuw. Het begint met de invloed van de Rocket van George Stephenson en gaat vervolgens door wereldoorlogen, rijke tijden en economische depressies naar het midden van de vorige eeuw wanneer diesellocomotieven en elektrische treinen de rol van de stoomtreinen over­nemen. Er zijn mooie foto’s van machtige locomotieven in mooie land­schappen maar ook in volle stations. Twee foto’s (p. 2 en 17) van William England laten de brug over de Niagara-watervallen zien, maar ook de brug over de Forth (bij Edinburgh) ontbreekt niet. Velen gebruikten de trein om uit Oezbekistan te vluchten tijdens de hongersnood van 1921-22 (p. 196). Er zijn natuurlijk veel stations afgebeeld waaronder het station van Helsinki van de architect Eliel Saarinen (p. 261). Men kan zeggen dat het boek de wederzijdse beïnvloeding van geschiedenis en spoorwegen verbeeldt. Voor wie het boek niet kent een must.

Plaatsnummer Ka-000.087


Historical Atlas of the North American Railroad

Derek Hayes is de auteur van dit grote boek over de geschiedenis van de spoor­wegen van Noord-America (Canada en de Verenigde Staten) dat in 2010 is verschenen. Het bijzondere is dat de tekst is geïllustreerd met 400 historische spoorwegkaarten. Zo staan bij de tekst over de Baltimore & Ohio van 1830 twee kaarten uit 1831 en 1837. Een kenmerk van de Noord-Amerikaanse spoorwegen is dat goederenvervoer veel belangrijker is dan personenvervoer. Beide landen zijn dun bevolkt. Personenvervoer is alleen belangrijk rond grote steden zoals Chicago en bestaat vooral uit forenzenverkeer. In het weekend komt het vrijwel wel tot stilstand. Kaart 390 van de Northeast Corridor laat de invloed van de bevol­kings­dicht­heid mooi zien. Op deze kaart is de personenspoorlijn van Washington naar Boston afgebeeld die een heel rij grotere steden laat zien waaronder Washington, Baltimore, Philadelphia, New York en Boston. Op deze lijn is personenvervoer een succes. Op de schutbladen is op een kaart uit 1918 ongeveer de grootste omvang van het Amerikaanse spoorwegnet te zien. Een boek voor liefhebbers van kaarten. Wel een vergrootglas gereedhouden.

Plaatsnummer Za-700.003


The Taieri Gorge Railway

Guide to the Taieri Gorge and Seasider rail trips

De Taieri Gorge ligt niet ver van Dunedin op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De bouw van de Otago Central Railway van Wingatui (4 km van Dunedin aan de Main South Line) naar Middlemarch langs de rivier Taieri begon in 1877 en was voltooid in 1891. Daarna werd de lijn verder gebouwd tot Cromwell. In 1990 werd de gehele lijn gesloten. Op het deel Middle­march – Wingatui (- Dunedin) waren al sinds 1978 succesvolle toeristische excursies en dat deel bleef behouden. De rest werd afgebroken en veranderd in een lange-afstandspad (“trail”). De toeristenlijn werd Taieri Gorge Railway gedoopt en is eigendom van de stad Dunedin. Het boek, geschreven door Gerald Cunningham, verscheen in 2011 en is mooi geïllustreerd. De Seasider Railtrips zijn toeristische reizen vanuit Dunedin over Main South Line langs de Grote Oceaan, onder andere naar de haven van Dunedin, Port Chalmers, waar cruise­schepen aanleggen. De cruisepassagiers zijn belangrijke klanten voor de Dunedin Railways, zoals de Taieri Gorge Railway sinds 2014 officieel heet.

De website genoemd op pagina 6 werkt niet meer, het is nu www.dunedinrailways.co.nz

Plaatsnummer Sa-820.030


Lijntekeningen

De aanleg van de IJtram in elf persoonlijke schetsen

In mei 2005 is in Amsterdam tramlijn 26 naar IJburg geopend. Dit is 30 jaar nadat het gemeentebestuur van Amsterdam besloot in het Oostelijk Havengebied nieuwe woonwijken aan te leggen en 20 jaar nadat het Masterplan ’85 voor dat gebied tot stand kwam. In dit boek uit 2005 geven elf direct betrokkenen hun visie op het wordingsproces van de tram­lijn. Het zijn boeiende verhalen over hoe werd omgegaan met de veranderende omstandigheden. Oorspronkelijk werd gedacht aan 45.000 woningen in Nieuw-Oost. Het werden 18.000 woningen in IJburg. In de tijd van het Masterplan ’85 werd gedacht dat de meeste bewoners van Nieuw-Oost/IJburg in de binnenstad zouden werken. Langzaam werd duidelijk dat dat aan het veranderen was. De Zuidas en Schiphol werden steeds belang­rijker als bestemming voor (toekomstige) bewoners van IJburg. Ook dit leidde tot min of meer ingrijpende veranderingen. Veel aandacht is besteed aan de samen­werking van personen uit verschillende disciplines en met verschillende achter­gronden.

Plaatsnummer Ta-139.068


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s